Ovi poslovi donose odličnu zaradu, ali definitivno nisu za svakog

Na koja zanimanja pomislite kad se pomene visoka zarada? Dobro plaćeni su direktori, programeri, doktori specijalisti , advokati i to nije ništa neobično. Međutim, šta ako vam kažemo da postoje mnogo „originalniji“ poslovi ili profesije toliko specifične da ne može svako da ih radi – a donose velike prihode?

Da li ste se nekad zapitali kako je to biti kapetan kruzera ili pisac iz senke? Kakva je obuka za kontrolora letenja i zbog čega je mogu proći samo najspremniji? Istraživali smo nesvakidašnja zanimanja koja su dobro plaćena ali nisu za svakog. Pročitajte, jer možda ste baš vi jedan od retkih koji bi mogao da bude:

#1 Kontrolor letenja

Kontrolor letenja je definitivno jedno od najplaćenijih zanimanja u Srbiji, ali ujedno i jedan od poslova sa najvišom stopom stresa. Ovo zanimanje izuzetno je cenjeno i dobro plaćeno svuda u svetu. Tako presečna plata kontrolora letenja u Sjedinjenim Američkim Državama iznosi 120.830 dolara, a za one na višim pozicijama je i znatno viša.

Međutim, postati kontrolor letenja nije nimalo lako: osim zdravstvene sposobnosti i određenih znanja (kao što je npr. znanje engleskog jezika na nivou B2), postoje brojne predispozicije i psihološke karakteristike koje kandidati za obuku treba da poseduju. 

Ozbiljna i zahtevna obuka treba da pripremi buduće kontrolore letenja da u svakom trenutku budu skoncentrisani i spremni da brzo odreaguju. Neke od veština koje kontrolori moraju imati jesu brzo pamćenje, brzo razmišljanje i donošenje promišljenih odluka, te visoka moć zapažanja i izvanredna sposobnost orijentacije. Na kraju, oni su glavni i odgovorni za bezbednost u avio saobraćaju.

#2 Pogrebnik/Organizator sahrane

Na listu dobro plaćenih poslova koje ne može svako da radi dodajemo i pogrebnika, odnosno organizatora sahrane. Smrt bliske osobe smatra se najstresnijim događajem u životu svakog čoveka. U tim trenucima tuge, neverice i šoka pomoć profesionalaca u organizaciji sahrane i pripremi pogreba je i te kako dragocena.

Pogrebne usluge uključuju mnoštvo zadataka – nabavku potrebne opreme, prikupljanje papirologije, kao i sređivanje i prevoz preminulog u zemlji ili u inostranstvu. Cene prevoza pokojnika iz inostranstva mogu da variraju, ali nisu zanemarljive. Određuju se na osnovu pređenih kilometara, tj. zavise od udaljenosti mesta od kog se telo preminulog prevozi do mesta na kom će biti sahranjeno. U obavezne troškove ulazi i drveni i limeni sanduk (obavezan je kod međunarodnog prevoza preminulih), kao i osnovna posmrtna galanterija. Opciono, porodica može tražiti i uslugu oblačenja pokojnika koja uključuje odelo, čišćenje, brijanje, kao i šminkanje.

Zbog svih ovih, za većinu ljudi vrlo neprijatnih zadataka, pogrebnici širom sveta dobro zarađuju, a naročito šminkeri umrlih. Premda je šminkanje preminulih uobičajeno na Zapadu, ovaj trend polako dobija maha i na našim prostorima. Mesečna zarada profesionalnih šminkera pokojnika može dostići i 3.000 evra.

#3 Epidemiolog u kritičnim područjima

Čini se da o epidemiolozima nismo znali mnogo pre pandemije korona virusa. Međutim, kako se ispostavilo, ovo je takođe jedno od dobro plaćenih zanimanja za koje nisu svi kadri. Za posao epideomiologa na terenu i odlazak u kritična područja potrebno je nakon šestogodišnjih studija medicine završiti i specijalizaciju iz oblasti epidemiologije, a potom i subspecijalizaciju iz oblasti zaraznih bolesti. 

Epidemiolozi bukvalno rizikuju svoj život odlaskom u epidemiološka žarišta, tzv. crvene zone. Ipak, istraživanjem smrtonosnih infektivnih bolesti i proučavanjem njihovih uzročnika, daju nemerljiv doprinos nauci i zaštiti čovečanstva. Plata epidemiologa zavisi od područja u kom radi, ali i zemlje koja ga šalje u mirovnu, odnosno humanitarnu zdravstvenu misiju. Primera radi, američki epidemiolozi u proseku zarađuju oko 70.000 dolara.

#4 Kapetan kruzera

Visoke zarade se obično vezuju za poslove na kruzerima, a ko će imati veću platu od kapetana broda? Ova profesija uglavnom podrazumeva angažovanje u trajanju od 10 nedelja, nakon kog sledi odmor jednake dužine. Godišnja plata može premašiti i 150.000 dolara, a sav posao se svodi na upravljanje brodom, posmatranje delfina i krstarenje morem u egzotičnim i prelepim delovima sveta.

#5 Rudar

Na listi rizičnih ali odlično plaćenih zanimanja posebno mesto zauzumaju rudari. Rudarski posao važi za jedan od najtežih – zamislite da zarađujete svakodnevnim spuštanjem u utrobu zemlje. Uslovi rada, naročito u podzemnim rudnicima, često su veoma opasni. Osim toga što u rudnicima ima mnogo prašine, tamno je i vlažno, a ponekad zahteva i rad u nezgodnom položaju.

Zbog toga ne iznenađuje što posao rudara ne spada baš u najomiljenije poslove na svetu, čak i pored primamljive zarade. Menadžeri u američkim rudnicima, na primer, mogu računati na zaradu od 200.000 dolara godišnje, međutim čak ni taj iznos ne čini ovo zanimanje atraktivnim.

#6 Inspektor liftova

Dobro plaćena karijera koja stalno ide gore – dole, ovako bi se mogao opisati posao inspektora liftova. Operateri koji brinu o sigurnosti i ispravnosti liftova ne moraju biti visokokvalifikovani, tj. završen fakultet nije uslov za obavljanje ovog posla. Ipak, postoje brojne obuke koje radnik mora proći, te licence i sertifikati koje treba da ima da bi uživao platu veću od 60.000 dolara godišnje. 

Glavni zadatak jeste upravo provera da li svi liftovi u određenoj zgradi ispunjavaju propise o bezbednosti, kao i jesu li ispoštovana pravila za putnike i teret. Osim liftova, inspektori često kontrolišu i pokretne stepenice i sisteme za podizanje invalidskih kolica. Na osnovu njihove preporuke serviseri izlaze na teren. 

#7 Kreator igračaka

Ima li idealnijeg posla za kreativce koji vole da se igraju? Karijera kreatora igračaka je odlična za sve one koji imaju osećaj za umetnost, ali i dečju igru. U opisu ovog neobičnog (i priznajmo, simpatičnog) posla jeste dizajniranje zabavnih i bezbednih igračaka,  koje su uz efikasno korišćenje materijala izdržljive i jednostavne za održavanje.

Da biste postali kreator igračaka, najčešće morate da imate diplomu iz umetnosti, te da posedujete inženjerske veštine i poznajete rad u CAD-u i sličnim programima. Prosečna plata prelazi 90.000 dolara godišnje.

#8 Pisac iz senke na aplikacijama za upoznavanje/online dating

Sasvim sigurno ste već čuli za pisce iz senke koji pišu čitave romane. Međutim, ovaj posao je malo specifičniji. Reč je o autorima, odnosno kreatorima profila na aplikacijama za onlajn dejting. Posao pisca iz senke u ovom slučaju podrazumeva pravljenje duhovitog, simpatičnog, sjajnog – ili kakvog god želite profila na mreži za onlajn upoznavanje. U suštini, osobe koje su vešte sa rečima nude svoje usluge onima kojima malo teže ide tehnika izražavanja – a žele da upoznaju nekog. Pisci iz senke na aplikacijama za upoznavanje uglavnom rade kao frilenseri i rad naplaćuju oko dvadesetak dolara po satu!

#9 Stručnjak za boje

Još jedan neobičan posao koji donosi visoku zaradu jeste stručnjak za boje. Za ovo zanimanje vam takođe nije potrebna fakultetska diploma. Međutim, potrebna je specifična obuka nakon koje osoba ume da koristi psihologiju boja, trendove, statistiku i teoriju da bi predložila najbolje boje za domove, zgrade, logotipe brendova i slično. Umetnički nastrojeni kreativci koji imaju smisla za inovacije i poznaju psihologiju boja u razvijenim zemljama prosečno zarađuju oko 20 dolara po satu.

#10 Kuvar u podmornici

Biti šef kuhinje u elitnom restoranu je san mnogih kulinarskih stručnjaka, ali biti kuvar u podmornici – to je već nešto mnogo isplatljivije! Tako recimo pozicija višeg kuvara na podmornici u Australiji može da donese značajnu zaradu – preko 200.000 australijskih dolara godišnje. Ipak, za ovako visoku platu, osim izvanrednih kulinarskih veština potrebno je iskustvo kuvanja na moru od najmanje 6 godina.

#11 Sakupljač golf loptica

Poznato je da su golf tereni omiljena mesta za rekreaciju bogatih, ali malo ko zna da se na njima može ostvariti solidna zarada. Verovali ili ne, sakupljači golf loptica imaju prosečnu godišnju platu od 50.000 dolara, a nije retkost da ovaj iznos pređe i u šestocifreni. Naravno, to podrazumeva ronjenje u jezercima i barama i na stotine vraćenih golf loptica, a samim tim i mnogo strpljenja.

#12 Somelije

Somelije ili profesionalni poznavalac vina je takođe jedno od interesantnih zanimanja koje obezbeđuje velike prihode. Za preko 50.000 dolara godišnje somelije u otmenom restoranu ima zadatak da preporuči ili umesto gostiju izabere vino koje savršeno odgovara jelu.

Međutim, njegova uloga je mnogo veća od savetodavne. Neka od zaduženja su i putovanja u vinograde, identifikovanje i kupovina vina, nadgledanje stanja vinskog podruma i, naravno, saradnja sa kuvarima. Fakultetska diploma nije preduslov za obavljanje ovog posla, ali većina somelijea ima dugogodišnje iskustvo, potkrepljeno i unapređeno brojim obukama i sertifikacijama. 

admin

Read Previous

Koji su to ručni alati neophodni svakom domaćinstvu

Read Next

Interesantne činjenice o svemiru za koje možda niste znali

One Comment

  • Kako bi mogao da dobijem posao pogrebnika imam 10 godina iskustva u tom poslu u srbiji ali je jako malo placen

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *