Šta je Google Pay usluga i kako menja dosadašnje načine plaćanja?

google pay

Freepik.com

Google Pay je potpuno nov sistem beskontaktnog plaćanja koji za verifikovanje transakcije koristi samo mobilni telefon, menja platne kartice i gotovinu, unapređuje sistem pružanja usluga i donosi uštede.

U našoj zemlji se od skoro primenjuje i ako ga podržava vaša banka i vi možete iskoristiti svoj pametni telefon da platite sve račune, ali i mnogo toga više.

Elektronsko bankarstvo je segment u poslovanju banaka i obezbeđuje pružanje digitalne verzije svojih postojećih usluga. Došli smo do tačke kada banka ne mora da postoji u fizičkom obliku da bi pružala usluge svojim klijentima, a beskontaktno plaćanje telefonom je logični nastavak osavremenjivanja poslovanja.

Klijenti su prezadovoljni, oduševljeni su i prodavci, ali i banke koje takođe imaju veliku korist od digitalnih verzija pa se u budućnosti može očekivati dalji nastavak poboljšanja usluga i nove inovacije.

Kako se podešava Google Pay usluga?

Da bi imali Google Pay neophodno je da na svoj pametni telefona instalirate aplikaciju Google Wallet koja predstavlja virtuelni novčanik za sve vaše platne kartice.

Ovu uslugu podržava i Android i IOS sistem, a funkcioniše izuzetno jednostavno. Može se koristiti i za beskontaktno plaćanje na terminalima, ali i na web sajtovima i aplikacijama koje podržavaju ovu uslugu plaćanja telefonom.

Sve usluge su objedinjene i povezuju Google nalog, kartice i račun u banci što je danas imperativ kada je u pitanju elektronsko bankarstvo.

Prateći uputstva za podešavanje virtuelnog novčanika jednostavno se unose podaci sa kartica koje dobijaju svoje virtuelne kopije. Sistem je bezbedan i sadrži nekoliko stepena verifikacije tako da je zloupotreba onemogućena. Osim toga, kartice imaju virtuelni broj računa koji se ne deli sa prodavcem.

Kada se podešavanje završi sam telefon će tražiti postavljanje šifre za zaključavanje, a upotreba Google Pay će biti moguća uz verifikaciju skeniranja lica ili palca. Osim toga, postoji i veći sistem zaštite za više iznose plaćanja, ali i učestale transakcije.

Istraživanja su pokazala da korisnici imaju veće šanse da izgube plastične kartice i da to duže vreme ne primete, nego što je to slučaj sa telefonom.

Za sve nove korisnike važno je naglasiti da se ujedno mogu koristiti i postojeći načini plaćanja – karticama ili gotovinom. Jednostavno, vi sa ovim načinom dobijate još jedan dodatan metod za realizovanje transakcija i koristićete ga onda kada vam to odgovara.

Kako funkcioniše beskontaktno plaćanje telefonom?

Plaćanje uz pomoć Google Pay je jednostavnije nego plaćanje karticama. Naime, dovoljno je da otključate telefon i prislonite ga na terminal za beskontaktno plaćanje i to je sve, transakcija je verifikovana.

Nema potpisivanje računa, nema ukucavanje PIN kodova, nema potrebe za traženjem odgovarajuće kartice i vraćanje u novčanik. Pre transakcije možete u Google Wallet da odaberete karticu ili da odredite jednu kao standardnu i svo podešavanje je završeno.

placanje telefonom
Freepik.com

Ovakva beskontaktna usluga ubrzava plaćanje, skraćuje vreme, a pošto se sve obavlja on-line i ušteda je veća jer nema kusura, sitnih apoena i gubitka novca. U trgovinu sada možete ići samo sa telefonom, bez novčanika ili tašne. Uvek ćete imati dovoljno novca i pravu karticu uz sebe.

Sve je više internet trgovina koje omogućavaju verifikovanje plaćanja sa ovom opcijom, ali se tu prednosti ne završavaju.

Preko Google Pay sistema možete i da pošaljete novac unošenjem imena, e-mail adrese ili boja telefona što je dovoljno da korisnik primi željenu sumu.

Brojne inovacije kojima su korisnici jako zadovoljni.

Mogućnosti za uštede uz Google Pay

Samo plaćanje u digitalnom obliku podrazumeva da se svaki račun plati tačno onoliko koliko je traženo pa nema potrebe za zaokruživanjem i kusurom. Na mesečnom nivou se uštedi nekoliko hiljada dinara na ovaj način što svakako olakšava kontrolu troškova.

Usluga je prilagođena svim korisnicima i pruža jednostavnu kontrolu transakcija i uvid u njih što će trošenje staviti pod kontrolu i obezbediti podatke za buduće planiranje budžeta i bolju finansijsku situaciju u budućnosti.

Preglednost plaćanja putem beskontaktnog slanja telefonom će vas navesti da češće koristite ove sajtove, ostvarujete popust i promocije. I prodavci podstiču plaćanje u digitalnom obliku jer tako za isto vreme obave veći broj transakcija, jasniji je pregled prihoda i lakše izvođenje mesečnog zbira.

Uz sve ovo, u našoj zemlji banke takođe promovišu plaćanje telefonom pa tako su česte promotivne akcije koje u određenom periodu vraćaju deo potrošenog novca svom klijentu na račun.

I one uz M-banking i E-banking imaju interes porast virtuelnog plaćanja jer tako imaju mogućnost za veći broj transakcija klijenata, ali i zaradu kroz privlačenje novih koji žele savremene usluge banke.

Plaćanje uz pomoć pametnog sata – još jedna novina u ponudi banaka

Tehnološke inovacije se non-stop unapređuju i banke pokušavaju da održe korak sa njima. Tako privlače klijente, ali i unapređuju svoje poslovanje pa za isto vreme opsluže veći broj klijenata i efikasnije rade svoj posao.

Plaćanje uz pomoć pametnog sata je još jedna inovacija koja je vezana za beskontaktno plaćanje telefonom gde se na Android Watch ili Apple Watch instalira Google Pay što omogućava da u trgovinu ne nosite čak ni telefon već da plaćanje obavite uz pomoć pametnog sata.

Metod funkcioniše na isti način, zloupotreba je isključena, a korisnik ima manje obaveza oko čuvanja mobilnog telefona, novčanika, novca i kartica. Korisnici sve češće koriste i ovaj način veze sa računom jer jednostavnije i brže vrše plaćanja nego kada koriste klasične kartice.

Plaćanje računa nikada nije bilo lakše. Bilo da plaćate na klasičan način ili putem interneta, Google Pay je najsigurniji i najbrži način za to. Svaki korisnik koji ima pametan telefon može da ga koristi i izuzetno je jednostavno – dovoljno je otključati telefon i prineti ga terminalu.

Pošto svima odgovara, vlasnik računa će naići na brojne povoljnosti i popuste što će ovakvo plaćanje učiniti izuzetno profitabilnim. Kao što su nekada kartice postupno potiskivale gotov novac, tako će i beskontaktno plaćanje obesmisliti transakcije na drugačiji način. 

Raspitajte se kod svoje banke i postanite korisnik ove usluge, bićete zadovoljni.

admin

Read Previous

Eucerin linija za sunčanje – odličan izbor za celu porodicu!

Read Next

Saveti za dobar san

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *