Stigao je novi Samsung Galaxy S20: ovo su njegove glavne karakteristike!

Sada i zvanično, Samsung je predstavio svoja tri nova uređaja: Galaxy S20, Galaxy S20+ i Galaxy S20 Ultra. Nova Samsung serija dolazi u tri varijante i nudi puno dodatnih opcija, tako da korisnicima neće biti lako da odaberu najbolji model za sebe.

Ako ste ljubitelj Samsung telefona i volite da budete u trendu, u ovom tekstu saznaćete sve o novim Samsung Galaxy S20 modelima. Uporedite njihove karakteristike i lakše donesite odluku o kupovini. U saradnji sa našim prijateljima iz Switchtel-a koji rade servis svih Samsung telefona, pokušaćemo da vam detaljno odgovorimo na pitanje šta je to što Samsung nudi svojom novom S20 serijom. Pročitajte.

Samsung Galaxy S20 – Dizajn

Telefoni iz nove Galaxy S20 serije po izgledu su dosta slični, posebno njihova prednja strana. Sva tri modela imaju zakrivljene ekrane, selfi kamere sa udubljenjem i neverovatno mali okvir.

Glavna razlika je u veličini ekrana: Galaxy S20 ima displej od 6,2 inča, Galaxy S20+ od 6,7 inča, dok je najveći Galaxy S20 Ultra sa ogromnim ekranom od čak 6,9 inča.

Ono što je takođe jako važno napomenuti, sva tri telefona imaju ekrane sa 120 Hz refresh rate. Većina modela do sada je imala refresh rate (brzinu osvežavanja) od 60 Hz. To znači da prosečan telefon može da prikaže 60 slika u sekundi, dok Galaxy S20 sa 120 Hz ima mogućnost prikazivanja (menjanja) 120 kadorava u sekundi. Ovo bi trebalo da omogući da sve akcije na telefonu izgledaju finije, a trebalo bi da bude posebno uočljivo kod animacija i listanja aplikacija.

Samsung Galaxy S20 performanse

Ne očekujemo da ćemo videti neku veliku razliku u performansama između tri modela Galaxy S20. Sva tri modela pokreće Samsungov novi vrhunski procesor Exynos 990 ili Qualcomm Snapdragon 865 (zavisno od tržišta), a modeli dolaze sa najmanje 8 GB RAM-a. Galaxy S20 Ultra dostupan je i sa 16GB RAM-a, ali za većinu stvari koje budete na njemu radili tu razliku nećete ni primećivati.

Samsung Galaxy S20, S20+ i S20 Ultra: kamere

Kao i kod prošlogodišnje Galaxy S10 serije, raspored kamera je različit kod različitih modela. U osnovi su slične, a zavisno od toga koliko želite da potrošite, na raspolaganju su vam različite konfiguracije.

Galaxy S20 i Galaxy S20+ mobilni telefoni imaju gotovo identičnu kofiguraciju kamera. I kod jednog i kod drugog modela glavna kamera ima 12MP, druga je telefoto kamera od 64MP, treća širokougaona kamera od takođe 12MP, dok su napred opremljeni sa selfi kamerom od 10MP. Ovo je osnovni standard koji smo tokom prošle godine videli na modelima vodećih brendova (uključujući iPhone 11). Razlika između ova dva modela je u tome što Galaxy S20+ ima dodatnu dubinsku kameru za poboljšanje portretnih fotografija.

Kada je reč o kamerama, Galaxy S20 Ultra apsolutno opravdava svoj naziv, i zaista je „Ultra“. Glavni objektiv ima čak 108MP, i što je još važnije poseduje zaista veliki senzor 1/1.33 inča, koji omogućava prihvatanje ogromne količine svetlosti, a smamim tim i izradu kvalitetnijih fotografija. Galaxy S20 Ultra poseduje još telefoto kameru od 48 MP, kao i širokougaonu kameru od 12MP. Najzad, njegova prednja selfi kamera dolazi sa impozantnih 40 MP.

Što se zumiranja snimaka tiče, Samsung je ovde uveo dosta inovacija. Modeli Samsung Galaxy S20 i Galaxy S20+ mogu isporučiti 3x optički zum, a zatim 30x hibridni zum, što je u stvari spoj optičkog i digitalnog kropinga (cropping). Upravo to je i razlog što je broj megapiksela teleobjektiv kamere tako velik.

Na modelu Galaxy S20 Ultra otišlo se još dalje – on podržava 4x optički zum, sa 10x zumom bez gubitka kvaliteta i do 100x hibridnim zumom.

Drugi veliki softverski dodatak je režim Single Take. Single Take u osnovi koristi veštačku inteligenciju i oslanja se na alate kao što su AI najbolji trenutak (best moment), ultra širokougaoni snimak (ultra wide), fokus uživo (focus live), AI filteri, pametno sečenje fotografije (smart crop), video napred i nazad, brzo napred, originalni video zapis. Snimite jedan video zapis od 10 sekundi i softver će automatski generisati sve segmente tog snimka. Nakon toga možete deliti različite segmente snimljenog sadržaja gde god vi to želite. Single Take mod je dostupan i za prednju kameru. Iz Samsunga upozoravaju da se u ovom modu može najviše snimiti 55MB.

Video zapisi na Samsung Galaxy S 20 modelima: 8K rezolucija

Samsung Galaxy S20 je jedna od prvih serija pametnih telefona koja nudi 8k rezoluciju za snimanje video zapisa. Ovo predstavlja veliki skok koji je omogućen zahvaljujući moćnim procesorima Qualcomm Snapdragon 865/Exynos 990 koji pokreću telefona. Ako se uzme u obzir činjenica da većina korisnika još uvek ne koristi 8K televizore, pa čak ni TV uređaje sa 4K rezolucijom, sasvim je jasno kakav je napredak Samsung uspeo da postigne sa svojim Galaxy S20 modelima.

8K je budućnost, a Samsung je uspeo da ga uvrsti u svoju Galaxy S20 seriju telefona i tako stane korak ispred svojih konkurenata, poput Apple-a i Google-a, koji još uvek ne nude svojim korisnicima telefon sa 8K video zapisima i sigurno ih neće ni ponuditi pre septembra ili oktobra ove godine.

Galaxy S20 poseduje čitav niz naprednih funkcija za videografiju i izradu video zapisa. Pre svega, tu je super stabilni režim (super-steadly mode) za video bez potresa, kao i nova opcija hyperlapse za kristalno jasne noćne video zapise. Ako želite da delite 8K video zapise, snimak možete kompresovati u 4K ili Full HD kako biste ga brže prebacili na druge uređaje, a pritom snimak zadržava istu, originalnu rezoluciju. Osim toga, korisnicima je na raspolaganju mogućnost prenošenja video zapisa na kompatibilne Samsung 8K televizore. Dostupno je i uređivanje video klipova, kao i opcija izvlačenja fotografija iz 8K video zapisa sa kvalitetom fotografije kao da je sinimljena objektivom od 33MP.

Da li će 8K video zapisi biti onoliko kvalitetni koliko se od njih očekuje, pokazaće vreme, ali Samsung je uspeo da postane prvi proizvođač pametnih telefona koji je izbacio model sa 8K rezolucijom.

Samsung Galaxy S20: 5G, igre i muzika

Kada je u pitanju 5G mreža, postoji nekoliko varijatni. Modeli Galaxy S20 i Galaxy S20+ u osnovnoj verziji su predviđeni samo za 4G mrežu, ali je uz doplatu moguća nadogradnja na 5G varijantu. Sa druge strane, Galaxy S20 Ultra je dostupan isključivo sa 5G konekcijom.

Iz Samsunga kažu da će Galaxy S20 podržavati Google Duo kao osnovnu varijantu za video čat, a zahvaljujući 5G konekciji biće omogućen Full HD  video čat sa drugim Duo uređajima.

Samsung Galaxy S20 igranje igrica

Po svemu sudeći novi Samsung je pretekao i telefone koji su važili kao najbolji za gejming. Već smo spomenuli da svi Samsung telefoni iz serije S20 imaju 120Hz dispeje. Pored toga, ekrani S20 modela podržavaju 240Hz za odziv na dodir. To čini liniju S20 fantastičnom za igre koje zahtevaju jak hardver. Tu je i nova funkcija koja vam omogućava da u trenutku zaustavite do pet aplikacija/igara u RAM-u. Iz Samsunga kažu da ovo maksimalno smanjuje vreme učitavanja prilikom nastavka igranja igrice i smanjuje vremensko zaostajanje tokom igranja.

Samsung Galaxy S20 i slušanje muzike

Volite da slušate muziku i upravo ste čuli novu pesmu koju biste hteli da podelite sa nekim? Samsung Galaxy S20 nudi novi način deljenja muzike. Funkcija se zove Music Share i pomaže u onome što Samsungovi dizajneri nazivaju „Bluetooth dilema“.

Verovatno vam je poznata ta situacija – vozite auto a vaš telefon je povezan sa multimedijom automobila preko Bluetooth-a. Vaš suvozač ima na svom telefonu listu pesama koje želi da pusti, ali da bi on to uradio, prvo ćete vi morati da isključite kontakt vašeg telefona i auta i tek onda dozvoliti prijatelju da se upari sa automobilom kako bi pustio svoje omiljene pesme.

Sa Music Share-om ovakve i slične bluetooth dileme biće prevaziđene. Zahvaljujući ovoj naprednoj opciji od sada možete da pronađete Bluethooth veze, što znači da će vaš prijatelj moći da se poveže sa multimedijalnim uređajem vašeg automobila posredno, preko vašeg Galaxy S20 telefona. Ova funkcija će takođe raditi i sa pametnim bluetooth zvučnicima.

Samsung Galaxy S20 baterija

Dugotrajnost baterije nije uvek bila jača strana Samsunga, ali se nadamo da će kompanija i ovo uspeti da preokrene sa serijom telefona Galaxy S20. U najmanju ruku kapacitet baterije to obećava.

Logično, od sva tri nova model Galaxy S20 Ultra ima najveći kapacitet baterije i to 5.000 mAh. Radi poređenja, Galaxy S20 opremljen je baterijom od 4.000 mAh, a Galaxy S20+ baterijom od 4.500mAh.

Iako je baterija od 5.000 mAh velikog kapaciteta, teško je poverovati da može trajati onoliko koliko piše u specifikaciji, ako se uzme u obzir činjenica da Samsung Galaxy S20 Ultra ima najveći ekran, pa je shodno tome njemu potrebna i više snage u odnosu na modele Galaxy S20 i Galaxy S20+. Pored toga, postoji još čitav niz drugih funkcija koje mogu doprineti bržem pražnjenju Ultra modela, kao što su displej velike brzine osvežavanja i 5G mreža.

Samsung Galaxy S20 cena

  • Samsung Galaxy S20 sa 12 GB RAM-a i 128 GB prostora za skladištenje podataka ima cenu od 111.990 dinara (oko 920 evra).
  • Samsung Galaxy S20Plus, sa 12 GB RAM-a i 128 GB skladišnog prostora, prodaje se po ceni od 123.990 dinara (oko 1.100 evra).
  • Na kraju, Samsung Galaxy S20 Ultra, sa 12GB RAM-a i 128 GB skladišnog prostora, košta 166.990 dinara, dok će jača varijanta sa 16GB/512GB sigurno biti najskuplja, ali za sada nemamo precizne podatke o ceni.

admin

Read Previous

Najposećenije svetske destinacije za krstarenje u 2019. godini

Read Next

Huawei ušao u Top 10 najvrednijih globalnih brendova!

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *