Praktični saveti – šta treba znati pre prve šetnje sa bebom?

Beba u kolicima

Kada beba dođe po prvi put u kuću svi smo zabrinuti i oprezni, ali i izuzetno uzbuđeni. Želimo da je pokažemo svima, počinjemo da svoje svakodnevne običaje i navike obavljamo u njenom društvu, pa dolazimo tako i do šetnje, odlaska u prodavnicu ili kafić.

Postoji mnoštvo različitih mišljenja kada i kako beba treba da izlazi napolje, pa ćete od pedijatara čuti jednu stranu priče, od baka ćete dobiti savete koji se ne uklapaju u preporuke lekara, a na kraju je svakako najbolje da odlučite sami.

U nastavku teksta saznajte šta bi sve bilo dobro da znate pre prve šetnje, ali i savete za period kada beba malo poraste.

Šta je sve potrebno za šetnju?

Kolica su idealno prevozno sredstvo za bebu

Ona takoreći predstavljaju njenu pokretnu kućicu, u kojoj ona može da spava, da se igra, da jede, sedi i leži, i to sve dok se šetate parkom. Kolica su naročito praktična kada beba malo poraste, pa bude teže da je nosite u nosiljci ili korpi. Sa druge strane korpa i nosiljka su praktičnije za kraće izlaske, gužve i gradski prevoz.

U šetnji je neophodno imati vlažne i suve maramice, hranu i vodu za bebu (mada je majčino mleko uvek dovoljno), peškirić, rezervnu odeću, pelene, cuclu i portiklu. 

Kada je reč o garderobi, bebu treba dobro obući naročito kada su temperature nešto niže ili kada duva vetar. Sva garderoba za bebe od kapice do čarapica je praktično neophodna za šetnju u hladnijem periodu.

Kada beba sme prvi put da izađe u šetnju?

Kao što smo spomenuli, mišljenja su različita, a najbolje će svakako biti da vi sami procenite situaciju i intuitivno donesete odluku. Kada ste vi spremni za prvu šetnju – to je pravo vreme i za bebu da izađe napolje.

Već od prvih dana razmišljajte o šetnji. 

Glavni faktor koji bi trebalo da uzmete u obzir su vremenski uslovi, a one ekstremne bi trebalo svakako izbeći na početku. Previsoke ili preniske temperature, vetar, maglu i padavine bi trebalo izbegavati i za prvu šetnju birati pitomije uslove. To ne mora biti atmosferska tremperatura 23°C, već je važno da bude u optimalnim granicama (od 5 do 35°C). 

Bez obzira na vremenske uslove, prva šetnja ne bi trebalo da traje duže od 10-15 minuta, a kasnije se može postepeno produžavati svaki sledeći put. Ukoliko je napolju izuzetno hladno, možete bebu obući kao za šetnju, pa izaći sa njom na terasu, na minut ili dva, kako bi se navikavala na hladnoću. 

Leti je dobro izbegavati najtoplije delove dana, kao i komarce, pa je rano jutro idealno vreme za šetnju u letnjim mesecima.

Gde je najbolje šetati sa bebom?

Ovde nema mnogo filozofije, beba voli da izlazi napolje, jer to zadovoljava njen istraživački instinkt i prijaju joj nove stvari i izlasci. Važno je izbegavati zagađen vazduh i buku, ukoliko je to moguće – dakle dalje od prometnih ulica i saobraćaja. 

Beba ne bi trebalo da bude direktno izložena suncu, pa su šumoviti parkovi idealni za šetnju sa bebom, zbog svoje prošarane hladovine. Odlazak u kafić ili baštu kafića je takođe prihvatljiva opcija, dokle god beba ne udiše duvanski dim, muzika nije preglasna i vreme zadržavanja ne prelazi 1-2 sata.

Beba sa crvenom, kariranom kapicom

Kako je najbolje obući bebu za šetnju?

Bebu je najbolje obući slojevito, naročito kada je hladnije napolju. To možete postići tako što na kućnu garderobu, samo još dodate nešto tanko, pa jaknicu, skafander, kapu, rukavice i čizme. Ukoliko mislite da to nije dovoljno, možete iskoristiti neko plišano ćebence kojim ćete dodatno pokriti bebu, pa tada moožete i u šetnju po snegu. 

Trudite se da je ne oblačite previše, jer će beba početi da se znoji, zato je važno da ima više tankih slojeva, koje možete skinuti po potrebi. 

Leti je takođe važno da se beba ne oblači preterano, ali ni preslabo. Uvek imajte u vidu da su bebe malo osetljivije od nas i u šetnju nosite presvlaku i dodatnu odeću, tako da možete pravovremeno da reagujete.

Generalno, sve se svodi na konstantno obraćanje pažnje na bebu, praćenje situacije i reagovanje na osnovu toga. Kada je beba u pitanju, uglavnom ne postoji optimum, već je najbolje upoznati se sa bebom i prepoznavati šta joj je potrebno u određenim trenucima.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da se sada osećate spremnije za prvu šetnju sa vašom bebom.

mateo

Read Previous

Zbog čega je moja internet konekcija tako spora?

Read Next

Dnevni horoskop – koje prednosti donosi svakodnevno čitanje horoskopa

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *