Najposećenije svetske destinacije za krstarenje u 2019. godini

Bilo da ste na krstarenju svetskim morima i okeanima, ili ste se otisnuli na rečno krstarenje, ovaj vid turizma vam pruža mogućnost da obiđete na stotine znamenitih i prelepih pristaništa širom sveta. Međutim, neke destinacije koje posećuju kruzeri tokom svoje plovidbe izdvajaju se po popularnosti i turisti ih prosto obožavaju.

Specijalizovani britanski  sajt CruiseCritic već nekoliko godina za redom objavljuje liste vezane za krstarenja, uzimajući u obzir recenzije posetilaca sajta i kritike objavljene u online časopisu. U konkurenciju ulazi 500 svetskih luka, a lista najpopularnijih destinacija za krstarenje u 2019. godini izgleda ovako: 

Avinjon, Francuska

Neobičan gradić u Provansi na jugoistoku Francuske poslednjih nekoliko godina postao je popularno “odmorište” za ture krstarenja rekom Rajnom. Ako želite “slikovit” odmor i ako vam je san da probate vina francuske Provanse, isplanirajte put još sada. 

Avinjon je savršena pristupna tačka za obilazak poznate vinske regije Šatofen Di Pap (Châteauneuf-du-Pape).  Mesto koje turisti obično vole da posete je papska rezidencija iz 14. veka; pošto se prošetate kaldrmisanim ulicama oko palate, obavezno posetite i muzej “Angladon” smešten u kući iz 18. veka. U zbirci ovog muzeja se nalaze dela najvećih umetnika 19. i 20. veka (Dega, Van Gog, Sezan,i Pikaso). 

Treba obići i divne vrtove parka “Rocher des Doms”. Ako vas posluži lepo vreme i imate dovoljno vremena do polaska broda, iskoristite to vreme da sa popnete na Mon Vantu, najviši vrh Provanse.

Avinjon je udaljen oko sat vremena vožnje od Marseja – tu je i najbliži međunarodni aerodrom. 

Bora Bora 

Maleno ostrvo Tihog okeana severozapadno od Tahitija popularno je odredište za tzv. krstarenja za medeni mesec, kao i za sve avanturiste – ronioce, ali i one koji se samo žele opustiti na plaži.

Najbolji doživljaj ostrva je u samostalnoj režiji i bez vodiča, dok brodovi stoje u luci par dana. Najčešće sidrište za brodove je ostrvo Motu Piti A’au. 

Iskusni moreplovci spustiće sidro na 10 metara između St Regis Resorta i Le Meridien Bora Bora. Voda je tamo izuzetno bistra, a pogled na Bora Bora spektakularan. Postoje divna mesta za ronjenje gde se mogu posmatrati i fotografisati razne vrste pegavih raža, sipa i stotine vrsta riba, ne tako daleko od obale, rubom kanala. 

Ovo je jedno od krstarenja koja ćete pamtiti celog svog života. 

Glacier Bay, Aljaska

Brodovi koji krstare kroz Nacionalni park “Glacier Bay” pružaju putnicima neverovatan, intiman pogled na glečere, fjordove i divlje životinje koje žive u parku: uživate u pogledu na ledene glečere dok slušate vodiča kako vam priča istoriju parka. 

Nacionalni park i rezervat Glacier Bay nalaze se u središtu ruralnog dela Aljaske. Iz staklenih voda fjorda Lituya Bay i visokih lednika Margerie i Johns Hopkins glečera, pejzaži su neuporedivi! 

Zamislite da ste u prilici da gledate kitove kako “lome” tirkizne vode u skoku, i u daljini posmatrate losove i bele medvede na rubovima obala. Ako volite da koristite fotoaparat ili kameru obavezno snimite impozantne vrhove poput Mount Fairweather i Mount Barnard koji kroje pozadinu okeanske lepote.  

Ako ste pasionirani posmatrač ptica, bićete zadivljeni: ovde možete uživo videti čak 274 vrste ptica! Sigurno ćete primetiti neke fantastične primerke, poput carića ili arktičkog morskog papagaja. Videćete puno tih malenih ptica jarkocrvenih peraja koje kao da  imaju malenu krunu na glavi – i kojima naziv carić ili kraljević (kinglets) potpuno odgovara. 

Beč

Kao najveći i glavni grad Austrije, Beč je oduvek bio popularna destinacija za one koji krstare divnim plavim Dunavom. Kako i ne bi bio kada je predivan, čist grad sa prekrasnim palatama neverovatne arhitekture. Većina krstarenja Dunavom uključuje noćenje u Beču, tako da putnici mogu osetiti i njegov noćni život. 

Rečni brodovi uglavnom pristaju uz Carski most (Reichsbrucke) – najpoznatiji most u Beču – ili uz Švdeden plac (Schwedenplatz). Obe opcije nude pristup starom gradskom jezgru i znamenitostima u Innere Stadtu, prvom okrugu Beča. 

Austrijska prestonica je šarmantna, sa baroknom arhitekturom, romantičnim kafićima i divnim kejom gde se možete prošetati i sve to obaviti za samo pola dana. Na primer, krenete niz Bečki ring (Ringstrasse), kroz najlepšu promenadu i obiđete monumentalne palate iz 19. veka (Bečku državnu operu, flamansko-gotsku Gradsku kuću i zapanjujuće lep Muzej lepih umetnosti, katedralu Stephansdom) i mnoge druge delove grada.

Kirkvol, ostrvo Orkni 

Kirkwall je najveći grad u ostrvskom lancu Orkni (Orkney), severno od Škotske. Ovaj grad je mesto bogate istorije, sa naseobinama od kojih neke datiraju još iz 3.000. godine p. n. e. Tu se nalazi i čuvena katedrala svetog Magnusa koja je stara gotovo 900 godina. 

Od  1999. godine Kirkvol je na UNESCO-ovoj listi svetske baštine. Ovde treba posetiti ne samo staru katedralu već i ostale stare zidine kao i Muzej Orkni u kom se nalaze predmeti koji svedoče o razvoju ostrva od kamenog doba i Vikinga, sve do današnjih dana. Među muzejskim eksponatima, izuzetna je kolekcija starih fotografija ostrva. 

Fjordovi Grenlanda

Nedavno su u itinerer nekoliko velikih linija za krstarenja uključeni i obilasci fjordova Grenlanda. Kako propustiti priliku da izbliza gledate polarne medvede i morževe, u svom neposrednom okruženju? 

Međutim, ono što vam se možda neće svideti jesu cene putovanja, koje su visoke. Da biste otkrili svet iz filmova o Vikinzima treba odvojiti par hiljada evra za sedam noćenja ili za avanturističko jedrenje u teže pristupačnim oblastima.

Flam, Norveška

Ovo čudno selo smešteno na jugozapadu Norveške poznato je po svojim fjordovima. Njime su zadivljeni svi oni koji vole planine, slapove reka i proplanke. 

Jedan kritičar gore pomenutog časopisa “Cruise Critic” nazvao je Flam jednim od „najlepših mesta na planeti Zemlji.“

Škotska

Kažu da turisti kojima su krstarenja najbolje uživanje malo zaziru od obala Škotske zbog teško pristupnih dokova i zbog lošeg vremena, ali brodovi su se ipak na ovim obalama zaustavljali još od 1.773. godine. 

Ono što je isto oduvek su neverovatan svet divljih životinja koje ovde obitavaju, plaže i prekrasni zalasci Sunca. 

Zamislite da ste na grupi ostrva na kojoj živi najveći mogući broj raznih vrsta ptica, sa sivokim hridima i zidinama koje stoje tu stotinama godina odolevajući zubu vremena. Isprobajte krstarenja arhipelagom Hebridi, a, ukoliko vam je 40 km otvorenog okeana previše za želudac, birajte mirnije rute: recimo do ostrva Mull.

Singapur 

Ovaj grad-država u jugoistočnoj Aziji poslednjih desetak godina prerastao je u popularno odredište za krstarenje: izdvajaju ga njegova posebna energija, kultura, arhitektura. 

Sve je više turista koji odlaze u Singapur, a jedna stvar je posebno važna kad su u pitanju turisti koji dolaze kruzerima – ovim gradom se veoma lako krećete, što ga čini idealnim za istraživanje, čak i kad ste ograničeni vremenom polaska broda iz luke. 

A za one koji žele provesti duže vreme u Singapuru, organizuju se krstarenja koja polaze direktno iz grada tako da putnici mogu stići nekoliko dana pre nego što brod isplovi kako bi u potpunosti iskoristili sve što grad ima za ponuditi. 

Velike turističke agencije obično u ponudi imaju pedestak različitih tura i atrakcija. Na vama je da se odlučite između noćnog safarija, zoološkog vrta, obilaska vrtova pored zaliva, posete Nacionalnoj galeriji ili krstarenja rekom Singapur ili Marina Bay SkyParka. 

Nil

Dok traje kriza na Bliskom istoku, krstarenje Nilom je pod znakom pitanja, ali neki turisti ipak koriste kruzere za obilazak Egipta. U Luksoru je dosta brodova usidreno što je prava šteta jer ovo putovanje je za nezaborav – sa broda gledati život egipatskog sela i upoznati drevne grobnice i palate koje su egipatski faraoni podizali od pamtiveka duž doline Nila. 

Neke agencije nude devetodnevni izlet brodom do Asuana koji nudi mogućnost da dok ste na luksuznom brodu, u isto vreme istražujete najveća arheološka blaga Egipta i hramove Nila.

Koralna mora

Topla tirkizna mora, jedro iznad vas, cijuk tropskih ptica…Bajkovite avanture i pejzaže doživećete ako brodom otplovite do malih ostrva Sejšela, ili na kajaku pođete u ronilačku pustolovinu.

Savršeno za lutanje i istraživanje nenaseljenih ostrva – treba obići luku u Indoneziji Sunda Kelapa ili iznajmiti jedrilicu do ostrva Sulavesi istočno od Bornea.

admin

Read Previous

Agorafobija: Strah od otvorenog prostora

Read Next

Stigao je novi Samsung Galaxy S20: ovo su njegove glavne karakteristike!

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *