Zašto je jako bitno izabrati kvalitetan i proveren EK ventil

Verovatno i sami znate koliko su ventili važni u vašem domaćinstvu, a posebno glavni ventil i ek ventil. Ek ventil je adapter sa dvostrukim navojima koji služi kako bi se kreirala tačka odvoda ili izliva u vašem vodovodnom snabdevanju.

Mogu se aktivirati ručno, po potrebi. U sastavu EK ventila je i ručica koja reguliše protok vode.

Koje vrste EK ventila postoje?

Svaki vodoinstalater će vam reći da u prodavnicama vodoinstalaterske opreme možete kupiti metalne, mesingane, sa jednim ili dva priključka. Obavezno pitajte vodoinstalatere za savet, koji da odaberete. Birate one koji su najkvalitetniji, kako vam se ne bi desilo njihovo prebrzo propadanje i pucanje, nakon čega može nastati ozbiljna havarija, u vašem domaćinstvu. Oni se koriste prilikom instalacije vodokotlića na vodovodni sistem, tako da se odvoji od glavnog ventila u domaćinstvu. EK ventili se koriste i za veš mašinu, mašinu za sudove ili kao deo slavine.

U kojim slučajevima se radi zamena EK ventila?

Zamena EK ventila je potrebna u sledećim situacijama:

  • Prvi razlog je loš kvalitet ek ventila, te se kao takav mora zameniti novim i kvalitetnijim. Pucanje ek ventila sigurno nije nešto želite u svom domu, zato je potrebno da kod ovih delova ne štedite na kvalitetu.
  • Drugi razlog može biti taj što je ek ventil dotrajao. On može biti kvalitetan ali svakako u jednom trenutku se mora promeniti. Dotrajalost je glavni razlog zamene ek ventila.
  • Treći razlog za zamenu ek ventila je kada ovaj ventil od stajanja korodira. To se dešava usled neprestane izloženosti kapljicama koje izlaze iz ek ventila.

Ponekad usled nestručne montaže može doći do toga da ek ventil nije dobro nalegao i da ne stoji na mestu, odnosno ne naleže dobro.

Kako ne bi razmišljali o zameni ek ventila, potrebno je samo da pronađete profesionalca. Zamena ek ventila je nešto što rade vodoinstalateri, zato ih slobodno pozovite, ukoliko sumnjate da sa vašim ventilima nešto nije u redu, da su lošeg kvaliteta ili su pred pucanjem.

Ukoliko se ek ventil ne zameni na vreme, može doći do stvarno opasne havarije. Pucanje ek ventila prouzrokuje veliku količinu vode koja izbija napolje i preliva se po kupatilu, što vam može uništiti zidove i napraviti veliku poplavu, a jedna od poseldica je i vlaga koja se nastanjuje na zidu.

Koje su opasnosti od pucanja ek ventila?

Prva i najvažnija opasnost od naglog pucanja ek ventila je kao što smo naveli poplava u kupatilu i stanu, koja vam može oštetiti zidove i podove ali i nameštaj. Druga opasnost može biti, što usled pucanja ek ventila, može doći do pucanja cevi, a to stvara još veću poplavu i nerede u kući.

Ponekad poplava koja nastane prelazi i u susedne prostorije, pa u kontaktu sa strujom, može izazvati strujni udar ili požar.

Da li je zamena ventila hitna intervencija?

Zamena svih dotrajalih ventila pa i ek ventila je hitna intervencija, koja se mora rešiti u najkraćem roku. Najbolje rešenje za to jeste da pozovete ovlašćeni vodoinstalaterski servis, koji radi ove i sve druge vrste vodoinstalaterskih intervencija. Zamena ventila je jedna od najvažnijih usluga, koju moraju obaviti profesionalni vodoinstalateri. Svi znamo koliko su ventili važni, posebno kada je glavni ventil u pitanju. Zato je opasno, naročito kada nismo kod kuće, da dođe do njihovog pucanja, kada nismo u prilici da odreagujemo.

Kako izgleda proces zamene ventila?

U zavisnosti da li angažujete vodoinstalatera za redovno održavanje ventila ili ste se našli u nezgodnoj situaciji, da je ventil već pukao, od toga će zavisiti i vodonstalaterska intervencija. Vodoinstalater dolazi po hitnom postupku i zajedno sa svojim timom i alatom, izlazi na lice mesta. Ono što vi trebate uraditi pre dolaska vodoinstalatera je da zaustavite dalje prodiranje vode, tako što će zavrnuti glavni ventil.

Nakon što se svi ventili zamene, vodoinstalater će vam objasniti kako da ubuduće prepoznate koji ventil je oštećen, odnosno spreman za zamenu i da blagovremeno reagujete, kako opet ne bi došlo do poplave.

U slučaju redovnog održavanja ventila, kada ni jedan od ventila nije pukao, intervencija je dosta brža, jer nema suviše vode koja mora da se odstrani, a uslovi za rad su lakši. Tada vodoinstalateri takođe vrše pregled svih ventila i menjaju oštećene ili zastarele ventile, po potrebi.

Važno je da znate da ukoliko je već došlo do pucanja ili bilo koje druge hitne intervencije, možete pozvati hitnu službu, svakog dana od 00-24h, bez obzira na praznike, vikend i radno vreme. Hitne službe rade neprestano i otvorene su samo za urgentne situacije.

admin

Read Previous

Najčešće greške koje se prave prilikom selidbe i kako ih izbeći

Read Next

7 strategija da motivišete svoje dete da uči

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *