Kako odabrati idealan hobi u trećem dobu?

Bez obzira na to u kom životnom dobu se nalazite, normalno je da ćete u jednom trenutku poželeti da svoje vreme ispunite nekim dodatnim aktivnostima. Danas, usled ubrzanog tempa života, poslovnih i drugih obaveza, često se ne nalazi dovoljno vremena za posvećivanje stvarima koje nas zaista ispunjavaju i kroz koje sebi želimo dati oduška.

Nije istina da vas starenje baš u svemu ograničava. Za bavljenje nečim što volite barem tada ima vremena na pretek. Uostalom, zašto se baš pod stare dane ne biste oprobali u nekim stvarima koje ste oduvek želeli, a za koje nikad ranije niste imali vremena, prilike ili hrabrosti? Upamtite – kvalitet života u starosti zavisi od izbora koji načinite sami.

Ako vas zanima kako da napravite pravi izbor kada su u pitanju aktivnosti koje vam u starosti mogu ispuniti vreme, posvetite punu pažnju redovima koji slede. Možda baš u njima pronađete inspiraciju za idealan hobi u trećem dobu života.

Idealan hobi u trećem dobu života – mogućnosti i ograničenja

Čitanje, slikanje, meditacija, društvene igre, sitne kućne popravke i različiti ručni radovi – sve su ovo aktivnosti koje stimulišu mozak i poboljšavaju motorne funkcije i u trećem dobu života. Spisak aktivnosti kojima starije osobe mogu kvalitetno i korisno ispuniti svoje vreme zaista je dugačak. U gerontološkim centrima život može biti ispunjen kvalitetnim sadržajima isto koliko i u sopstvenom domu. Kada je u pitanju starački dom, cena ne mora nužno zavisiti od mogućih dodatnih aktvnosti koje se u njemu pružaju korisnicima istog. Sami korisnici imaju slobodu da se bave aktivnostima koje vole, bez ikakvih ograničenja i najčešće potpuno besplatno. Dakle, bilo da su korisnici ovakvih ustanova ili da uživaju u toplini sopstvenog doma, stara lica imaju na raspolaganju pregršt mogućnosti za idealan hobi u trećem dobu života. Pri tome je opšte zdravstveno stanje pojedinca jedino ograničenje.

Pletenje i drugi ručni radovi

Iako je ova aktivnost poslednjih godina sve popularnija i među mlađim generacijama, pletenje je pre svega oduvek bio omiljeni hobi naših baka. Veruje se da pletenje pomaže starijim osobama da žive duže i ostanu prisebne. Potpuna posvećenost i predanost koje ova aktivnost podrazumeva poboljšava memoriju, te vežba i pospešuje koncentraciju. Ova aktivnost ne samo da poboljšava mentalno stanje i pozitivno utiče na celokupno zdravlje već ublažava simptome depresije i osećaj teskobe, usporava demenciju i odvraća pažnju od hroničnih bolova i loših misli. Pored svega ovoga, pletenje, heklanje i drugi ručni radovi kod starijih osoba će izazvati osećaj zadovoljstva zbog postignutog rezultata, produktivnosti i lepo urađenog posla. Na kraju, uz pomoć mlađih članova porodice, ovaj lep i kreativan hobi mogu pretvoriti i u pravi mali biznis. Zbog svega ovoga, pletenje i drugi ručni radovi predstavljaju cenjenu aktivnost i idealan hobi u trećem dobu života.

Čitanje/pisanje: najlepši hobi

Ukoliko ih pod stare dane još služi dobar vid, stara lica mogu svoje vreme kvalitetno ispuniti još jednom lepom navikom, a to je čitanje. Pored toga što štiti mozak od senilnosti i poboljšava memoriju, čitanje opušta i smiruje, podstiče kreativnost i maštu, potvrđujući da nikada nije kasno za saznavanje novih stvari. Staračko doba je idealno vreme za vraćanje omiljenim klasicima ili konačan susret sa knjigama koje su oduvek nameravane da budu pročitane, a za to nikada nije bilo dovoljno vremena. Uostalom, zašto se naši roditelji, bake i deke, sada kada konačno imaju vremena, ne bi oprobali i u pisanju? Kada se udruže znjanje, mašta, mudrost i iskustvo, čega im sigurno ne manjka, dobra priča neće izostati. Jedno je sigurno – imaće šta da ispričaju budućim pokolenjima.

Ostali kreativni umetnički hobiji

Nije retkost da se mnogi skriveni talenti otkriju tek pod stare dane. Čak i ako su ranije postojali, sada im se seniori mogu sasvim posvetiti i usavršiti ih. Upis na kurs vajanja ili slikanja ispuniće njihovo vreme na kreativan način, a ujedno delovati umirujuće i pospešiti koncentraciju. Mogućnost da će neko od tih malih umetničkih dela biti  prijatna i nezaboravna uspomena za njihove unuke sasvim je dovoljna motivacija da se u potpunosti posvete kreativnim umetničkim hobijima kao što su crtanje, slikarstvo, vajarstvo i sl.

Ples: hobi za one koji su mladi u srcu

Evo malo aktivnijeg hobija za one koji su još mladi u srcu. Nema boljeg načina za socijalizaciju starih lica od odlaska na ples i uživanja u druženju sa osobama iste životne dobi. Muzika i ples poboljšavaju zdravlje srca i celokupno raspoloženje, čineći da se stara lica osećaju znatno mlađim. Ples predstavlja zabavan i privlačan način za kvalitetno provođenje vremena sa njihovim vršnjacima.

Novo kulinarsko poglavlje

Posvećivanje kuvanju i pravljenje različitih poslastica jeste dobar način da se penzioneri uposle, a istovremno obraduju porodicu i prijatelje… Ako su vešti u pravljenju raznovrsnih poslastica – eto još jednog potencijalnog malog biznisa. Na kraju ovo mogu ovekovečiti i na društvenim mrežama ili pokrenuti sopstveni blog – jer ne treba bežati od mogućnosti koje novo vreme nudi i starim ljudima.

Društvene igre – hobi za očuvanje kognitivnih funkcija i inteligencije

Za kvalitet starosti važan je i naš društveni život. Zajedničko pretresanje uspomena i uživanje u zasluženom odmoru koji donose penzionerski dani uz kvalitetnu partiju šaha – ima li lepšeg načina za ispunjenje vremena pod stare dane? Šah i druge društvene igre ne samo da su zabavne već pre svega podstiču inteligenciju i smanjuju rizik od oštećenja kognitivne prirode i različitih oblika demencije.

Šetnja i druge fizičke aktivnosti

Bilo da je izbor starijih nordijsko hodanje, joga ili plivanje – za koju god fizičku aktivnost da se odluče, naravno u konsultaciji sa lekarom, to će imati samo pozitivna dejstva po njihovo zdravlje. Ukoliko su im draže šetnje, neka makar postanu deo njihove svakodnevne rutine. Još ako bake i deke poseduju foto-aparat, eto lepe ideje da se oprobaju u još jednom novom hobiju.

admin

Read Previous

Nezadovoljstvo na poslu: Kada je pravo vreme da krenete dalje

Read Next

Turističke atrakcije Niša koje vredi posetiti

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *