Lefkada: beli ostrvski raj u Jonskom moru

Lefkada je ostrvo u Jonskom moru smešteno nedaleko od zapadne obale kontinentalnog dela Grčke, od koga je razdvojeno moreuzom prosečne širine svega 2 km. To je četvrto po veličini ostrvo Jonskog arhipelaga, locirano između Krfa na severu i Kefalonije i Itake na jugu.

Lefkada je popularna turistička  destinacija u Grčkoj, sa mnogim specifičnostima. Priroda ostrva sa gustim borovim šumama i plažama rajske lepote, zalasci sunca kao sa razglednice, mnoštvo crkava i manastira, najkvalitetnije grčko vino, vrhunsko maslinovo ulje – samo su deo onoga što turisti mogu očekivati na Lefkadi.

Ako planirate da letujete na nekom grčkom ostrvu, možda baš Lefkada bude vaš sledeći izbor, a za to svakako postoji puno razloga. Pročitajte detaljan vodič za letovanje na Lefkadi i saznajte šta sve možete videti i uraditi na ovom prelepom jonskom ostrvu.

Geografija ostrva Lefkada

Ukupna površina ostrva Lefkada  je 336 km2, njena obala ima dužinu od 117 km, a na njemu živi oko 23.000 stanovnika (2011.) Najviši kota Lefkade ima nadmorsku visinu od 1.158 metara i nalazi se na planini Stavrota, u centralnom delu ostrva. Glavni grad, koji takođe nosi naziv Lefkada ili Lefkas, ima oko 6.500 stanovnika. Nalazi se na samom severu ostrva, na mestu gde je ono pokretnim mostom spojeno sa kontinentalnom Grčkom.

Klima na Lefkadi

Lefkada ima sredozemnu klimu sa dugim i toplim letima, ali i dosta hladnim i kišnim zimama. Iako temperatura tokom leta zna da pređe i 40oC, na Lefkadi duvaju jaki vetrovi koji osvežavaju vazduh i čine boravak na ostrvu prijatnijim. Jak vetar takođe duva i zimi, zbog čega su zime ovde često veoma hladne, a dešava se da kiša pada po desetak dana bez prestanka.

Osnovna privredna grana na ostrvu je, naravno, turizam. Ostrvljani se takođe bave poljoprivredom, tačnije uzgajanjem maslina, vinove loze, citrusnog voća, drugog voća i povrća.

Istorija Lefkade

Lefkada je ostrvo duge i bogate istorije. Na njegovoj teritoriji pronađeni su ostaci grobnica koji potiču još iz 3.000. godine p.n.e. Kao Korinćanska kolonija Lefkada funkcioniše od VII veka pne, da bi je 338. godine pre Hrista pokorio Filip Makedonski. Tokom rimskog i vizantijskog vladanja ostrvo je bilo zapostavljeno, a od 1204. godine ušlo je u sastav despotovine Epir, nezavisnog dela Grčke u srednjem veku.

Prema predanju, u drugoj polovini XIII veka epirski despot Nićifor I Anđeo udao je svoju kćer Mariju za Đovanija Orsinija i kao miraz odredio upravo Lefkadu. Orsini je početkom XIV veka podigao gradsku tvrđavu, koja se i danas nalazi u glavnom gradu na severu ostrva, na samom ulazu sa kopna.

U sastav otomanske imperije Lefkada ulazi 1479. godine, da bi je 1502. godine na kratko osvojili Venecijanci, a već naredne, 1503, vlast ponovo preuzimaju Turci. Druga vladavina Venecijanaca trajala je od 1684. do 1797. godine, kada ostrvo osvajaju Francuzi. Zatim, 1810. godine Lefkada pada u ruke Britanaca. Zajedno sa ostalim jonskim ostrvima Lefkada je postala deo nezavisne grčke države 1864. godine.

Do kraja XIX veka ostrvo se ubrzano razvilo, ali je 1900. godine nepoznata biljna bolest uništila sve vinograde i ostale poljoprivredne kulture, što je dovelo do naglog osiromašenja stanovništva i njihove migracije sa ostrva. Tek po završetku Drugog svetskog rata Lefkada je ponovo počela da se razvija, naročito od šezdesetih godina prošlog veka, i pre svega zahvaljujući turizmu.

Svoje ime Lefkada (srpski belo) je dobila je po snežno belom kamenju i stenama raštrkanim po celom ostrvu, koje joj daju specifična izgled i ulepšavaju čitav pejzaž na ostrvu.

Glavni grad Lefkas

Lefkada, glavni grad ostrva i najveća ostrvska luka, smestila se na jednom malom rtu u najsevernijem delu ostrva, na mestu najbližem kopnenom delu Grčke. Lefkadu i kontinentalnu Grčku kod Preveze spaja pokretni most dug 50 metara, kojim se stiže baš u glavni grad ostrva. Zahvaljujući ovom mostu, Lefkada je jedino grčko ostrvo povezano drumskim saobraćajem sa kontinentalnim delom države.

Šta videti i raditi u Lefkasu?

Svakom zaljubljeniku u arihtekturu biće zanimljivo videti građevine u kojima prevladavaju venecijanski elementi, a centrom grada protežu se uske ulice pretvorene u pešačku zonu, uz koje se nižu stare kuće karakteristične po drvenim potkrovljima.

Brojni hoteli i vile obezbeđuju odličan izbor smeštaja. U Lefkasu takođe postoje brojni restorani, taverne, kafići, barovi, diskoteke…

U gradu postoji i puno sadržaja za sve koji žele da upoznaju kulturu i istoriju ovog ostrva.

Venecijanska tvrđava Agia Mavra

Na samom ulasku u naselje, kod pokretnog mosta, nalazi se srednjevekovni venecijanski zamak Santa Maura (grč. Agia Mavra). Potiče s početka XIV veka, a njegov graditelj bio je već pomenuti italijanski grof Đovani Orsini. Zamak je kroz kasniju istoriju više puta obnavljan, tako da je danas u izuzetno očuvanom stanju. Tokom letnje sezone Agia Mavra je domaćin brojnih manifestacija.

Crkve u Lefkasu

U gradu postoji mnoštvo crkava, od kojih je većina izgrađena u XVII veku pod snažnim uticajem barokne arhitekture.

U sklopu opisanog venecijanskog utvrđenja Agia Mavra nalazi se crkva Svete Mavre, po kojoj je utvrđenje i dobilo naziv. Do krova ove male crkvice vodi kameno stepenište, a sa njenog vrha pruža se lep pogled na Lefkas i njegovu okolinu.

Još jedna znamenita crkva Lefkasa nalazi se u samom centru. To je crkva Svetog Spiridona, koja je podignuta u XVII veku, a  danas prestavlja sabornu gradsku crkvu.

Na brdu iznad grada smešten je manastir Faneromeni, najvažniji verski objekat Lefkade i jedna od najvećih znamenitosti na ostrvu. Manastir koji je izgrađen 1734. godine, kasnije je više puta restauriran, a svoj današnji izgled je dobio 1887. godine. U sklopu kompleksa nalaze se manastirska biblioteka, velik, prelepo uređen park i mini zoološki vrt. Sa brda pogled strelja na najlepše pejzaže ostrva i otvoreno more.

Muzeji u Lefkasu

Ukoliko volite muzeje, Lefkas vam sigurno neće biti dosadan. Arheološki muzej Lefkade je svakako najatraktivniji. U njemu se mogu videti eksponati iz različitih istorijskih epoha pronađeni na teritoriji ostrva; tu je i izuzetno vredna zbirka vizantijskih ikona (XVII – XIX vek), brojne stare štampane i rukopisne knjige i drugi vredni predmeti.

Pored arheološkog, u glavnom gradu ostrva Lefkada nalazi se još nekoliko muzeja koje vredi posetiti: Folklorni muzej Lefkade, Muzej post-vizantijske umetnosti, Muzej Orfeus, Muzej fotografije, kao i Crkveni muzej manastira Faneromeni.

Nidri (Lefkada) – najveće i najpoznatije turističko mesto na ostrvu

Nidri je vodeći turistički centar na Lefkadi. Nalazi se bukvalno na sredini istočne obale ostrva, 17 km južno od glavnog grada.

Zaliv Vlaho (luka Nidri)

U neposrednoj blizini Nidrija možete obići mali zaliv Vlahos sa lukom Nidri. To je jedan od najznačajnijih jahting pristaništa u Jonskom moru. Iz luke polaze trajekti koji plove do svih važnijih plaža na Lefkadi, kao i do obližnjih ostrva. Na više mesta možete pronaći agencije za iznajmljivanje motornih čamaca, malih brodića, skutera i automobila, koji omogućavaju lak i brz obilazak Lefkade i njene okoline.

Nidri se može pohvaliti rajskim plažama i odličnim smeštajnim kapacitetima. Takođe, u samom gradiću postoji mnoštvo prodavnica, restorana i taverni sa odličnom kuhinjom, kao i veliki broj kafića, barova, noćnih klubova i diskoteka u kojima provod traje do jutarnjih sati.

Čarobni vodopadi Dimosari

Na 3 km od Nidrija, u fantastičnom ambijentu prirode koji ukrašavaju zelenilo okolnih šuma, veći broj klisura i stena snežno bele boje, skrili su se vodopadi Dimosari. Ispod vodopada je malo istoimeno jezero, savršeno za rashlađivanje u sparnim letnjim danima. Uz vodopade je smešten uređen parking sa nekoliko taverni i kafića.

Vasilliki (Lefkada)

Nakon Nidrija, Vasiliki je drugi najpopularniji turistički centar Lefkade. Nalazi se na južnoj obali, 38 km južno od Lefkasa. Širok zaliv u kome je smešteno ovo prelepo letovalište, svetski je poznat kao idealno mesto za ljubitelje svih vrsta jedrenja. U mestu i njegovoj okolini postoji nekoliko odličnih plaža, a iz male ribarske luke u Vasilikiju trajekti redovno odražavaju pomorsku vezu sa obližnjom Kefalonijom. Kafići, barovi, diskoteke, prodavnice, taverne, restorani i poslastičarnice upotpunjuju turističku ponudu ovog šarmantnog ribarskog mesta.

Selo Atani i mistični rt Cavo Dukato na Lefkadi

Na jugozapadnoj obali ostrva, 36 km od Lefkasa nalazi se selo Atani, čuveno po znamenitoj crkvi Svetog Nikole. Na svega nekoliko kilometar južno od njega smešten je najjužniji i najviši rt Lefkade Cavo Dukato. Starogrčka legenda kaže da su sa ove litice mnogi nesrećni ljudi izvršili samoubistvo skakajući u more. Prva i najpoznatija među žrtvama bila je starogrčka pesnikinja Sapfa, koja je, prema legendi, skočila sa litice zbog neuzvraćene ljubavi moreplovca Faona. U blizini rta nalazi se znameniti svetionik, podignut na mestu na kom su pronađeni ostaci drevnog Apolonovog hrama.

Selo Nikiana na Lefkadi

Mesto koje ne smete propustiti ako letujete na Lefkadi je Nikiana. To je malo ribarsko selo smešteno na 8 km od glavnog grada u fascinantnom prirodnom okruženju, između tirkiznog mora i šumovitih padina okolnih planina. Osim po lepim plažama Nikiana je prepoznatljiva po svojoj maloj, simpatičnoj luci, a kraj luke, i dalje pokraj obale smešteni su barovi, kafići, taverne, restorani, kao i diskoteka za provod do zore.

Agios Nikitas

Malo šarmantno ribarsko selo Agios Nikitas, 12 km zapadno od grada Lefkade, smešteno je u rajskom zalivu na zapadnoj obali ostrva. Tu možete uživati na prelepim plažama, u vrhunskim specijalitetima restorana i taverni, u sladoledu jedinstvenog ukusa, u opuštajućem ambijentu seoskih kafića i barova. Agios Nikitas je takođe odlično mesto za šoping, sa brojnim prodavnicama i suvenirnicama. Smeštaj se uglavnom nudi u malim porodičnom hotelima.

Planinska sela Lefkade

Ako nađete vremena, preporučujemo vam obilazak planinskih sela Aleksandros, Kolivata i Vafkeri. U bujnom okruženju ostrvskih šuma sakrivena su bajkovita sela sa tradicionalnim kamenim kućama i uzanim strmim uličicama. Pogled na obalu sa planine oduzima dah.

Lefkada najbolje plaže

Uslovi na plažama Lefkade se razlikuju u zavisnosti od toga na kojoj obali ostrva se nalazite. Plaže koje se nižu duž istočne obale su mirnije, toplije i pristupačnije, ali su uglavnom male, šljunkovite i sa morem zeleno-plave boje.

Plaže na zapadnoj obali su hladnije, vetrovite, teško pristupačne, sa moremo koje uz obalu ima mlečno plavu boju, dok je dalje od obale more modro plavo. Međutim, iako je zbog često jakog vetra zapadna obala nemirna, morski talasi često veliki, a putevi do plaža krivudavi, strmi i uski, plaže na ovoj strani ostrva se svrstavaju u najlepše plaže Jonskog mora.

Plaža Agios Joanis

Nalazi se na severnoj obali Lefkade, svega par kilometara zapadno od njenog glavnog grada. Ova peščano-šljunkovita plaža duga je više od 5 km. Zbog jakog vetra i velikih talasa nije baš pogodna za porodice sa decom, ali je zato veoma popularna kod surfera i jedriličara. Agios Joanis plaža je prepoznatljiva po nekoliko starih kamenih vetrenjača, koje danas nisu u funkciji, a jedna od njih je adaptirana u tavernu. Uz plažu su nanizani objekti sa smeštajnim kapacitetima.

Plaža Pefkoulija

Pripada zapadnoj obali Lefkade i nalazi se kod mesta Agios Nikitas, na 10 km od glavnog grada ostrva. To je duga plaža, prekrivena peskom, a na njoj se mogu iznajmiti ležaljke i suncobrani. Od ostalih sadržaja postoji par taverni i bar sa bazenom.

Plaža Katizma       

Takođe smeštena na zapadu Lefkade, 4 km od Agios Nikitasa i 13 km od Lefkasa. Sitni beli pesak kojim je prekrivena i najlepše nijanse tirkiznih boja u koje je obojeno more na ovom mestu, čine plažu Katizma jednom od najlepših plaža na ostrvu. Na njoj postoji puno sadržaja: mogu se iznajmiti suncobrani i ležaljke, poseduje tuševe, a uz plažu se nalazi bazen, zatim veći broj kafića, barova, taverni, kao i uređen parking. Zbog svoje čistoće i uređenosti, Katizma je nosilac priznanja plave zastavice.

Plaža Egremni

Ovo je još jedna plaža locirana na zapadnoj obali Lefkade, u blizini mesta Atani, 30 km jugozapadno od glavnog grada. Dužina ove peščano-šljunkovite plaže je oko 2,5 km, a okružuju je ogromne bele litice, na pojedinim mestima visoke i više od 150 metara. Iako jedna od najlepših plaža na ostrvu i veoma popularna kod turista, ona ima i svoje nedostatke, pre svega izuzetno slabu pristupačnost. Da bi se stiglo do nje potrebno je spustiti se niz više od 350 strmih stepenika, a zbog otvorenosti prema moru, vetar na plaži je često veoma jak, kao i talasi, zbog čega je voda obično hladnija u odnosu na druge plaže.

Plaža Porto Kaciki – najlepša plaža Jonskog mora

Porto Kaciki  najlepša plaža Lefkade, jedna od 10 najlepših plaža cele Grčke, a nekoliko puta je bila proglašavana i za najlepšu plažu Evrope. Smeštena na krajnjem jugozapadnu ostrva, 45 km od glavnog grada Lefkade. Prekrivaju je u većem delu sitan beli pesak, a u manjem sitniji šljunak. More je ovde prozirno čisto i tirkizno plavo. Iako se nalazi u zalivu i okržena je visokim belim stenama i liticama, vetar je često veoma jak, a talasi veliki, što je karakteristično za sve plaže u zapadnom delu Lefkade. Do Porto Kaciki plaže se može stići uz pomoć 50 stepenika, koji od parkinga vode nizbrdo do same obale, ili trajektima i kanuima iz luka u Nidriju i Vasilikiju. Postoji mogućnost iznajmljivanja suncobrana i ležaljki, a na parkingu iznad plaža nalazi se nekoliko prodavnica, taverni i kafića.

Plaža Desimi

Desimi je plaža smeštena u zalivu Vlahos, na istočnoj obali, 6 km južno od Nidrija i 23 km južno od Lefkasa. Ona je šljunkovita, a zbog veoma toplog, čistog i mirnog mora, kao i zbog njegove male dubine uz samu obalu izuzetno je pogodna za roditelje sa decom. Takođe, zbog bogatog podvodnog sveta, ova plaža je omiljena među ljubiteljima ronjenja. Okružuje je bujna šuma u čijoj hladovini se nalazi odlično uređeno kamp naselje. Na plaži se mogu iznajmiti čamci, a tu je i nekoliko taverni sa odličnom ponudom hrane.

Plaža Mikros Gialos

To je plaža na jugu ostrva, 30 km od grada Lefkade. Šljunkovita je, sa krupnim glatkim kamenčićima bele boje, a tirkizno more je veoma čisto, toplo i plitko, pa je savršena za neplivače i porodice sa decom. Dostupni su suncobrani i ležaljke za iznajljivanje, a predah i osveženje posetioci mogu pronaći u nekoliko taverni i bič barova.

Plaža Agiofili

Takođe na jugu ostrva, 40 km južno od glavnog grada i u neposrednoj blizini Vasilikija, nalaz se plaža Agiofili. Prekrivena je savršeno glatkim belim kamenčićima, a zbog prozirno čiste vode, divljih stena i bogatog podvodnog sveta pravi je raj za ljubitelje ronjenja. Osim suncobrana i ležaljki na njoj ne postoje nikakvi drugi sadržaji.

Plaža Vasiliki

je smeštena na jugu Lefkade, 40 km od glavnog ostrvskog grada. To je duga, šljunkovita plaža sa širokim pojasom plitke vode uz obalu, tako da je veoma povoljna za neplivače i decu. Vasiliki se, zbog povoljnih vetrova koji na njoj duvaju predstavlja kao najbolja plaža za surfere u celoj Grčkoj. Na plaži radi odlično organizovan surfing centar sa profesionalnim instruktorima jedrenja.  Od ostalih sadržaja turistima stoje na raspolaganju suncobrani i ležaljke, kao i veći broj taverni, restorana, kafića i bič barova. Iza plaže nalaze se luksuzni hotelski kompleksi.

Kako stići do Lefkade?

Saobraćajne veze Lefkade sa kopnenim delom Grčke su odlične, pre svega zbog plutajućeg mosta koji obezbeđuje drumsku povezanost ostrva sa kontinentalnim delom države, kao i zbog Međunarodnog aerodroma Aktio, udaljenog 20 km od Lefkasa. Direktne i redovne autobuske linije povezuju glavni ostrvski grad sa Atinom i pomenutim aerodromom. Pored toga, Lefkada je povezana feribotima sa obližnjim ostrvima, a najviše trajekata postoji do Kefalonije i Itake. Lefkada je udaljena 385 km od Atine, 420 km od Soluna, i 970 km od Beograda.

 

admin

Read Previous

Oman biljka: Korov koji leči mnoge bolesti

Read Next

Iritabilni kolon – hrana i čajevi protiv nadimanja i grčeva u stomaku

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *