Legende na ski stazama – ko su čuveni skijaši sveta?

skijaš-žuta-jakna

Pexels.com


Svet skijanja pun je zanimljivih ličnosti koje su ostavile upečatljiv trag u istoriji sporta. Najpoznatije skijaše proslavili su legendarni spustovi, ekscentrične igre na skijama, viralni video snimci i fantastične priče o uspehu.

Mnogi sportisti koje danas nazivamo legendama na ski stazama popeli su se na skije u ranom detinjstvu. Noseći nadimke poput “leteći Francuz” ili “Orao”, ovi sportisti su osvojili najveće ski trke, ali i publiku širom planete. Ko su čuveni skijaši sveta i čime su zavredili titulu najboljih? Pročitajte.

Alberto Tomba

Italijanski alpski skijaš Alberto Tomba bio je sila na ski stazama osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Specijalizovao se za slalom i veleslalom, koristeći svoju grubu snagu i moć da trijumfuje nad svojim lakšim i okretnijim protivnicima.Tombina snaga i stas omogućili su mu da ide direktnijom linijom niz stazu i da zadrži brzinu dok se trka.

Alberto je osvojio tri zlatne i dve srebrne medalje na Zimskim olimpijskim igrama, dve titule svetskog šampiona i devet titula u sezoni Svetskog kupa. Bio je poznat kao Tomba la Bomba („Tomba bomba“) i bio je superzvezda u Italiji.

U žiži javnosti u regionu Tomba je bio 2018. godine, kada je otvorio “Trku poznatih prijatelja Jahorine” i proveo neko vreme u razgovoru sa ljubiteljima skijanja. Događaj je organizovan na čuvenoj olimpijskoj planini u cilju promocije turističkih potencijala Bosne i Hercegovine, a Tomba se odazvao pozivu i podržao razvoj ski centra. Zanimljivo je da je tom prilikom ocenio da je skijalište na istom nivou kao i neki od najboljih evropskih i svetskih ski-centara.

Jahorina je zaista jedno od omljenih i vrhunski opremljenih destinacija za skijanje i zimovanje u regionu. Raspolaže sa deset ski staza, modernim sistemom za veštačko osnežavanje i osvetljenjem za noćno skijanje. Prednost su i veliki smeštajni kapaciteti, jer na planini postoje apartmani i hoteli raznih kategorija. Za više informacija o aranžmanima za zimovanje na Jahorini pogledajte ovde.

Ingemar Stenmark

Švedski skijaš Ingemar Stenmark specijalizovao se za slalom i veleslalom, a mnogi bi se složili da je najveći alpski skijaš ikada. Smatra se jednom od najistaknutijih švedskih sportskih ličnosti. Pobedio je u ukupno 86 trka na Svetskom kupu u alpskom skijanju. Međutim, ovaj podatak je još impresivniji zbog činjenice da je pomenuti rezultat postigao u vreme kada su postojale samo tri discipline alpskog skijanja. Tada je bilo samo spusta, veleslaloma i slaloma.

Ukupnu titulu Svetskog kupa osvojio je tri puta između 1976. i 1978. godine. U zimskoj sezoni 1977/1978, Stenmark je pobedio u svih sedam veleslalomskih trka, kao  i svih 10 u narednoj sezoni.

Ne treba da iznenadi što je narednih godina bio nacionalna sportska ikona i pravi ambasador Švedske širom sveta.

Franc Klamer

Austrijanac Franc Klamer jedan je od najboljih skijaša svih vremena. Pet puta je osvojio Svetski kup u spustu, što je bio rekord sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Iza sebe ima 26 pobeda u Svetskom kupu, od kojih 25 u spustu.

Odneo je pobedu u kombinovanom takmičenju 1976. godine, a mogao se pohvaliti uspesima i na velikim  prvenstvima. Primera radi, 1974. godine, pobedio je u kombinovanom takmičenju na Svetskom prvenstvu u Sent Morisu. Osvojio je i srebrnu medalju u spustu, da bi se dve godine kasnije popeo na postolje pobednika u istoj kategoriji nadmašivši tom prilikom Bernharda Rusija.

Austrija je strastvena skijaška nacija, tako da je Franc Klamer proglašen za sportistu godine 1976. i 1983. Povukao se 1985. da bi učestvovao na nemačkom prvenstvu u turing automobilima, ali njegov uspeh na stazi nije se podudarao sa uspehom na snegu. Ipak, važno je reći, osvojio je austrijsko prvenstvo u turing automobilima.

Majkl Edvards – Edi Orao

Edi Edvards Orao je verovatno najpoznatiji britanski skijaš. Naučio je da skija na suvoj padini u Glosteru, u Engleskoj, ali su njegov cilj bile Zimske olimpijske igre. Da bi povećao svoje šanse da stigne na Olimpijske igre u Kalgariju 1988. godine, preselio se u Sjedinjene Američke Države, u Lejk Plesid kako bi učestvovao u trkama i treniranju.

Međutim, nije mogao sebi da priušti da nastavi dalje, a britanski tim nije imao skakača. Tako je počeo da trenira kao ski skakač sa Džonom Viskomom i Čakom Berghornom. Koristeći Čakovu staru opremu za skijaške skokove, uključujući i prevelike čizme, Edi se borio, uprkos tome što je bio skoro 10 kg teži od svog najtežeg rivala.

Iza njegovog uspeha stoji priča o dugoj i strastvenoj životnoj (i sportskoj) borbi. Naime, Edvards nije imao novca, a jedno vreme je spavao u zapuštenoj bolnici. Povrh svega, zbog svoje dalekovidosti morao je stalno da nosi debele naočare, koje bi se toliko zamaglile na stazi da nije mogao da vidi kad skače. Uprkos svim ovim preprekama, Edi se kvalifikovao za Svetsko prvenstvo 1987. godine,

Njegov 55. svetski rang doveo ga je do Zimskih olimpijskih igara naredne godine. Postao je britanski svetski rekorder u skijaškim skokovima, iako je bio poslednji i na 70 i na 90 metara. Ali, njegova priča o odlučnosti učinila ga je personifikacijom olimpijskog duha, posebno kada se ima u vidu da je  predstavljao svoju zemlju bez ikakvog finansiranja.

Herman Majer

Austrijski skijaš Herman Majer čuven je po svom agresivnom stilu, zbog čega je i dobio nadimak “Herminator”.  Osvojio je četiri ukupne titule Svetskog kupa 1998, 2000, 2001. i 2004. godine, kao i dve zlatne olimpijske medalje i tri svetska prvenstva.

Tokom svoje karijere osvojio je 54 trke Svetskog kupa, 24 superveleslala, 15 spusta, 14 veleslaloma i jednu u kombinaciji. Ovo ga svrstava na treće mesto najboljeg alpskog skijaša svih vremena. Herman Majer je 2013. godine držao rekord za najviše bodova koje je alpski skijaš osvojio u jednoj sezoni sa 2.000 poena.

Kandid Toveks

Kandid Toveks je poznat kao „Leteći Francuz“, a počeo je da skija pre nego što je napunio tri godine. Kao četvorogodišnjak gradio je skakaonice u svom dvorištu. Sa samo 14 godina osvojio svoje prvo prvenstvo Francuske za juniore. Dve godine kasnije doživeo je svetsku slavu briljirajući na takmičenju u Čadu.

Čuven po vratolomijama i slobodnom stilu, Kandid je još kao šesnaestogodišnji mladić postao deo svetske skijaške elite. Njegova neverovatna visina i brzina, u kombinaciji sa gracioznim stilom, poslužili su kao inspiracija mnogim mladim skijašima.

Njegovi kratki video snimci bez muzike su zabavni za gledanje i izazivaju strahopoštovanje, a zajednica zimskih sportova uvek se raduje njegovom sledećem izdanju viralnih snimaka. Kandidov najpopularniji video koji je snimio za Audi reklamu 2015. godine. Skijao je na više površina, uključujući zemlju, lišće i asfalt – ali bez snega, pokazujući da može sve na skijama.

Veština i umeće najboljih mogu da budu pravo nadahnuće. Podstaknuti uspesima legendi na ski stazama možda se i sami upustite u skijašku avanturu. Ski sezona je u toku, pripremite skije i na sneg!

 

Srbijanka Stanković

Read Previous

Najlepši evropski gradovi za doček Nove godine

Read Next

Četiri dodatka u vašem kupatilu koji će vam olakšati život! Provereno 100%!

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *