Zašto nam treba sajt u eri društvenih mreža?

laptop-olovka-kucanje

Foto: Freepik.com

U eri u kojoj su društvene mreže preuzele primat u svim segmentima života, mnogi vlasnici preduzeća, bez obzira na nišu kojoj pripadaju, preispituju svoje online poslovanje, pitajući se čemu dati prioritet. Da li je neophodno ulagati vreme u sajt, kad već postoje mreže za sve namene?

Vaš veb sajt je (bio i ostaće još dugo) osnova prisustva na Internetu, a za to postoje značajni razlozi:

Kontrola je u vašim rukama

Posredstvom veb sajta vi birate koje informacije prezentujete vašoj publici, kao i način na koji to činite. Ako ste prisutni samo na društvenim mrežama, mreže diktiraju i uslovljavaju vaše sadržaje, kao i oblik u kojem se prikazuju. Ako društvena mreža nestane, kao što je bio slučaj sa nekad popularnim Vine-om, nestaju i vaši nalozi na njoj, kao i sve podeljene informacije. Vašem sajtu ne preti takva opasnost.

Vi kreirate sadržaj na vašem sajtu – bez uslovljavanja

Društvene mreže imaju svoja ograničenja. Na Twitter-u ste ograničeni sa 280 karaktera, dok video na Instagramu može trajati do 15 sekundi. Na sajtu možete prikazati sadržaje po vašem izboru i u formatu koji vam odgovara – bilo da je reč o dokumentarcu, tutorijalima ili najavi vaše nove knjige. Isečak materijala koji prezentujete objavite na društvenim mrežama, tek da zainteresujete publiku, a po ostatak neka dođu na vaš web sajt.

Vi birate izgled vašeg sajta, a zahvaljujući rastućem broju tema za sajtove, možete kreirati vizualni prikaz koji će pratiti poruke i ciljeve vaše kompanije. Niste ograničeni šemama i formatima društvenih mreža.

Ako imate sajt lakše vas je pronaći na Internetu

Razmislite kako tražite podatke koji su vam potrebni – da li unosite upit u pretraživač ili posećujete svaku društvenu mrežu u potrazi za informacijama?

Foto: Unsplash.com

80% populacije odlučuje se za staro dobro guglanje podataka. Ako imate sajt vaša publika će lakše moći da dođe do vas. SEO optimizacija ili Google My Business listing se koristi kako biste unapredili vaše pojavljivanje u rezultatima pretrage. Bez sajta, vaša poslovna stranica ljudima koji ne koriste društvene mreže neće biti vidljiva.

Sajt će vam omogućiti da zadobijete poverenje potrošača, jer su prisustvo na Internetu i kredibilitet usko povezani. Korisnici interneta više veruju pretraživačima i sajtovima kompanija, dok istraživanja pokazuju da njihovo poverenje u društvene mreže opada. Čak i ako imate verne pratioce na društvenim mrežama, sajt može samo povećati vaš kredibilitet.

Sajtom dolazite lakše do ciljane publike i ostvarujete svoje ciljeve

Sajt je ključan, jer otvara mogućnosti koje društvene mreže ne pružaju. Ako imate sajt i vaša ciljana publika ga posećuje, to nedvosmileno znači da su zainteresovani za sadržaj koji prezentujete.

Sajt vam omogućava da generišete email liste vaših klijenata i da shodno njihovim interesovanjima šaljete personalizovane ponude i newsletter-e. Klijenti će znati da cene personalizovani pristup, dok će društvene mreže ostati značajan ključ za promociju sadržaja u vašim rukama.

Srbijanka Stanković

Read Previous

Spoljašnja izolacija kuće: sve što treba da znate o termoizolacionim materijalima

Read Next

Obrazovanje u Srbiji: koje sve vrste obrazovanja postoje?

One Comment

  • Jer samo sa sajtom mozete da se rangirate na npr mapama i guglu 😀

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *