Niš je rastući centar zapošljavanja u 2024. godini

Platforme koje se bave zapošljavanjem u Srbiji beleže rast zapošljavanja u svim sektorima i ističu da se tržište poslova iz Beograda i Novog Sada pomera ka Nišu. Niš u 2024. godini postaje rastući centar zapošljavanja. Tržište poslova u Nišu prolazi kroz brzu transformaciju, konkurencija za poslove se udvostručila, pojavili su se mnogi novi poslovi koji se nisu ni naslućivali pre desetak godina. Platforme koje su usmerene na zapošljavanje u ovom kraju predvidjaju da će se poslovi razvijati u pravcu pozicija vezanih za veštačku inteligenciju, održivost i SEO optimizaciju koja doprinosi razvoji poslovanja. Pošto po konkurentnosti za posao Niš predstavlja novi rastući industrijski centar, on polako postaje i sve kvalitetnije mesto za život i sve više je prilika za one koji žele da napreduju i menjaju poslove. U Niš dolaze i mladi iz okolnih gradova koji tragaju za bolje plaćenim poslovima kako bi se izborili sa krizom troškova života koja raste iz meseca u mesec.

Niš postaje rastući industrijski centar

U poslednjih deset godina su mnogi evropski industrijski lideri došli u grad na jugu Srbije i ponudili razne poslove.Za posao Niš je prepoznat kao grad pozitivne poslovne klime koja ozbiljno može da doprinese razvoju njihove proizvodne mreže. Podržavanjem izgradnje fabrika u industrijskim zonama koje se u Nišu nalaze na lokaciji Donje Medjurovo i nekadašnja Elektronska industrija, Vlada Srbije aktivno učestvuje u ponovnoj industrijalizaciji Niša. Na lokaciji nekadašnje EI priprema se novi biznis inkubator koji treba da pruži podršku lokalnoj ekonomiji i otvori put ka novom zapošljavanju gradjana. Od ove godine najveći broj ulaganja biće usmeren na razvoj industrijske zone sever. Za opremanje te zone iz budžeta je izdvojeno milijardu dinara. Prva firma koja će biti otvorena u toj zoni je holandska fabrika Ariston koja se bavi proizvodnjom kućnih aparata. Do 2026. godine u ovoj fabrici treba da se zaposli 300 radnika. Posle Johson electrica, Aster tekstila, Leonija, Zumtobela, Spinteca, Xingyu, Integrated Micro-Elektronicsa, Yuseia, Palfingera, deseta i najmladja fabrika je Ariston. Projekcija je da se osim u fabrici Ariston u naredne dve godine zaposli još 375 radnika u fabrici Palfinger na pozicijama zavarivača, bravara, operatera mašina, operatera skladišta, vozača viljuškara, administrativnih radnika, ali i na menadžerskim pozicijama.

Sve traženiji visokoobrazovani kadrovi

U Nišu se do posla koji zahteva visoko obrazovanje do pre nekoliko godina veoma teško dolazilo, a raspadom Mašinske i Elektronske industrije skoro da nije bilo posla za inžinjere u industriji. Iz tog razloga došlo je do osipanja i sve manjeg upisa studenata na Mašinski i Elektronski fakultet. Dolaskom velikih fabrika i otvaranjem Naučno tehnološkog parka otvara se veliki broj pozicija koje zahtevaju visoku stručnost inžinjera. Ubrzan razvoj tehnologije i softverskog inžinjeringa doveo je do toga da u Naučno tehnološkom parku posluje više od 20 startap kompanija koje su u bliskoj saradnji sa Univerzitetom i akademskom zajednicom posebno u oblasti visokih tehnologija. Otvoren je sa namerom da postane regionalni centar u kome će se razvijati inovativno naučno tehnološko preduzetništvo. Vlada Republike Srbije obećala je sredstva za izgradnju još jedne zgrade, zato što to zahtevaju realne potrebe tržišta u oblasti ovog poslovanja. Tako će se steći uslovi da u okviru tehnološkog parka posluje 100 kompanija u okviru kojih će raditi oko 1200 zaposlenih. Trenutno u tehnološkom parku radi oko 500 najtalentovanijih i najkreativnijih ljudi u oblasti naučno tehnološkog preduzetništva. Trend da se u narednim godinama udvostruči posao, Niš prelazi u ozbiljan centar startap poslovanja.

Sve više posla u trgovini

Poslednjih godina Niš postaje rastući trgovinski centar. Iz centra grada i trgovina koncentrisanih u Kalči i Podzemnom prolazu, trgovinska zona pomerila se bliže Nišavi, uz kej je bilo dovoljno gradjevinskog zemljišta da se podignu veliki trgovinski šoping molovi poput Rode i Delta Planeta. Delta Planet predstavlja veliki šoping centar u ovom delu Srbije, pa zbog kupovine u trgovinskim radnjama koje posluju u njemu, prema Nišu svakodnevno gravitira veliki broj kupaca iz okolnih gradova. Na odličnoj lokaciji koja je lokalnim saobraćajem savršeno povezana sa svim zonama grada ovaj šoping centar je lako dostupan i omiljen svim generacijama, pa je i ponuda usluga takva, od prodavnica velikih robnih lanaca, preko raznih zabavnih sadržaja, do ekskluzivnih restorana i kafića. U radnjama mnogih domaćih i stranih modnih brendova ima sve više posla za mlade Nišlijke i Nišlije koji bi da se oprobaju u trgovini. Stalno se otvaraju pozicije za prodavce i pomoćne prodavce, ovaj veliki tržni centar ima konstantnu potrebu za više od hiljadu radnika. To je dobra prilika za početničke poslove preko Omladinske zadruge, za srednjoškolce i studente koji bi finansijski da olakšaju školovanje honorarnim poslovima u promovisanju raznih robnih marki koje se u ovom tržnom centru prodaju.

mateo

Read Previous

Otključajte tajne efikasne kontrole i vrhunskog liderstva!

Read Next

Ugovor o delu: Fleksibilnost i odgovornosti u nezavisnom radnom angažmanu

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *