Šta je natalna karta?

dnevni-horoskop-čitanje

Foto: Pexels.com

Natalna karta predstavlja mapu života kreiranu na dan našeg rođenja. Svaka osoba ima svoju natalnu kartu koja se kreira na osnovu podataka – datuma, vremena i mesta rođenja. Natalna karta je u obliku kruga, podeljena na dvanaest jednakih delova od 30 stepeni od kojih svaki deo predstavlja polje ili oblast života. Svako od dvanaest polja određeno je sa dvanaest znakova zodijaka koji su raspoređeni u odnosu na tačku ascedenta – podznak. Astrologija je nauka koja proučava planete i aspekte u natalnoj karti.

Čemu služi natalna karta?

Kako je svaka natalna karta jedinstvena, određena po datumu, mestu i vremenu rođenja, ona može biti dobar saveznik za bolje razumevanje sebe i drugih ljudi. Uz pomoć natalne karte možemo dobiti odgovor na pitanja iz većine životnih oblasti. Natalnu kartu možemo koristiti kao mapu za bolje snalaženje u životnom okolnostima u kojima imamo poteškoće ili za analizu životnih polja koja nas zanimaju. Astrologija takođe može biti prediktivna, pa uz pomoć natalne karte možemo ispratiti tranzite i otkriti šta nas čeka u budućem periodu.

Šta predstavljaju polja u natalnoj karti?

Svako od 12 polja (kuća) u natalnoj karti ekvivalentno je svom znaku zodijaka:

 • Prvo polje (Ovan) – Počinje tačkom ascedenta i govori o tome kako se predstavljamo svetu, odnosi se na fizički izgled i spoljašnost.
 • Drugo polje (Bik) – Opisuje naše materijalno stanje, odnos prema novcu
 • Treće polje (Blizanac) – Simbolizuje rođake, prijatelje i kraća putovanja
 • Četvrto polje (Rak)  – Govori o kući i porodici, kao i tradicionalnim vrednostima koje cenimo
 • Peto polje (Lav)  – Polje ljubavi i dece, opisuje naše talente
 • Šesto polje (Devica) – Odnosi se na zdravlje, rad i svakodnevne životne navike
 • Sedmo polje (Vaga) – Polje koje predstavlja naš odnos sa javnošću, partnerima, opisuje brak
 • Osmo polje (Škorpija) – Polje smrti, nasledstva i tajni
 • Deveto polje (Strelac) – Govori o putovanjima, religiji, životnoj filozofiji i duhovnosti
 • Deseto polje (Jarac) – Polje karijere i uspeha, označeno je najvišom tačkom u horoskopu – tačka MC-a
 • Jedanaesto polje (Vodolija) – Govori o prijateljima, višim ciljevima i životnoj svrsi
 • Dvanaesto polje (Ribe) – Simbolizuje podsvest, skrivene neprijatelje i unutrašnji svet osobe

Šta su vladari kuća?

Kuće u natalnoj kartu imaju svoju simboliku koja u kombinaciji sa simbolikom planeta i znakova zodijaka bliže opisuje pojedinca. Znakovima zodijaka vladaju sledeće planete –  Ovan – Mars, Bik – Venera, Blizanac – Merkur, Rak – Mesec, Lav – Sunce, Devica – Merkur, Vaga – Venera, Škorpija – Pluton, Strelac – Jupiter, Jarac – Saturn, Vodolija – Uran, Ribe – Neptun

natalna-karta
Shutterstock.com

Vladare kuća tumačimo putem znaka koji se nalazi na vrhu same kuće, pa ako druga kuća počinje u znaku Vodolije vladara kuće biće Uran koji će bliže opisati naš odnos prema novcu i materiji. Čitanje natalne karte uvek počinjemo tumačenjem vladara prve kuće koji određuje smer celog horoskopa.

Ko radi natalne karte?

Natalnu kartu izrađuju astrolozi koji poseduju potrebno znanje o planetama i zvezdama, te intuitivne veštine koje su neophodne za uspešno tumačenje natalne karte. Čitanje natalne karte odvija se na osnovu tumačenja pozicije planeta, znakova i njihove simbolike, kao i na osnovu aspekata koje planete međusobno prave. Astrolog će uneti vaše lične podatke u program koji će kreirati natalnu kartu.

Da li mogu sebi da uradim natalnu kartu?

Iako postoje profesionalni astrološki programi,  postoje i oni besplatni koji se mogu naći na internetu. Astrološki sajtovi nude mogućnost samostalnog kreiranja natalne karte, dovoljno je da, u za to predviđena polja, unesete vaš datum, tačno vreme, kao i mesto rođenja. Besplatni programi za izradu natalne karte nude uopštena tumačenja pozicije i simbolike planeta, kao i njihovih aspekata što je dovoljno za početak istraživanja astrologije. Ako želite da saznate više o konkretnoj poziciji ili aspektu koju imate u svojoj natalnoj karti, možete se informisati putem interneta ili iz neke astrološke literature.

admin

Read Previous

Kako organizovati novogodišnju proslavu za pamćenje?

Read Next

Štednja – finansijska pomoć uvek u pravom trenutku

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *