Najvažije činjenice o Huawei P40 seriji telefona

Huawei P40 Pro

Huawei inače vodi i druge bitke na ekonomskom planu zbog problema sa Google-om i drugim velikim igračima čije se tržište osipa u pravcu Huawei ponude. 

Zapisali smo sve bitne činjenice o P40 seriji telefona koje morate znati ako planirate kupovinu novog telefona i tražite smernice za to. 

Huawei P40, Huawei P40 Pro i Huawei P40 Pro+ su telefoni koji su u sred epidemije Korona virusa probili sve tehničke barijere i doneli veliki uspeh Huawei kompaniji. 

Ekran na Huawei P40

Za razliku od Samsunga, Huawei je procenio da ono što nije toliko vidljivo ljudskom oku i nije nešto na čemu treba da zarađuju. Ponudili su FullHD+, ali na 90 Hz umesto 120 Hz koliko nudi Samsung. 

Kada je u pitanju P40 model, ovde je stanje dodatno “siromašnije” pa imamo 60 Hz na OLED displeju od 6.1 inča. P40 Pro i P40 Pro+ imaju ekran od 6.5 inča pa u zavisnosti od toga kakve ekrane volite, obratite pažnju upravo na ove brojke.

Huawei P40 Pro

Imajte u vidu da su ekrani za P40 seriju jako skupi, pa se obezbedite na vreme zaštitom za ekran, jer svako nošenje telefona u servis za Huawei telefone na zamenu ekrana će Vas skupo koštati. 

Kamere na P40 seriji telefona

Selfi kamere imaju 32 megapiksela, koje dolaze sa dodatnim senzorima za prepoznavanje lica (face recognition) i bokeh efekat (to je omeškavanje pozadine da bi se portret lepo istakao) koji će Vas sigurno oduševiti. 

Druge, glavne kamere će Vas dodatno raspametiti jer nose ubedljivo jak hardver. P40 ima tri modula, P40 Pro četiri modula, dok P40 Pro+ čak pet modula sa kamerama. Glavne kamere imaju neverovatnih 50 megapiksela pod RYYB Ultra Vision tehnologijom

Moramo da pomenemo i da P40 ima optički zum od 3 puta, P40 Pro 5 puta i P40 Pro+ čak optički zum od 10 puta

Zoom vredan pomena

Vredan pomena je Golden Snap mod koji u trenutku može da uhvati mnogo fotografija, ali koristi i veštačku inteligenciju pa bira samo one koje su dobro ispale, uz mogućnost da čak sa fotografija uklanja suvišne ljude (kako god to zvučalo).  

Operativni sistem sa sve manje Google-a

Operativni sistem koji dolazi u P40 seriji je EMUI 10.1 koji jeste zasnovan na Androidu 10 ali uz značajne korekcije i izbacivanje Google paketa na koje ste do sada navikli. 

Međutim, Huawei je dodao nešto što Vam se može svideti. U pitanju su tri noviteta.

Unapređeni multi-window mod omogućava da koristite više prozora i prevlačite sadržaj sa jednog prozora u drugu i ovo je izuzetno korisno kada Vam je telefon potreban za poslovne aplikacije i rad. 

Drugi novitet je sasvim novi i nezavisni digitalni asistent i njeno ime je Celia. Koliko je ovo zaista bitno u borbi džinova, treba pomenuti da je Apple čak uneo opciju da ako u blizini njihovog uređaja pozovete Hej Celia, uključiće se Siri (digitalni asistent na Apple uređajima). 

Hey Celia

Ako volite i koristite Always On Display mod sigurno će Vas radovati da su teme za ovu funkcionalnost unapređene i dodate su nove lepše teme sa 3D efektima. 

Šta je Always On Display mod? Ovo je manji deo ekrana koji ostaje aktivan čak i kada zaključate telefon i tu možete uključiti prikazivanje odabranih informacija koje su Vam bitne. 

Kakav je hardver na P40 seriji telefona?

Konačno smo došli do hardvera. Koliko god da se Amerika trudi da suzbije Huawei u trci za 5G, toliko imamo HiSilicon Kirin 990 procesor koji podržava ovu novu tehnologiju.

CPU

Kada je RAM u pitanju imamo početnih 8 GB RAM-a i skladište od čak 128 GB interne memorije! Jači modeli imaju SuperCool sistem hlađenja, tanak sloj grafena i čak komoru za evaporaciju!

Baterija, u zavisnosti od modela može biti od 3800 mAh pa sve do 4200 mAh. Možda će Vam se ovo učiniti malo s obzirom na ovako ozbiljan hardver, ali imajte u vidu da je ovo Huawei koji se pokazao kao vrlo štedljiv kada su baterije u pitanju. 

Važno nam je da Vas obavestimo da Huawei P40 Pro+ pored običnog punjenja preko kabla od 40 W (punjač dolazi u kutiji) ima i mogućnost brzog bežičnog punjenja (sa istom snagom). 

Huawei P40 cena

P40 model 8/128 GB verzija košta oko 800 evra, P40 Pro verzija sa 8/256 GB košta oko 1.000 evra i Huawei P40 Pro+ košta oko 1.400 evra

Što bi se reklo, cena prava sitnica, ali ako uzmemo u obzir sve što nam ovi telefoni donose, za one koji mogu da izvoje ovakav budžet, uloženi novac će se isplatiti. 

Huawei sat GT2e koji dolazi u ovoj seriji P40 telefona

Ono u čemu je Huawei posebno, i možemo da kažemo dodatno, kvalitetan su satovi koje pravi. Prikaz, odnosno ekrani, prikazuju toliko realističnu sliku da kod većine tema teško može da se uvidi da nije u pitanju “pravi” sat. 

Huawei sat

Međutim, imajte u vidu da ovaj pametni sat nema kameru, ima ekran od 1,39 inča, 16 MB RAM-a i bateriju od 455 mAh

Ako je za verovati zvaničnim informacijama, ova baterija može da istraje do dve nedelje čak. Ako poredimo sa Samsungom koji ima 340 mAh bateriju, ili sa Apple Watch-om koji ima 303.8 mAh, možemo reći da je baterija koju nosi ovaj Huawei ubedljivo jača. 

Šta još možemo da kažemo o P40 seriji telefona

Ono na šta treba da obratite pažnju kod bilo kog Huawei telefona je problem koji ovaj proizvođač ima sa pravne i ekonomske strane zbog sve veće konkurentnosti. 

Huawei je zbog toga morao da izbaci određene Google servise i povuče uticaj na SAD potrošače što baš i nije bilo popularno, ali sa dovoljno snage i pameti Huawei je počeo da gradi svoj put sa svojim softverom koji uskoro treba da zameni Android u nekom trenutku. 

Ukoliko Vam ne smeta to što nisu svi Google servisi i aplikacije lako dostupni na Huawei telefonima, preporučujemo kupovinu P40 serije telefona. 

Sale R

Read Previous

Održavanje automobila za početnike: da vam auto uvek radi perfektno

Read Next

Kako odabrati pravu vrstu zavesa za vaš enterijer

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *