Šta je sve potrebno za produktivnu radnu atmosferu?

Laptop na stočiću u kancelariji

Produktivna radna atmosfera definitivno nije samo mit, već važan preduslov za dobre rezultate i inspirativnu atmosferu na poslu. Mnogo faktora utiče na to da se na poslu osećate prijatno, a verovali ili ne, dosta njih dolazi upravo od predmeta, oblika i boja koje vas okružuju. 

Naravno, nećemo zanemariti ni uticaj međuljudskih odnosa na poslu, tako da ćemo se u narednim redovima posvetiti svemu što utiče na produktivnost (ili njen manjak) na poslu. 

#1 Lepo osvetljen i uredan prostor

Kada je radna atmosfera u pitanju, od suštinske važnosti je održavanje koncentracije na koju presudno utiče osvetljenje. Dobro osvetljenje direktno utiče na raspoloženje, pa je uvek dobro imati osunčanu kancelariju. 

Ipak, kada su uslovi ili kasni sati jači od sunca, dobro je imati rešenje koje će dobro i kvalitetno osvetliti prostor. Ugradno LED osvetljenje je praktično rešenje, kako sa strane samog osvetljenja tako i zbog uštede koje ovakav izbor nosi u odnosu na druge opcije osvetljenja. 

Osim toga, LED osvetljenje izgleda vrlo moderno i sofisticirano, što ga čini idealnim za radne prostore, kancelarije, pa čak i magacine i druge poslovne prostore. 

Cveće, laptop i sveska na radnom stolu u kancelariji

#2 Dobro organizovan radni proces

Produktivnost je moguća samo u organizovanom okruženju, gde se tačno zna ko, šta i kada radi. Sve drugo može da funkcioniše samo na kraće staze. Ukoliko ste deo nekog tima ili pak vodite određeno odeljenje, važno je da redovno pravite preseka stanja, utvrđujete plan za naredni period, analizirate prethodno postignute rezultate. Na taj način će opstati i motivacija, a i uspeh u poslu koji radite. 

#3 Kolegijalnost na poslu

Osim onoga što radite, bitni su i ljudi sa kojima to radite. Kolege su te koji radnu atmosferu čine lepšom, boljom, inspirativnijom, ili čak naprotiv – nepodnošljivom. U zavisnosti od toga kakvo okruženje kreirate, upravo tako ćete se i osećati na poslu. Potrudite se da izađete u susret svojim kolegama, budite tu za njih, ali ne ustručavajte se ni da tražite pomoć. Kada se dogode pozitivni rezultati, bićete srećni zbog zajedničkog, timskog angažmana. 

#4 Biljke u prostoru

Vratimo se ponovo na enterijer, koji zaista u velikoj meri diktira kako ćemo se osećati negdje. Pored osvetljenja i rasporeda elemenata, od velike su važnosti biljke u ambijentu. 

One razbijaju monotoniju i vraćaju svaki prostor “u život”, pa ukoliko se već niste pobrunuli za to, obogatite svoju kancelariju novim zelenilom, stavite vazu sa cvećem na svoj radni sto i tako doprinesite i lepom osećaju tokom rada, ali i koloritu u kancelariji koji zaista ne mora da izgleda monotono i suviše ozbiljno samo zato što je radni prostor u pitanju. 

#5 Zanimljiv kolorit u radnom prostoru

Razbijte monotoniju bele boje i nabavite tapete, prekrečite radni prostor ili ga osvežite bojama na drugi način. Uvođenje novih nijansi u kancelariju može itekako da je osveži, ali da i dalje deluje ozbiljno i profesionalno. Potražite inspirativne primere i obogatite ih svojim idejama. Uložite malo truda kako bi svaki provedeni minut u vašoj kancelariji zaista bio prijatan i produktivan. 

Produktivna radna atmosfera u velikoj meri zavisi od vaših sposobnosti, znanja i posvećenosti, ali okruženje u kome radite, uređenost enterijera i druge sitnice koje se možda na prvi pogled čine nebitnim, itekako mogu da utiču, i to vrlo pozitivno. Zato napravite nekoliko malih promena i uživajte u svom radnom prostoru u potpunosti.

mateo

Read Previous

Zavese i draperije za svaki prostor

Read Next

Šta je to open space u domu i koje su njegove prednosti

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *