Upoznajte se sa raznolikošću bučica

Bučice

Bučice su jednoručni tegovi, bez sumnje jedan od najpopularnijih sportskih rekvizita koji se koristi za izvođenje velikog broja vežbi za različite mišićne grupe. Neizostavna su oprema u svakom fitnes centru, a zbog svoje praktičnosti i u kućnim teretanama ili prilikom vežbanja u prirodi.

Kombinacija različitih vežbi sa bučicama, uz postepeno napredovanje koje vam ovi mali, ali snažni sportski rekviziti omogućavaju, obezbeđuje sveobuhvatan i efikasan trening.

Koje mišiće oblikujemo izvođenjem vežbi sa bučicama?

 Bučice su veoma svestran sportski rekvizit, gotovo neiscrpan izvor kreativnosti u osmišljavanju različitih treninga.

Prvenstveno, bučice omogućavaju izvođenje vežbi za jačanje i oblikovanje gornjeg dela tela – bicepsa, tricepsa, ramena i leđa.

Širok je i spektar vežbi sa bučicama za donji deo tela, kojima jačamo mišiće nogu, uključujući kvadricepse, zadnju ložu, gluteuse i mišiće lista.

Bučice su našle primenu i u izvođenju aerobnih aktivnosti, u cilju poboljšanja kondicije, sagorevanja većeg broja kalorija i jačanja mišića.

Vrste bučica

 Kada pogledate sprave za vežbanje u teretani, primetićete da važno mesto zauzimaju stalci prepuni bučica. One dolaze u različitim oblicima, materijalima i težinama i zato s pravom nose epitet jednog od najpraktičnijih sportskih rekvitita, lako su prenosive i pojedinačno ne zauzimaju puno prostora.

Razlikujemo nekoliko osnovnih vrsta bučica.

Pre svega, one se dele na fiksne i podesive. Kod bučica sa fiksnom težinom, ona je već određena i ne može se menjati dodavanjem ili uklanjanjem tegova. Uglavnom dolaze u setovima, gde svaka bučica ima istu težinu. Bučice sa promenljivom težinom omogućavaju da menjate težinu prema vašim potrebama tokom vežbanja. One se sastoje od malih (kratkih) šipki na koje dodajete tegove.

Po obliku, uočavamo razliku između bučica sa okriglim tegovima i onih čiji tegovi imaju šest ravnih strana (HEX bučice). Bučice heksagonalnog oblika imaju prednosti kao što su stabilnost, jer se ne kotrljaju i ne klize, pa se na taj način sprečava oštećenje podloge prilikom spuštanja bučica na pod. Važno je naglasiti da njihov oblik ne ograničava broj vežbi koje se njima mogu izvoditi.

Takođe, bučice mogu biti gumirane, kada je njihova spoljna površina obložena gumom. Ona štiti bučice od oštećenja, sprečava klizanje i pruža dodatnu udobnost tokom vežbanja. Obično su obložene gumom na tegovima, dok drška može biti od nerđajućeg čelika ili drugog materijala.

Hromirane bučice su one koje imaju hromirani premaz na površini. On ima estetsku svrhu, jer pruža sjajni i glatki završni sloj, ali i zaštitnu, jer štiti od korozije, te im produžava vek trajanja. Hromirane bučice lakše su za čišćenje i održavanje higijene. Ipak, ovo sve ne znači da se ova fitnes oprema ne može pohabati, pa je svakako potrebno da vodite računa da ih pravilno koristite.

Vrstu bučica koje su napravljene od gvožđa obloženog PVC materijalom, jednostavno zovemo PVC bučice. One su često popularan izbor za početnike, ili one koji preferiraju manje opterećenje, jer su lakše od metalnih bučica. PVC omotač pruža dobar hvat i prijanjanje. Ono što ograničava njihovu upotrebu je raspon težina – uglavnom govorimo o malim težinama.

Nezavosno od vrste, bučice će se neizostavno naći u rukama svakog vežbača, a od cilja treninga i ličnih preferencija zavisiće koje će postati omiljene.

Sale R

Read Previous

Skriveni faktori koji utiču na hormonsku ravnotežu kod žena i kako se nositi s njima

Read Next

Tehnički pregled bez zakazivanja u Beogradu?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *