Zbog čega je moja internet konekcija tako spora?

Brzi optički internet

Bilo da radite od kuće, provodite vreme gledajući televiziju, volite da slušate muziku ili samo jednostavno želite da imate dobru internet konekciju u svakom kutku svoje kuće, verovatno ste se do sada makar jednom pitali šta se to dešava sa vašom vezom i zbog čega je ona tako slaba.

Ova pitanja predstavljaju rebus za mnoge prosečne korisnike, naročito za one koji ne poseduju nikakva znanja iz oblasti informacionih tehnologija, ali su vrlo važna za neometan rad u različitih prilikama. Dakle, ako je i vaša internet veza spora, evo nekoliko razloga zašto se to dešava, kao i par saveta koji će vam pomoći da unapredite svoju internet konekciju.

Proverite svoju vezu

Ukoliko niste sigurni koji tip veze sa internetom je prisutan u vašoj kući, velike su šanse da je upravo ovo razlog loše i nestabilne konekcije koja ne radi kako bi trebalo da radi i koja se često prekida. Našim korisnicima je dostupno nekoliko različitih vrsta povezivanja na internet, ali su tri najčešća ADSL internet, kablovski internet i brzi optički internet. Iako laik neće moći na prvi pogled da napravi razliku između njih – naposletku, mnogim korisnicima to nije ni važno jer oni samo žele stabilnu i brzu vezu sa internetom bez obzira na okolnosti i detalje – razlike su ogromne.

Mnogo toga zavisi od načina na koji koristite internet i vremena koje utrošite u ovoj aktivnosti svakog dana. Dok je ADSL veza obično najpovoljnija, ali i najbazičnija, a kablovski internet je vezan za ugovor koji morate da sklopite sa kablovskim operatorom što mnogima neće odgovarati, optički internet je brz i stabilan, zbog čega bi mogao da bude izbor mnogih korisnika.

Wi fi router

Kvalitet opreme

Ovo je još jedan važan faktor koji uslovljava brzinu internet veze, ali i njenu stabilnost u različitim delovima dana. Ukoliko je vaša oprema zastarela ili je niste adekvatno održavali i popravljali, postoji šansa da upravo ona onemogućava da do kraja uživate u čarima interneta.

Ovaj problem može da se reši na dva načina – tako što ćete pozvati svog internet operatera i tražiti da vam dostavi novu opremu, ukoliko je problem u ruteru i modemu, ili pak tako što ćete investirati u novi televizor, telefon i kompjuter, ako je to srž problema. Premda mnogi korisnici neće biti oduševljeni ovom idejom, važno je da zapamtite da je zastarela ili neadekvatna oprema čest razlog lošeg kvaliteta i niskog protoka vaše internet veze, te se potrudite da je ispitate što pre.

Kablovi, kablovi, kablovi

Kao još jedan čest razlog spore i nestabilne internet veze nameće se jedan od najjednostavnijih i, srećom, najlakše rešivih problema – kablovi. Oni spajaju svaki zaseban deo vaše opreme i pružaju vam mogućnost da uživate u internetu u različitim uglovima vašeg životnog prostora, ali postoje velika verovatnoća da su vaši kablovi u gorem stanju no što to možete da pretpostavite.

Ovo je naročito slučaj sa starim kablovima koje koristite već godinama, te bi trebalo pronaći opciju koja će izbeći ovaj problem. Jedna od ideja je i Telenor optički internet koji koristi novu generaciju kablova koji su jednostavni za upotrebu i vrlo efikasni.

Pozicija rutera

Najzad, ovo je još jedan čest faktor koji utiče na brzinu vaše internet veze. Ako je ruter u jednom delu vašeg doma, a vi pokušavate da uspostavite vezu u skroz drugom, može da se desi da vaš ruter naprosto ne može da ostvari svoj potencijal toliko daleko.

Naravno, ovo je slučaj i ako je ruter sakriven iza drugih uređaja koji ometaju njegovu efikasnost, te dobro pazite gde ćete ga pozicionirati. A kada pronađete pravo mesto, jedino vam ostaje da pronađete koji će vam internet paketi najviše odgovarati – i to je sve!

 

Iskoristiti potencijal internet veze nije lako kao što se čini, zbog čega je važno da izaberete stabilan paket, bilo da se odlučite da potpišete ugovor sa operatorom ili za internet bez ugovorne obaveze, a kada to sve uradite, jedino vam ostaje da uživate u svom novom brzom internetu!

Sale R

Read Previous

Da li su kupovne žitarice za bebe dobra hrana za bebu?

Read Next

Praktični saveti – šta treba znati pre prve šetnje sa bebom?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *