Gingivektomijom do savršenog osmeha

Osmeh

Lep osmeh je, u današnje vreme od izuzetne važnosti, jer na taj način ostavljate utisak osobe koja vodi računa o svom izgledu, i zdravlju pre svega. Lepi zubi, predstavljaju ukras svakog čoveka i ideal koji svi pokušavaju da dostignu. Sigurno ćete ostaviti odličan utisak i zračićete samopouzdanjem, ukoliko imate savršen osmeh i zube, kao neka holivudska zvezda. Međutim, mnogi ljudi su nezadovoljni svojim zubima i osmehom.

Nekada je bilo jako teško uraditi korekciju, i nepravilne zube dovesti do perfekcije. Danas, savremena medicina ima rešenje za svaki problem. Nekada je bilo važno da zubi budu zdravi, bez velikog poklanjanja pažnje izgledu i rasporedu zuba. Jer, zdravlje čoveka se ogledalo u zdravlju njegovih zuba. Jako je važno da zdravlje i brigu oko vaših zuba poklonite stomatologu koji kod vas uliva poverenje, koji će za vas izabrati najbolje rešenje, i koji će vam pokloniiti osmeh o kom maštate. Na vama je samo da se prepustite njegovom umeću i budete strpljivi.

Sačuvajte zdravlje vaših desni

Ukoliko ste nezadovoljni izgledom vaših zuba, i kada se smejete, nerviraju vas previše vidljive desni, onda je gingivektomija rešenje za vaš problem. To je hirurška intervencija prilikom koje se odstranjuje deo mekih tkiva, odnosno desni.

Primenjuje se kod tretiranja parodontopatije, oboljenja tkiva koje povezuje koren zuba sa kostima. Gingiva je tkivo koje se nalazi oko zuba. Kada je zdravo, tkivo je svetloružičaste boje. Međutim, ukoliko tkivo promeni boju u crvenu ili tamnoljubičastu, onda se radi o upali gingive. Ovo oboljenje je poznato kao gingivitis i predstavlja prvu, uvodnu fazu u parodontopatiju.

Gingivitis traje oko mesec dana, posle toga prelazi u parodontopatiju. Ukoliko se ne leči, dolazi do sve većeg nagomilavanja bakterija, koje uništavaju tkivo koje vezuje zub za kost. Osim promena boje desni, dolazi do otoka, koji čini da desni izgledaju šire i veće. Desni više nemaju čvrstinu, već postaju meke zbog upale. Može se pojaviti i krvarenje, koje može biti izazvano iritacijom četkicom prilikom pranja zuba, ali i prilikom zagrižaja čvrste hrane. Rezultat može biti neugodno peckanje ili trnjenje desni.

Do problema parodontopatije dolazi najčešče zbog prisustva dentalnog plaka i kamenca u ustima. Osim plaka i kamenca, na razvoj ove bolesti utiču i: anomalije oblika i samog položaja zuba, genetika, upotreba pojedinih lekova, pušenje, loše odrađena protetika zuba kao i pojedina sistemska oboljenja. Ovo oboljenje se ne može u potpunosti izlečiti ali se može zaustaviti dalje propadanje zuba, ukoliko se primeti i leči na vreme.

Gingivektomija kao rešenje

Gingivektomija se koristi kako u terapiji, ali je široko primenjiva i u estetskoj korekciji. Pojedini pacijenti imaju desni koje su spuštene i tako pokrivaju veći deo zubne površine. Tako se prilikom izvođenja ovog zahvata vrši opsecanje gingive, odnosno desni. Na taj način se vrši korekcija položaja i količine desni oko zuba. Treba napomenuti da se ne odstranjuje gingvina u celini, već njen deo koji čini meki zid, i koji predstavlja problem. Uglavnom, ova procedura se vrši u predelu poluizniklih umnjaka, kako bi se postigao najbolji efekat. Mada, može se raditi na svakom zubu, gde višak utiče na izgled i funkciju zuba. Nakon intervencije, desni se neće vraćati i ponovo prekrivati zube. Naravno, ako se sve odradi vrhunski i kvalitetno.

U sklopu intervencije, radi se i preoblikovanje vilične kosti oko zuba, kako bi vam rezultat intervencije bio trajan. Ukoliko se to ne odradi, desni bi se nakon nekog vremena vratile u prvobitan položaj, i ceo postupak bi bio uzaludan. Potrebno je pronaći pravi balans kao bi odnos gingive i zuba bio savršen i na najbolji način istakao vaš osmeh.

Na kompjuteru će vam stomatolog pokazati kako će izgledati vaš osmeh i raspored zuba, nakon otklanjanja viška desni. Analiza desni nepogrešivo pokazuje koliko gingive je potrebno odstraniti da bi pacijent dobio osmeh o kakvom je sanjao.

Mogućnost izbora

Najčešće pitanje prilikom svake intervencije jeste koliko je neki zahvat bolan? Gingivektomija se izvodi pod lokalnom anestezijom i potpuno je bezbolna. Terapija laserom je pronašla široku primenu u stomatologiji. Zbog toga je ova procedura bezbolna i brza.

Čitava intervencija traje jako kratko, svega oko 15 minuta. Oporavak je jednostavniji posle terapije laserom. Ova procedura može se izvršiti i klasičnim putem, odnosno skalpelom, ali svakako bol je svedena na minimun uz upotrebu lokalne anestezije. Nekada je neophodno kombinovati obe metode, kako bi rezultat bio zadovoljavajući i dugotrajan.

mateo

Read Previous

Kako urediti enterijer poslovnog prostora: O čemu sve treba voditi računa?

Read Next

Pet najboljih restorana sa živom muzikom u Beogradu

One Comment

  • Paradentoza jeste problem, nisam znao za ovaj zahvat. Ja imam ugrađeno nano zubne implatante, i primetio dam da se desni polako povlače oko njih. Možda i pokušam sa gingivektomijom da saniram malo stanje

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *