Pet pozitivnih emocija koje bude slatkiši

Jedan od validnih razloga zašto volimo slatkiše je taj što u nama bude čitav niz emocija. I ne, ovde ne mislimo na grižu savesti jer ih jedete. Mislimo na one pozitivne emocije. Gledajmo na svet sa one slađe i vedrije strane.

Evo koje su to najčešće emocije koje u nama budi konzumacija slatkiša.

#1 Sreća

Verovatno prva emocija koju vam probude slatkiši je – sreća i radost. Zaista, da li ste nekada na ponuđene slatkiše odreagovali prevrtanjem očima i rečenicom: „ O ne… čokolada! Mogu li da ne uzmem?“.  Čudan scenario, priznaćete.

Čak i ako ih iz nekog razloga ne jedete, prosto će vam izmamiti osmeh i sreću, jer je naš mozak navikao da slatkiše povezuje sa radosnim momentima.

Kako?

Pa razmislite samo. Kad god je neka lepa svečana prilika i razlog za slavlje i čast – jedu se slatkiši. Ako se slavi neki praznik – jedu se slatkiši. Za rođendan smo kao deca u školi delili bombone drugarima. Kada smo kao deca bili dobri ili smo uradili nešto kako treba, počastili bi nas slatkišima. Jednostavno – slatkiši i sreća idu zajedno.

No to je onaj, da tako kažemo, evolucioni razlog

Ima i malo bioloških funkcija u svemu tome.

Naime, kada jedemo slatkiše, onda šećer jako brzo stigne u krvotok i tako do našeg mozga. Tu se onda olsobađa dopamin, neurotransmiter koji je faktički zadužen da u nama okine osećaj sreće.

Ovo je samo jedan od primera da je sreća u malim stvarima i da ne mora da znači skupa kola, vile, avione, luksuzna putovanja. Sreća je stanje uma –  čak i bukvalno.

Zato, kada želite da usrećite nekoga, pravi izbor koji odmah donosi rezultate je Candy universe kutija sa slatkišima.

Ne samo da ćete instant obradavati onoga ko prima poklon, nego možete izazvati i druge pozitivne emocije, kao što su sledeće…

#2 Komfor i sigurnost

Slatkiši su obično neka vrsta nagrade koju dajemo sebi iz bilo kojih razloga. Ako je nagrada, to znači da je nešto dobro obavljeno i završeno, da smo sigurni da je sve u redu, udobno nam je u sopstvenoj koži. Obično ih jedemo na miru, uživamo u njima – malo ko ih jede onako brzinski samo da bi ih pojeo ( izuzev u situacijama pada šećera, ali to je druga priča) . Takođe, slatkiši nisu nešto što nam je prekopotrebno u životu. Može se živeti i bez njih, ali je život sa njima znatno lepši.  Mogućnost da ih priuštimo sebi ili drugima vrlo jasno nam govori o tome koliko nam je udobno u životu i koliko osećamo sigurnost . Onda kad smo tanki sa novcem, na primer, a on je nešto što diktira stepen naše udobnosti i komfora – slatkiši se prvi skidaju sa liste za kupovinu, jer ima i bitnijih stvari. Upravo zato, njihova konzumacija je nešto što povezujemo sa komforom.

#3 Nostalgija

Sećanja su veoma važan deo nas i ono što  čini naš život. Uspomene i emocije. Često su za njihovo formiranje zaduženi baš čulo mirisa i ukusa. Zato nije neobično kada nas zbog konzumiranja nekog slatkiša uhvati i nostalgija.

Oni mogu da nas podsete na neko specifično mesto gde smo možda otputovali i probali taj slatkiš. Najčešće nas ipak vrate u detinjstvo. Praznici, Nove godine, Uskrs, Noć veštica i običaji vezani za nju, Materice i slično… sve su to neki trenuci u kojima smo bili srećni, u društvu dragih ljudi,  momenti ispunjeni lepim uspomenama.

Sigurno vam se desilo da vidite one salonske bombone sa jelke i da vas to odmah nostalgično vrati u detinjstvo. Ili neke specifične bombone koje vam je samo baka kupovala i krišom davala da ne vide mama i tata. Možda vas gumene coca-cola bombone podsete na trenutke kada ste sa roditeljima išli po gradu i žalili se da vas bole noge, a oni su vas onda potkupili bombonama da istrajete još malo – dok ne završe obavezu.

Nemaju svi slatkiši tu moć, ali oni koji imaju mogu zaista vividno da probude sećanja, uspomene i nostalgiju.

#4 Uteha

Kada smo nesrećni – često najbržu u utehu potražimo u slatkišima. Kada smo pod stresom, često posegnemo za njima kao za lekovima za smirenje.

U neku ruku, slatkiši zaista imaju tu moć da nas uteše i to nije izmišljotina ni samo izgovor da se pojede nešto slatko. I tuga i stres su negativne emocije. Jedino oružje protiv negativnih emocija jeste da počnete da mislite pozitvne misli i stvarate poozitivne emocije. Najteže je u tim situacijama napraviti inicijalni korak, a slatkiši su tu da u tome pomognu.Jedna čokoladna dražeja već vam skreće misli sa turobnih na osećaj zadovoljstva koji preplavlja vaše čulo ukusa. Nekoliko dražeja ili čokoladnih bombona kasnije – otvaraju vam se novi vidici. Dobro, nije baš tako jednostavno, ali je definitivno lakše razmišljati o pozitivnom ishodu sa nule, nego iz minus faze.

Stvar je u tome da je hrana koja stvara ovaj osećaj utehe uglavnom bogata ugljenim hidratima i mastima. Ove materije utiču specifično na naš mozak, tako što u njemu aktiviraju dopamin. Ovo je neurotransmiter koji naš organizam prepoznaje kao osećaj zadovoljstva, kao nagradu.  Svesno ili podsvesno znamo za ovo, pa u trenucima kada nismo dobro, posežemo za slatkišma – jer svet je uz njih prosto slađi.

#5 Zadovoljstvo i uživanje

Hrana je naše gorivo. Međutim, iako nam daje energiju, nije sva hrana nešto  u čemo uživamo. Slatkiši su jedna od retkih stvari koje nam daju i jedno i drugo. Onda kada nam treba turbo energija, pojačan fokus, zalogaj čokolade i ukusna bombona mogu nam pružiti taj ekstra nalet energije. Ipak, specifično je to što ćemo ujedno i uživati u ukusu slatkiša.

Zaista, retko šta, kao slatkiši, može da izazove osećaj zadovoljstva i uživanja u hrani. Nisu jedini, ali su po pitanju pružanja zadovoljstva pri konzumaciji jako cenjeni. Uostalom, kada želite da priuštite sebi nešto u čemu ćete uživati dok jedete svim svojim čulima , gotovo sigurno vam nije prvo na pameti čorbast grašak. Slatkiši mogu da izazovu zadovoljstvo i uživanje: i mirisom i ukusom i izgledom.

Naravno, sve ovo gore navedeno podrazumeva da ne idete u krajnosti. Kao što ni opsednutost zdravom hranom nije u redu, tako ni preterivanje u slatkišima neće doneti ove prednosti.

S obzirom na čitav nis pozitivnih emocija koje izazivaju, možemo samo da zaključimo da je kutija sa slatkišima uvek dobar poklon u svim prilikama.Po svemu sudeći , oni su mnogo više od običnog poklon paketa. Oni su „instant sreća“ na dar i ako ih do sad niste tako gledali, vreme je da počnete da ih posmatrate iz drugog ugla – onog veselijeg i slađeg.

admin

Read Previous

Pet najboljih restorana sa živom muzikom u Beogradu

Read Next

Zašto je važno učiti strane jezike i kako odabrati najbolji način za učenje jezika

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *