Štednja – finansijska pomoć uvek u pravom trenutku

orocena stednja

Freepik.com

Svako želi i potrebno mu je da ima novčana sredstva koja su odvojena od mesečnog budžeta i služe kao dodatan izvor novca onda kada mesečni troškovi premaše ukupne prihode. Ta sredstva predstavljaju štednju koja olakšava pravilno upravljanje budžetom i finansiranje redovnih i vanrednih troškova, a da bi novca bilo dovoljno trebalo bi izabrati štednju u banci.

Kod nas se menja stanovište prema bankarskoj štednji pa je broj štednih računa u konstantnom usponu jer ljudi uviđaju sve prednosti. A kada se kombinuje pametna štednja sa pametnim trošenjem dobija se najbolja kombinacija i budžet u kojem uvek ima novca.

Zašto banka, a ne slamarica?

Sve je više deponenata koji žele da štede u bankama radije nego u svojoj kući. Postoje razlozi za takve odluke i svima će se dopasti:

  • Bankarska štednja je osigurana

Bilo da imate oročenu štednju ili štednju po viđenju, država osigurava svaki račun i sredstva u vrednosti do 50.000€. To je više nego dovoljan razlog da se novac ostavi u banci jer čak i da nastane problem sa poslovanjem banke, vlasnicima će biti isplaćena uložena sredstva što nije slučaj kada vas pokradu u kući, dogodi se poplava ili požar.

  • Kamata na štednju je odličan motiv

Kada vam je „slamarica“ izbor, količina ušteđenog novca se neće menjati, ali sa depozitima u banci je situacija drugačija.

Kamata na štednju je odličan motiv jer donosi stabilne prihode koji variraju od vrste depozita i dužine štednje. Najveću kamatu donosi dinarska oročena štednja i što je rok duži to je zarada veća.

  • Fleksibilni uslovi olakšavaju odluku

Neke banke nude mogućnost da se menjaju uslovi tokom perioda štednje i delimično povlači novac pa zaista ne postoji prevelika razlika u odnosu na štednju kod kuće, osim što se novac u banci ipak troši racionalnije.

Svaka banka ima različitu kombinaciju uslova pa je pored kamatne stope i ovo faktor o kojem treba voditi računa.

Oročena štednja – najčešći izbor sa najvišim kamatama

Oročena štednja je dugoročan oblik štednje i zato donosi najvišu kamatnu stopu.

Može biti u dinarima i u stranoj valuti pa i od toga zavisi ukupna zarada. Iako se kamatne stope razlikuju, oročena štednja je jedan od najtraženijih oblika za deponovanje novca.

Preporuka svih stručnjaka je da štednja treba da se konstantno izdvaja, ali i troši tako da se sredstva drže na nekom optimumu. Kada god imate mogućnost novac bi trebalo izdvajati, ali isto tako, kada sredstva zatrebaju trebalo bi ih iz štednje namirivati. Ovako se izbegava preterano kreditno zaduženje, a da se ipak podmiruju sve potrebe.

Banke su najbolje mesto za deponovanje novca i ostavljanje na štednju. Tada se dobija pristup svim bankarskim uslugama, računi se digitalizuju, a sa njima upravlja online.

Za to vreme vaša je štednja bezbedna i doneće prihod koji je više nego dobrodošao kada dođe vreme trošenja. Istresite štekove, podignite slamarice i ispraznite police. Novac koji je vaša finansijska sigurnost i obezbeđenje odnesite u banku i stavite na štednju.

Sačuvaćete vrednost novca i imati dovoljno za sve rashode. Upravo zbog toga je sve više onih koji donose odluke o štednju, u glavnom biraju oročenu štednju i tako kroz štednju i zarađuju.

admin

Read Previous

Šta je natalna karta?

Read Next

Kako urediti enterijer poslovnog prostora: O čemu sve treba voditi računa?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *