Uticaj poslovno informacionih sistema na prikupljanje podataka

Poslovno informacioni sistem

Poslovanje bilo koje vrste u današnje vreme nije lako ni osnovati, ni održavati, ni unaprediti. U situaciji kada je na tržištu mnogo onih koji pokreću sopstvene biznise ili postaju deo već razvijenih internacionalnih kompanija, nije lako izdvojiti se i po nečemu zavredeti pažnju klijenata.

Mnogi kažu da je marketing jedini važan kada je u pitanju poboljšanje usluga, i povećanje obima posla, ali to je ipak daleko od istine. Da bi firma bila uspešna, pre svega treba da ima uspešnu osnovu, a u osnovi svakog uspešnog biznisa jeste efikasnost i dobra komunikacija. Prvo to, pa onda reklamiranje i privlačenje klijenata i kupaca.

Poslovno informacioni sistemi automatizuju proces prikupljanja podataka

Svaka firma barata gomilama podataka, koji ako nisu organizovani i umreženi preko nečega kao što su poslovno informacioni sistemi, teško da će doći do željene efikasnosti, a samim tim do razvoja i napretka, kako firme, tako i njenih zaposlenih. Svaki segment poslovanja, ukoliko postoji sistem čija je glavna funkcija automatizacija, podleže unapređenju, što se odražava i na sve ostale. Da pojasnimo koji su to segmenti.

Pre svega, postoje oni koji su zajednički mnogim firmama: finansije, ljudski resursi, projekti, nabavka, proizvodni procesi… Svi oni i unutar svoje delatnosti i na nivou cele firme funkcionišu bolje ako su pojedini procesi koji se iznova i iznova ponavljaju pojednostavljeni i automatozovani.

Bez tehnologije i ne razmišljajte o bilo kakvom poslu

Da bi jedna kompanija postala efikasna, to znači da mora širom da otvori vrata svim tehnologijama koja će imati uticaj da se automatizuju neke aktivnosti koje su deo poslovanja firme. Tu pre svega mislimo na kompjuterska, odnosno softverska rešenja pomoću kojih će firma raditi na svim nivoima i u svim segmentima.

Kada se koristi određeni poslovno informacioni sistem, to će obezbediti lakše upravljanje, bolju saradnju i veću sigurnost. I to treba da nam bude na umu pre nego što počnemo da se premišljamo o toj investiciji.

Poslovno informacioni sistemi štede vreme i novac prilikom prikupljanja podataka

Za sve akcije kompanije koje se tiču svakodnevnog poslovanja potrebno je prikupljati podatke i o onome što je prošlo, i o onome što se trenutno u firmi dešava, kao i o budućim planovima. Velika je uloga informacionih sistema u pogledu odlučivanja na svim nivoima – naročito upravljačkim. Zašto je to važno? Pre svega, da bi se na pravi način skupljali i analizirali podaci koji se tiču organizacije posla, da bi se pravilno raspoređivali resursi i rešavali problemi.

Zatim, poslovni informacioni sistemi služe i za planiranje, kontrolisanje i marketing, što je neizostavni deo ako je uspeh ono čemu firma teži. Kada postoji sistem u okviru kog sve to funkcioniše, dolazi i do velikih ušteda, ne samo u pogledu novca, već i resursa. A ljudski resursi su upravo oni na koje treba obratiti najviše pažnje – jer ako su ljudi koji rade u firmi, bez obzira na poziciju, rasterećeni aktivnostima koje im neracionalno troše vreme, oni će biti i zadovoljniji i samim tim produktivniji.

Tu je i nezaobilaznan uticaj na bolji kvalitet, bilo usluga ili proizvoda koje firma nudi kupcu, čime se utabava put ka vrhu na tržištu

Sale R

Read Previous

Kad roditelji pomenu “dobra stara vremena”

Read Next

Haljine za leto 2023 – Modeli koji su aktuelni ove sezone

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *