Učinite da vaš dom bude sigurno mesto

Kada kupujemo stan ili kuću, uvek uzimamo u obzir činjenicu kakvo je okruženje u kraju koji nam se dopada. Dom treba da bude naše utočište, siguran i komforan. Njega treba da delimo sa najdražima, i da se u njemu opustimo i uživamo maksimalno. Kako bi uvek bili bezbrižni, i kada smo u njemu i onda kada smo van njega, potrebno je da ga na vreme osiguramo i zaštitimo. Savremene tehnologije se koriste svakodnevno, i one su promenile značajno način života. Većina uređaja nam olakšava život i postoje različiti sistemi koje možemo iskoristiti da se dodatno zaštitimo.

Ulazna vrata u ulozi zaštitinika doma

Kada biramo ulazna vrata, jako je važno da napravimo razliku između onih koja su dobra za kuće i onih koja možemo kupiti kada imamo stan. Kućna vrata su izložena spoljašnjim uticajima, pa treba birati one materijale koji su pogodni za različite vremenske uslove. Ulazna vrata itekako mogu zaštititi vaš dom od provala. Zato se preporučuje izbor sigurnosnih vrata, koja će obezbediti najviši stepen zaštite. Ulazna vrata treba da budu napravljena od najkvalitetnijih materijala, jer na taj način obezbeđuju i zvučnu i toplotnu izolaciju. Isto tako, širok izbor različitih dezena, omogućava da vaš dom ima i lepu estetiku na samom ulazu. Sigurnosne brave su mnogo bolje i sigurnije rešenje od mehaničkih brava. Elektronske sigurnosne brave mogu se otključavati na nekoliko načina, i to mobilnim telefonom, karticama, kao i otiskom prsta.

Postavite video nadzor

Kako živimo u vremenu gde je tehnologija mnogo napredovala, postoje različiti sistemi kojima se može zaštititi stan ili kuća. Svako od nas poseduje pametni telefon ili neki drugi pametni uređaj, pa putem njih uvek možete biti u prilici da pogledate da li je vaš životni prostor siguran. Isto tako, postoje sistemi koji vas mogu upozoriti ukoliko se neko približava vašem domu. U skladu sa savremenom tehnologijom, kamera može prepoznati lice pa samim tim reagovati kada se neko nepoznat približi vašoj kući. Od novca koji možete da izdvojite za sigurnosni sistem, zavisi i oprema koja će vam biti potrebna.

Poslednjih godina veoma su aktuelne analogne kamere sa snimačem, koji nude mogućnost vraćanja snimljenog materijala. Ova opcija zavisi od memorije, ali obično je moguće vratiti materijal i do 7 dana unazad. Prilikom odabira kamere, obratite pažnju na rezoluciju, ali i na to da mogu da prave dobre snimke u mraku. IP kamere su još bolja opcija, jer imaju softver koji možete da povežete sa svojim mobilnim telefonom. Ukoliko se desi da se u vašem stanu nešto zapalilo i da je izbio požar, ili da neko provaljuje u njega, vi ćete dobiti obaveštenje, a i aktiviraće se alarm.

Senzori mogu uplašiti neželjene posetioce

Senzori se obično postavljaju u dvorištima, i registruju pokrete ali i nedozvoljeno kretanje. Na ovaj način senzori mogu prepasti nekoga ko je želeo da možda provali u vašu kuću. Najčešći izbor kupaca su senzori sa svetlom. Pored običnih postoje senzori koji će vlasnike obavestiti o potencijalnoj opasnosti. Oni mogu aktivirati alarm, pa će vlasnik znati da njegovom domu preti neka opasnost. Mana senzora je što oni registruju i pokrete životinja koje mogu proći kroz vaše dvorište, pa će dovesti do lažne uzbune.

Zaštita prozora u domu

Kvalitet i trajnost prozora zavisi i od sigurnosnog okova na prozorima. Ovaj sigurnosni okov služi kako bi se prozor lakše otvarao i zatvarao, ali on ima još jednu ulogu a to je da spreči da neko provali u vaš dom. On se sastoji od više tačaka koje se zaključavaju, a nalaze se na krilu i štoku prozora. Ove tačke su spojene sa centralnim cilindrom, a taj cilindar se može aktivirati ključem. Kada se prozor na ovaj način zaključa, prozor će biti nedodirljiv i provalnik ne može ući u vaš dom.

Kućni ljubimac kao verni čuvar doma

Pas, vaš verni prijatelj, može proći poseban trening i obučiti se da postane pas čuvar. Dešavalo je se da psi hrabro odbrane svoje vlasnike od nepoznatih osoba, ali česte su situacije da su provalnici prvo otrovali psa, a potom provalili u neki dom. Koliko god mislili da vas vaš krzneni prijatelj čuva, poželjno je da se ne oslanjate samo na njega. Na ovaj način i njegov život stavljate na kocku, a sigurno ne želite da on na bilo koji način bude povređen. Psi koji su prošli dresuru u školi naučeni su da prepoznaju opasnost. Oni će svog vlasnika upozoriti lavežom da se približava opasnost, i na taj način mogu uplašiti potencijalne provalnike. Ipak kada putujete, nikako nije dobro da svog psa ostavljate kao zaštitu, već svoj dom obezbedite na neke druge načine koji su prethodno opisani.

mateo

Read Previous

Pobedite mračne misli u sebi uz pomoć online psihoterapije

Read Next

Biljni čajevi za urinarne infekcije: Prirodni način za ublažavanje simptoma i lečenje infekcije

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *