Nezadovoljstvo na poslu: Kada je pravo vreme da krenete dalje

Čovek naslonjen na zid

Neovisno o tome da li vas odlikuje ambicioznost u pogledu razvoja karijere i da li ste zapravo pasionirani po pitanju svoje struke ili ste fokusirani pre svega na postizanje finansijske sigurnosti, veliki deo vaše svakodnevice će najverovatnije biti pod uticajem vašeg poslovnog angažmana.

Zadovoljstvo na poslu ne mora nužno da podrazumeva naročitu ljubav prema datoj oblasti kojom se bavite (iako bismo u idealnom scenariju svi imali prilike da stremimo pre svega ka tome), već to može i trebalo bi da bude i osećanje ispunjenosti povodom pozicije koju imate na poslu, prilike za napredak i usavršavanje, kao i zadovoljstvo povodom plate i benefita koje dobijate na osnovu vašeg doprinosa kompaniji za koju radite.

Nezadovoljstvo u nekom od ovih domena može negativno uticati na vas lično, vaše zdravlje i raspoloženje mimo radnog vremena, te posredno i na vaše odnose sa prijateljima i porodicom. Dobra stvar u vezi sa poslom koji iz nekog razloga budi osećaj nezadovoljstva u vama je što ga možete promeniti, samo je važno prepoznati momenat i pravac u kojem bi valjalo krenuti dalje.

Privlače vas nove mogućnosti na tržištu

Sasvim je u redu da želite da promenite posao i bez naročitih nezadovoljstava povodom trenutnog angažmana. Naročito ukoliko živite i radite u nekom od većih gradova i interesujete se za stanje na tržištu rada, često ćete biti u situaciji da vam određene prilike za posao u Novom Sadu ili Beogradu privuku pažnju. Ukoliko se osećate spremnim za promenu i nova iskustva u ovom pogledu, aplicirajte za neke interesantne pozicije za koje smatrate da ste kvalifikovani i možda će to dovesti do dobrog zaokreta u vašoj karijeri.

Ne odgovara vam radno okruženje

Ukoliko postoje određeni razlozi za neslaganje sa kolegama ili netrpeljivost bilo koje vrste, a da pri tome razgovor na tu temu nije doprineo poboljšanju odnosa, verovatno je najbolja odluka da razmotrite promenu posla.

Ovo ne znači da bi trebalo da bežite pred konfliktima generalno, ali budući da konflikti na radnom mestu (oni koji su podstaknuti netrpeljivošću, a ne konkretnim pitanjem koje bi se moglo rešiti) čine štetu i u domenu produktivnosti i poslovnih rezultata, ali i predstavljaju izvor stresa, najsrećnije rešenje je da, dok birate svoje borbe u životu, ovu borbu preskočite, jer ne može imati koristan epilog.

Ne dobijate adekvatan odgovor na svoj doprinos kompaniji

Koliko je u vezi sa ambicioznošću, želja za napretkom je jednako vezana i za prirodnu potrebu da osetimo da naš rad i zalaganje dobijaju svoje rezultate. Ukoliko predugo stagnirate i ne primećujete da veća zalaganja zavređuju napredak u smislu boljih uslova za rad, više pozicije i plate, počećete da stičete utisak da radite Sizifov posao i to će rezultirati jednim opštim osećanjem monotonije, kao i zaključkom da nema svrhe ulagati više truda od neophodnog.

Ovo nije dobra situacija ni za poslodavca, koji je u ovom slučaju odgovoran jer ne prepoznaje potrebu da na ovaj način motiviše radnike, a naravno ni za vas. Ukoliko razgovor sa nadređenima na ovu temu ne urodi plodom, ovo svakako jeste znak da bi trebalo da počnete da se interesujete za druge poslovne prilike.

 

Mladi zaljubljeni par

Osećate da ste dosegli vrhunac

Ukoliko smatrate da na trenutnom radnom mestu nemate više šta novo da naučite i da ste postigli maksimum koji je moguć u okviru date kompanije, počnite da razmatrate druge angažmane, koji će moći da otvore za vas neke nove prilike za usavršavanje. Samousavršavanje je svakako poželjno i mimo prilika koje pruža posao kojim se bavite, te možete i samostalno upisati određene kurseve iz oblasti koje vas interesuju, ali bi ovo svakako trebalo da bude moguće i u okviru kompanije za koju radite.

Neke kompanije imaju praksu da upućuju zaposlene na određene korisne kurseve, dok je u drugima to moguće postići kroz napredak u smislu pozicije. Ukoliko ne prepoznajete prostor za usavršavanje, možda će promena posla otvoriti neke nove mogućnosti za vas u ovom pogledu.

Posao utiče negativno na vaš privatni život

Usko u vezi sa svim pomenutim faktorima koji mogu doprineti tome da odlučite da promenite posao jeste uticaj koji on može imati na vaš privatni život. Razlozi ovome mogu biti različiti i uglavnom ne možemo da se ogradimo emotivno od  onoga što doživljavamo na radnom mestu.

Ukoliko vaše radno vreme, količina i kompleksnost radnih zadataka ili bilo kakvo nezadovoljstvo koje osećate povodom trenutnog radnog mesta imaju efekat na vaš odnos sa porodicom i prijateljima, ne ostavljaju vam dovoljno energije za društvene i porodične aktivnosti ili čine da reflektujete osećanja povodom posla na druge segmente vašeg života, nemojte se dvoumiti u vezi sa promenom.

Promene u vezi sa važnim životnim pitanjima, među kojima je svakako i pitanje karijere, uglavnom predstavljaju veliki korak i teško je odlučiti se na njih. Činjenica je, međutim, da posao koji radite mora pružati dovoljno benefita za vas lično ne bi li bio vredan zalaganja i energije.

Uvek je preporučljivo da svim eventualnim problemima pristupite racionalno i pokušate da ih rešite, ali ukoliko ovo nije moguće, važno je da imate u vidu sebe kao svoj prioritet i budete otvoreni za neke nove mogućnosti i poduhvate koji mogu pozitivno uticati na vaš život.

Sale R

Read Previous

Evo kako da uštedite novac na grejanju

Read Next

Kako odabrati idealan hobi u trećem dobu?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *