Šta je to open space u domu i koje su njegove prednosti

Dnevna soba open space koncepta

Verovatno ste primetili ovaj termin ukoliko prelistavate sajtove za prodaju stanova i ako želite da kupite neki stan. Nekada su stanovi građeni tako da su imali potpuno drugačiju strukturu nego što je to slučaj danas. 

Naime, ako je stan bio dvosoban, onda je to bila jedna velika dnevna soba, i nešto manja od nje, soba koja se vodila kao spavaća. Danas je situacija malo drugačija a sa time dolazi i pojam open space, u kome govorimo u ovom tekstu.

Koji je standard određivanja prostorija u domu? 

Po nekim evropskim standardima, da li će neki stan biti jednosoban ili dvosoban, zavisi od broja spavaćih soba, ali se ipak kod nas, u Srbiji, računa da je svaka soba za sebe, pa se po broju soba određuje da li je stan jednoiposoban ili trosoban, bez obzira koja je namena te sobe – da li je dnevni boravak ili je dečija soba.

Mnogi ljudi koji kupuju novogradnju, čuli su za  izraz open space ali ne znaju tačno šta on znači, odnosno kako se onda računaju prostorije u stanu. Upravo zato treba razgraničiti o čemu se radi. 

Šta podrazumeva open space u domu? 

Saksije sa kaktusima na stolu

Open space je veliki prostor u stanu ili kući, koji spaja dnevni boravak, kuhinju i trpezariju. Dakle, sve je kao jedna celina i nije odvojeno zidovima, niti bilo kakvim pregradama.

Svrha ovoga jeste da se dobije jedan veliki, lep i osvetljen prostor, i da ukućani imaju osećaj prostranosti i slobode. Osim toga, onaj ko se nalazi u kuhinji i priprema hranu, može komunicirati sa ostalim članovima porodice ili gostima, dakle, nije izlovan u jednoj prostoriji. 

Open space se najčešće praktikuje u stanovima sa manjom kvadraturom, kako bi se što bolje iskoristio prostor i kako bi ukućani imali što veći osećaj komfora, međutim, nije nepoznanica da i veliki stanovi budu građeni po ovom principu upravo kako bi se naglasila njihova prostranost. 

Prednosti novogradnje koja ima open space

Sve veći broj novih stanova počiva na open space konceptu. Tako, novogradnja kao jednu od svojih prednosti ističe posedovanje open space-a u stanovima. Naime, stanovi koji su nekada smatrani jednosobnim, u novogradnji zahvaljujući open space-u postali  su jednoiposobni.

Open space dozvoljava da struktura stana bude sasvim drugačija nego pre. Ako pogledate strukturu stanova koji su građeni sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, uvidećete da su oni manji, odnosno da izgledaju manje i skučenije, a to je upravo ono što se izbegava open space-om.

Koncept koji omogućava da iskoristite svaki kvadrat svog stana 

Open space vam omogućava da ceo stan iskoristite do njegovog maksimuma, pa čak i da male stanove opremite tako da izgledaju puno veće i prostranije. Ovo je od presudne važnosti za stanove koji su oko trideset pet kvadrata, što se  smatra minimumom potrebnim  za komforan život, ali je isto tako bitno i za velike stanove.

Prednost open space-a u velikim stanovima

Čak iako imate na raspolaganju dupleks, vi ćete želeti da njegov donji nivo čini  prostrana soba, odnosno open space u vidu dnevnog boravka povezanog sa kuhinjskim i trpezarijskim delom kako biste se osećali slobodno i prijatno u najfuncionalnijim delovima doma. 

I za ostale velike stanove izuzetno je pratično da se prostranost naglasi open space-om, te da samo spavaće sobe  i kupatilo budu pregrađene zidovima i konstruisane tako da daju potrebnu intimnost i privatnost. 

Nadamo se da smo vam približili pojam open space-a u domu, te da ćete uzeti u razmatranje ovako građene stanove, bilo da je reč o većoj ili manjoj kvadraturi. 

mateo

Read Previous

Šta je sve potrebno za produktivnu radnu atmosferu?

Read Next

Kako je Stara planina postala majka Balkana – najzanimljivije činjenice

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *