10 stvari koje treba da uradite pre selidbe

žena-selidbe-kutije-pakovanje-traka

Foto: Pexels.com

Pred vama selidba u novi stan i želite da se sa što manje komplikacija preselite? Postoji nekoliko važnih koraka koje treba napraviti pre nego što počnete s pakovanjem. Iseljenje iz trenutnog stana podrazumeva obavljanje određenih zadataka, čišćenje, sređivanje, možda čak i popravke – sve ono što će vam pomoći da vratite svoj depozit.

Šta sve treba da obuhvata plan preseljenja i šta treba da uradite pre nego što se latite kutija i kofera? Pročitajte.

#1 Javite na vreme stanodavcu da se iseljavate

Prvi korak ka selidbi bez problema jeste da na vreme obavestite trenutnog zakupodavca da se selite. Proverite svoj ugovor o zakupu da biste tačno znali na koliki otkazni rok ste se obavezali. Uglavnom je to period od mesec dana, ali možda u ugovoru stoji da treba da najavite svoj odlazak 60 dana ili čak 90 dana unapred.

Ako ne ispoštujete obaveštenje o otkaznom roku, mogli biste da izgubite depozit ili pak da na dva mesta plaćate kiriju. Takođe proverite da li je u ugovoru naznačeno da li je dovoljno usmeno obaveštenje ili treba da predate i napismeno.

#2 Pozovite agenciju za selidbe da uradi besplatnu procenu

Selidbe znaju da budu prevelik zadatak, pogotovo kada se selite u drugi grad i u isto vreme treba da izbalansirate sve ostale obaveze (posao, deca). Svaka pomoć će vam biti dobrodošla, a naročito – profesionalna. Ako se premišljate oko toga da li treba da angažujete agenciju za selidbe ili ne, istražite firme koje se bave transportom u vašem gradu i pozovite ih radi procene.

procena-selidbe-muškarac-kutije
Foto: Pexels.com

Većina agencija nudi besplatnu procenu troškova selidbe. Cena se formira na osnovu nekoliko ključnih faktora kao što su pristupačnost i spratnost objekta iz kog se iznose stvari, da li postoji lift, koje su dimenzije prolaza, ima li potrebe za demontažom i montažom nameštaja. Takođe, uticaj ima i to da li se radi pakovanje stvari, gde se selite (da li mesto vaše selidbe Beograd, Novi Sad ili neki treći grad) i da li prenosite glomazne predmete poput sefova ili klavira, npr.

Sa informacijama koje dobijete od agencije za selidbe biće vam lakše da napravite finansijski plan i kompletnu organizaciju svog preseljenja.

#3 Popravite sve u stanu

Da biste vratili svoj depozit, moraćete da popravite svu štetu koju ste možda u stanu napravili. Primera radi, ako ste okačili iznad kauča prelepu sliku ili foto-kolaž, verovatno ste ostavili i par rupa u zidu koje treba popuniti. Možda ste ofarbali zid u spavaćoj sobi ili kuhinji? Biće potrebno da ponovo okrečite stan u prvobitnu boju, osim ako niste napravili drugačiji dogovor sa svojim stanodavcem.

Potražite oštećenja na tepisima, nameštaju, proverite da li rade sva vrata na ormarima, kućni aparati – i popravite sve što možete. Ako postoje neka oštećenja koja ne možete da ispravite, imajte na umu da će stanodavac to verovatno odbiti od vašeg depozita.

#4 Počnite s čišćenjem na vreme

Još jedan od načina da sačuvate depozit jeste da kompletno očistite stan. Pokušajte da ga dovedete što bliže njegovom prvobitnom stanju, odnosno da sve bude kao kad ste se uselili. Cilj treba da bude da izbrišete godinu (ili godine) koje ste u stanu proveli. Normalno je da je za vreme stanovanja došlo do nekog habanja, ali isto tako možete poraditi na tome da očistite kamenac s pločica u kupatilu ili očistite odvod sudopere, na primer.

čišćenje-stana-rukavice-žena
Foto: Pexels.com

Ako niste sigurni da možete sami da se pozabavite čišćenjem, možda možete čak da angažujete profesionalce. Pored firmi koje se bave čišćenjem, neke agencije za selidbe u okviru svog paketa nude usluge čišćenja. Raspitajte se koliko to košta kada tim radi besplatnu procenu troškova selidbe ili istražite online (npr. ukucate u pretraživač selidbe Beograd cene, čišćenje, odnošenje otpada i slično).

#5 Fotografišite stan

Kada vaš stan bude sjajno čist, napravite nekoliko fotografija. Pored toga što ćete imati lepu uspomenu, ovako pravite i dokaz o stanju stana u trenutku iseljenja. Ako vaš stanodavac uoči neko oštećenje nakon što se iselite, možete pogledati svoje slike da vidite da li je to nešto što ste prevideli ili se to dogodilo nakon što ste napustili stan.

Ekstra savet: Fotografišite obavezno i sve kablove uređaja, odnosno kako su povezani TV, kablovi za internet i sl. Na ovaj način značajno ćete sebi uštedeti vreme kada sve to budete morali da montirate u novom stanu. Biće dovoljno da pratite “upustvo” s fotografije.

#6 Zakažite zajedničko pregledanje stana za stanodavcem

Neprijatne situacije sa stanodavcem možete da izbegnete i tako što ćete ga pozvati u obilazak stana, jednom kad on bude čist i prazan. Zajedno pregledajte svaku sobu, zidove, venecijanere, nameštaj (ako ste iznajmili namešten stan). Pratite listu predmeta, uređaja i nameštaja koju ste napravili kada ste se uselili (trebalo bi da postoji i u ugovoru o zakupu) i budite sigurni da je sve u najboljem redu pre selidbe.

Ako ima ičega što treba da popravite, dogovorite se unapred i rešite na vreme, tako da ne bude neželjnih iznenađenja kada treba da dobijete nazad svoj depozit.

#7 Promenite adresu

Promenite adresu prebivališta i obavezno javite svoju novu adresu svakom ko bi vam mogao poslati poštu. Obavestite banku, poslodavca, ali i svoje prijatelje i rođake i tako osigurajte da svi paketi, pisma i računi stignu do vas. Ovo se odnosi i na račune za internet usluge, kao i na pretplatu za mobilni telefon.

#8 Prikupite i vratite ključeve

Pronađite sve svoje ključeve. Ako ste jedan dali svojoj mami da bi mogla da zalije vaše biljke ili pustiti psa napolje kad niste tu, obavezno ga vratite. Takođe, ako imate posebne ključeve ili kartice za sigurnosnu kapiju, poštansko sanduče, podrum – pronađite i njih. Obavezno vratite sve ključeve i kartice stanodavcu kada u potpunosti završite sa stanom. Ako jedan nedostaje, verovatno će vam njegova zamena biti naplaćena.

#9 Zaštitite svoja stanarska prava

U pojedinim slučajevima, čak i kada se čini da ste sve uradili kako treba, može doći do nesuglasica i problema sa stanodavcem. Možda zakupodavac odbija da vrati depozit ili tvrdi da ste napravili veću štetu nego što je realno stanje. Pokušajte da se dogovorite i rešite nesporazum mirnim putem.

advokat-razgovor-ugovor-dve-žene
Foto: Pexels.com

Detaljno prođite kroz ceo ugovor ili pitajte advokata za pravni savet. Potražite renomiranu advokatsku kancelariju u svom gradu i profesionalce iz oblasti nekretnina (advokat Novi Sad, Beograd…) koji će vam pomoći da zaštitite svoja stanarska prava.

#10 Počnite s pakovanjem na vreme

Konačno, bilo da se selite u drugi grad ili dve ulice dalje, imati novi dom je uvek uzbudljivo. Uključite celu porodicu u proces, a ako je potrebno – pozovite i prijatelje u pomoć. Počnite s pakovanjem na vreme – sobu po sobu, tako da nešto ne zaboravite ili oštetite u žurbi. Sledite korake iznad i učinite selidbu prijatnim iskustvom bez nepotrebnih problema i stresa.

Srbijanka Stanković

Read Previous

Grčka ostrva – Raj za mlade

Read Next

Recept za uzbudljiv vikend: Rafting na Tari

3 Comments

  • Odličan članak, svega ste se setili. Selim se uskoro, pa sam trenutno u fazi pakovanja. Još uvek se bavim udomljavanjem onog što neću poneti, jer idem u manji stan, ali se od nekih stvari teško rastajem. Razmišljam o nekom skladištu, agencija Milošević, koja me seli, ima nešto tako. bar dok ne smislim šta ću. Joj, ne kaže se džabe „ko se seli, taj se ne veseli“. Zaista je tako.

  • Ja sam redovno sve lepo oribala i iselila pa onda pozvala stanodavca, da se na licu mesta ljudi uvide da je sve ok. I onda nema naknadnog zivkanja

  • Sve ovo mi je veoma poznato, posto sam ptica selica ali stvarno uvek nastojim da bas sva pravila ispostujem i nikad nije bilo problema jedino ja uvek nadrljam i psihicki i fizcki ,jedini spas u svemu mi je nemacki cordiceps-medicinska gljiva, koji redovno pijem u takvim situacijama jer mi podize energiju ,cuva organizam i imuni sistem a to je veoma vazno…

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *