Kako je Stara planina postala majka Balkana – najzanimljivije činjenice

Netaknuta priroda Stare planine

Stara planina predstavlja prirodnu granicu sa Bugarskom – Srbiji pripada manji, zapadni, deo ovog planinskog venca. Ovaj planinski biser istočne Srbije, verovatno je jedan od najpotentnijih turističkih centara, no nažalost, njegov turistički potencijal još uvek nije u potpunosti iskorišćen.

Najviši vrh Stare planine ujedno je i drugi po redu u Srbiji. U pitanju je vrh Midžor. Ova visinska tačka nalazi se na preko 2000 metara iznad mora. Ovo je poznat vrh za osvajanje među planinarima, koje na vrhu čeka veličanstveni vidikovac!  

Verovatno jedan od najprepoznatljivijih predela Stare planine je Babin zub, prirodni rezervat, koji je skijašima najverovatnije poznat zbog staza Konjarnik, Sunčana dolina i Markova livada

Iako nedovoljno komercijalizovana, ova planina nudi fantastičan, a pristupačan smeštaj za svoje posetioce. Apartmani na Staroj planini ponudiće toplo gostoprimstvo svim turistima koji planiraju da svoj odmor provedu u ovim krajevima!

U ovom tekstu želimo da vam damo novu perspektivu o Staroj planinini – visokoplaninskom masivu, koji u svom ruhu bezrezervno pruža dom bujnoj vegetaciji i divljoj fauni.

#1 Ponosna kuma čitavog Balkanskog poluostrva

Da li ste znali da celo Balkansko poluostrvo nosi naziv po ovom planinskom vencu?

S obzirom na to da su Tračani naseljavali teritorije današnje Bugarske, istoričari smatraju da stari naziv Hemus (Haemus) potiče upravo od Tračana, na čijem jeziku ovo znači “planinski lanac”. Kasnije, Turci nazivaju ovaj predeo Kodža Balkan, ili kraće Balkan

Ova reč je persijskog porekla i u bukvalnom prevodu znači “brdoviti kraj”. Kod nas se, međutim, za ovaj planinski masiv ustaljuje naziv Stara planina, dok ga u Bugarskoj i dalje nazivaju Balkanom. 

Kako god, zbog ovog planinskog masiva čitavo Balkansko poluostrvo dobija ime koje se koristi svuda u svetu

#2 Gostoljubiva prijateljica retkih biljaka i životinja 

Jedna od osnovnih prednosti toga što ova planina nije turistički eksploatisana, jeste činjenica da na njoj možete uživati u netaknutoj prirodi i divljini

Obode Stare planine krasi divlja lepota polja šumskog cveća, strme litice i siloviti vodopadi. Ova neobuzdana krasota, gotovo nikoga ne ostavlja ravnodušnim i zrači uzvišenom atmosferom. 

Mnogi stručnjaci iz oblasti biologije rado posećuju Staru planinu jer na njoj raste veliki broj različitih endemskih vrsta. Ovo je omogućila umereno kontinentalna klima, koja predstavlja sigurno stanište mnogim biljnim i životinjskim vrstama

Stara planina poznata je i po lekovitim travama i biljkama, čije tajne u primeni, s kolena na koleno prenose lokalni meštani! Na ovu planinu vole da dođu i gljivari, jer se na proplancima mogu pronaći različite vrste pečuraka!

Prostranstvo i proplanci Stare planine
https://unsplash.com/photos/VkeuvuTOCdc

#3 Čuvarka najstarijih spomenika-kulture 

Stara planina čuva i neke od najlepših, pravoslavnih kulturnih dobra iz XIII i XIV veka. Zbog toga ona predstavlja nezaobilaznu tačku za mnoge vernike i hodočasnike. 

U podnožju planine nalazi se Manastir Svetog Onurfija iz XIV veka, dok se nedaleko odatle može posetiti i Manastir Sveti Đorđe iz IX veka. Ovaj manastir je prvobitno bio ženski manastir, a njegovi prvi ktitori Dejanovići, sestrići su cara Dušana. Zbog te činjenice, ovo kulturno dobro crpi svoju neprocenjivu vrednost. 

Moguće najpoznatiji manastir iz podnožja Stare planine jeste manastir Poganovo, koji je izgrađen u XIV i koji predstavlja dom za dragoceno istorijsko nasleđe – freske koje su monasi uspeli da očuvaju od XV veka, pa sve do danas!

Od Zaječara do Crnog mora, prostire se neprocenjiv potencijal za turizam, istraživanje, avanturu i uživanje!

Na ovom području nalazi se još uvek neiskorišćeno blago čijoj se veličini divimo izdaleka! Međutim, na samo par sati vožnje iz bilo kog grada u Srbiji imate priliku da duboko udahnete rezak vazduh majke Balkana i krenete u istraživanje njenih strmovitih puteva! 

Verujemo da su vas ove zanimljive činjenice inspirisale da se zaputite ka Staroj planini, bilo da vas privlači šetnja prirodom ili skijanje. Sedite u automobil i ne propustite priliku da iskoristite privilegiju blizine jedne od najlepših planina na Balkanu!

https://unsplash.com/photos/opqwHKSsw_k

mateo

Read Previous

Šta je to open space u domu i koje su njegove prednosti

Read Next

Skijanje na Kopaoniku – avantura na Sunčanoj planini

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *