Pet najboljih restorana sa živom muzikom u Beogradu

Kafana

Uvek će odgovor na pitanje kakva je muzika u nekom restoranu biti “u, baš dobra” ili “loša”. Teško da će u prvi mah neko ko vas poziva u provod u kafanu reći da je za zabavu zadužen orkestar, džez bend, muzičar na sintisajzeru. To objašnjenje dolazi posle potpitanja “ko tamo svira?”.

Muzika u pravo vreme i u odgovarajućoj, da ne kažemo pravoj jačini od suštinskog je značaja za uspešno poslovanje restorana. Pa i njegov ugled u krajnjem slučaju. Jelovnik i muzički meni se poprilično prepliću, a dobra hrana plus dobar muzički štimung su dobitna kombinacija. Možda bolje rečeno: iskustvo zbog koga će gosti poželeti da opet dođu.

Šta bolje od toga? Saznanje da postoji ne jedno nego bar pet dobrih mesta sa živom muzikom gde možete da provedete veče. A to znači pojedete ono što volite, ustanete, zaplešete, proveselite se u pravoj boemskoj atmosferi i – zadovoljni pođete kući. Kako, gde, pročitajte u redovima koji slede, pa birajte po svom nahođenju.

Nacionalna klasa Ušće

Nacionalna klasa možda nije očekivano ime za klub-restoran, ali okolnosti su učinile svoje. U njemu su još 1978. godine dok se zvao “samo” Ušće – zbog mesta gde se nalazi – snimane scene kultnog filma Gorana Markovića u kome je Dragan NIkolić kao Flojd pravio čuda sa svojim fićom.

Kada je pre nekoliko godina restoran renoviran, vlasnik je odlučio da mu “malo renovira” i ime s obzirom na prošlost i reputaciju, pa se zato sada zove zapravo Ušće Nacionalna klasa.

Onima koji odluče da preko aplikacije rezervišu mesta u ovom lokalu, sem lepo uređenog ambijenta svakako je važno i da mogu lepo da pojedu. To znači da ručaju sa poslovnim partnerom, naprimer ili večeraju sa prijateljima. Naravno pošto izaberu specijalitet, domaće, tradicionalne srpske ili internacionalne kuhinje.

Kažu da se uz brzu muziku brže jede

Iako bi malo ko rekao – muzika utiče na izbor hrane. Doprinosi da čoveku malo popuste kočnice u trošenju novca, što bi moglo da konkretno znači da ćete lakše poručiti bocu skupog vina dok vam muzičari pored stola sviraju omiljenu pesmu.

Prenosimo rezultate istraživanja, a vi razmislite da li se odnosi i na vas i vaš novčanik. Kao i da li ćete, kao što tvrde psiholozi, brže jesti ukoliko je ritam muzike brži.

Neke studije su pokazale da mlađe goste glasna muzika “zadržava” u nekom prostoru. Stariji radije biraju mesto gde se peva i svira “u pozadini”, da bi im sva čula uživala. Iskreno rečeno najbolja je ona muzika koja popravlja raspoloženje.

Nastup muzičara

Istoj osobi tokom dana prija različita muzika

Zapravo dobro je znati da se raspoloženje a i poželjan muzički tempo tokom dana menja. Možda bolje rečeno: istoj osobi tokom dana prija različita muzika i njena jačina.

Tokom ručka sa poslovnim partnerima vode se razgovori u kojima tema nije ista kao kada sedite opušteno sa porodicom i rođacima.

Uostalom iskusnim ugostiteljima nije potrebno mnogo govoriti o tome koje muzičare da pozovu da zabave goste i oslobode ih stresa. Držanje kafane kod nas je posao sa dugom tradicijom, koji su mnogi ostavljali sinovima i unucima u nasleđe.

Nebo i Zemlja Beograd

S obzirom da restoran Nebo i Zemlja Beograd radi od devet ujutru do ponoći, u njemu je uz jutarnju kafu moguće doručkovati, eventualno kasnije popodne ručati ili se uveče razgaliti s durštvom. Osim dobre hrane, kvalitetna živa muzika ovde se podrazumeva. Naravno i rezervacija preko aplikacije ili telefona.

Ako su filmadžije “krive” za ime kluba na Ušću, ovde u Karađorđevoj arhitekta Nikola Živković je uspeo da spoji nespojivo, nešto nalik na nebo i zemlju, i naziv restorana se sam nametnuo.

Može i konkretnije. Arhitekta Živković je od stare zgrade u kojoj se nalazila pekara uspeo da osmisli savremen i moderan lokal na dva nivoa. Deo ravnog krova je pretvoren u terasu. Stare drvene grede iz pekare ostale su tamo gde su bile jer ih je maštoviti arhitekta savršeno uklopio u ambijent novog restorana. Eto toliko.

Restorani Lavaš, Temperament i Vagner

Živom muzikom se može pohvaliti i restoran Lavaš u popularnoj Beton hali. Boemski hitovi i angažovani Rogati bend su dokaz namere da se gosti lepo zabave. I u ovom lokalu, bolje rečeno u njegovoj kuhinji spojene su dve različitosti – s jedne strane Balkana i Bliskog Istoka sa druge.

U istoj Beton hali gostima je sve podređeno i u restoranu Temperament. Za živu muziku brinu mnogo bendovi, među njima Komplet bend, Kreativ bend, Tribal bend, Balkan bit bend i Milica Ristić.

Da na broju bude pet restorana sa živom muzikom – pomenimo i restoran Vagner na Ada huji u kome se poznata pevačka imena trude da zabave goste. Dobar zalogaj i prijatan ambijent, pogled u (nekada) lepi plavi Dunav – uz finu muziku se podrazumevaju.

I za kraj Toma Zdravković…

Kafane su bez sumnje nepresušan izvor ideja i fenomena za analiziranje i proučavanje. I dok se ovom prilikom mi bavimo kafanom i kafanskim muzičarima, drugima je bilo interesantnije da pod lupu stave kafanske tipove ljudi, njihovu boemiju, pića koja poručuju.

Muzičari svirajući nastoje da poprave ljudima raspoloženje. Nekad ih doduše rasplaču, pogode “u dušu”, posebno kada pri kraju odsviraju nešto iz (ili dobar deo) repertoara Tome Zdravkovića.

Ne zaboravljajući himnu “Kafana je moja sudbina”, himnu svih onih koji vole da sede za kafanskim stolovima sa kariranim stolnjacima.

…i trubači bez kojih nema slavlja

Ali šlag na torti, ili jagodica ako bismo da detaljišemo, na svim svadbama i veseljima koja se naravno organizuju u kafanama, jesu trubači. Guča im je jednom godišnje domaćin za takmičenje i više od šest decenija mesto gde naši ljudi odu “da se ludo provedu”. I plate kaznu za nedozvoljene promile alkohola,u krvi.

Osavremenjivanje sistema rezervacija i aplikacije učinili su da se u klubove i kafane lako ulazi i pronalazi mesto, mada ima i onih starinskog kova u koje se uđe, sedne i poruči. Ukoliko smo vas inspirisali da izađete iz kuće, samo da vam poželimo dobar provod i muzičare koji će vam na najbolji način odsvirati omiljenu pesmu.

mateo

Read Previous

Gingivektomijom do savršenog osmeha

Read Next

Pet pozitivnih emocija koje bude slatkiši

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *