Koliko često treba ići na preventivne zdravstvene preglede?

Bolje sprečiti nego lečiti mantra je koju slušamo od malih nogu. Iako nam se ponekad čini dosadnom, ipak ima istine u njoj. Doktori su je samo malo preformulisali: preventiva je pola zdravlja

Premda se u našem narodu ustalio običaj da se kod doktora ide samo kad zagusti, nije loše izdvojiti malo vremena u toku godine za preventivne preglede. A kada i koliko često treba ići na preventivne preglede, saznačete u nastavku.

Pregledi u ORL ordinaciji

Otorinolaringolog, ili skraćeno ORL, je doktor za uho, grlo i nos. ORL ordinacija je mesto koje građani mogu posetiti u mesecu martu, najčešće besplatno. Mart mesec je mesec sluha i mnoge ORL ambulante i ordinacije organizuju besplatne preventivne preglede kako bi se podigla svest o očuvanju zdravlja uha i sluha. Osobama mlađim od pedeset godina preporučuje se da ovaj pregled rade jednom u deset godina, a poslepedesete na svake tri godine.

Poseta oftalmologu

Većina nas prvi put ode kod oftalmologa kada iskusi probleme sa vidom. Osim što ovaj preventivni pregled može ustanoviti kako vidimo na blizinu i daljinu, mogu se otkriti i neka ozbiljnija oboljenja oka. Ukoliko nemate nikakvih tegoba, kod oftalmologa idite jednom u dve godine. Dijabetičarima se savetuje da oči proveravaju i češće. Nakon četrdeset pete godine života poželjno je raditi i detaljan pregled na rizik od glaukoma.

Idite kod zubara

Mnogi od nas se plaše zubara i odlaze kod njih samo kada im se javi zubobolja. Kada vas zub zaboli, to znači da je već došlo do kvara. Mnogo je bolje da jednom godišnje odete i prekontrolišete zube, nego da čekate da se neki pokvari. Takođe je poželjno da redovno skidate kamenac.

Redovno kontrolišite rad srca, krvni pritisak i nivo šećera u krvi

Već godinama slušamo kako je bitno da pratimo nivo šećera i holesterola, te rad srca i krvni pritisak. Ukoliko postoji istorija srčanih oboljenja ili dijabetesa u porodici, rizik je i veći, te je potrebna i rigoroznija kontrola. Srećom, danas su dostupni mali kućni aparati za merenje pritiska i nivoa šećera u krvi. Ipak, jednom godišnje uradite EKG, izmerite pritisak i dajte krv na analizu. Nivo holesterola kontrolišite na svakih pet godina, počevši od adolescencije, a po proceni stručnog lica i češće. Ukoliko nemate istoriju dijabetesa u porodici, biće dovoljne redovne kontrole na tri godine posle četdeset pete. Ako to nije slučaj, konsultujste se sa lekarom oko učestalosti pregleda, ali i dijete.

Preventivni pregled kod ginekologa i mamografija

U medijima se sve češće posvećuje pažnja prevenciji raka grlića materice i dojki. Stoga je vrlo važno da se barem jednom godišnje obavi detaljan ginekološki pregled, a svakog meseca samostalan pregled dojki. Posle četrdesete obavezna je i mamografija jednom godišnje.

Redovna kontrola kod urologa

Muškarci do četrdesetih ne moraju toliko često da idu urologu. Dovoljno je kada su bebe, pa potom u pubertetu da provere da li se sve razvija kako treba. Nakon toga, do četrdesetih možete biti mirni ako nemate nikakvih tegoba. Posle četrdeset pete, posete urologu postaju redovne, a ići ćete najmanje jednom godišnje.

Skrining na rak kože

Često zaboravljamo koliko je važno obratiti se dermatologu. Dok nemamo ekcem ili neki neprijatan mladež, ni ne pomišljamo da odemo na pregled. Rak kože je jedan od najčešće kasno dijagnostikovanih karcinoma, iako je koža lako dostupan organ. Zato se preporučuje da jednom mesečno odradite samostalan pregled i proverite da li ima nekih promena na koži. Jednom godišnje biće dovoljno da to uradi specijalista.

Pregled stolice i debelog creva

Nakon ulaska u šestu deceniju života, preporučljivo je da jednom u dve godine odnesete stolicu na analizu. Ovim testom se utvrđuje da li postoje okultna krvarenja, nevidljiva golom oku. Ukoliko je test pozitivan, mora se uraditi kolonoskopija i rektoskopija.

Rizik od osteoporoze nakon pedesete

Posle pedesete se povećava rizik od stvaranja osteoporoze jer se minerali poput kalcijuma gube iz organizma. Zbog toga idite na test gustine kostiju kada napunite pedeset, a u zavisnosti od rezultata, doktor će vam reći koliko često treba ići na kontrolu.

Prevencija zaista jeste pola zdravlja. Preventivni pregledi su tu da bi vam pomogli na duže staze. Mnoga oboljenja su izlečiva ako se na vreme otkriju. Zato je bolje izdvojiti par sati godišnje za obavljanje svih pregleda, nego čekati da nastupi bol. Ne govore nam bake uzalud: Bolje sprečiti nego lečiti.

admin

Read Previous

Kuhinjske pločice i radne ploče od kvarca: svi njihovi benefiti

Read Next

Oporavak nakon ozbiljne povrede

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *