5 Razloga zašto posetiti planinu Taru

Planina Tara

Srbija je zemlja bogata prirodnim i turističkim lepotama koje bi svaki stanovnik naše zemlje trebao posetiti barem jednom u životu. Postoje destinacije koje pri prvoj poseti ostave tako snažan utisak da prosto jedna čekate da ponovo dođete, jedna od tih destinacija svakako je planina Tara.

Planina Tara je jedna od naših najlepših planina i destinacija koja svake godine beleži sve veći broj turista. Pored velikog broja domaćih turista, beleže se sve veći broj stranih turista koji su očarani našom prirodom i turističkim znamenitostima.

U nastavku saznajte zašto je planina Tara tako čarobna i zašto je toliko turista poseti svake godine.

POVOLJNI KLIMATSKI USLOVI I SVEŽ VAZDUH

Planina Tara nalazi se na krajnjem zapadu Srbije sa prosečnom nadmorskom visinom od 1200m, a najviši vrh Kozji rid sa 1591m. Položaj planine Tare i veliki broj sunčanih dana predstavlja povoljan uslov za razvoj kako zimskog tako i letnjeg turizma, jer omogućava raznovrstan sadržaj turističkog boravka.

Po bogatstvu i raznovrsnosti turističih vrednosti, ekološki očuvana prirodna sredina, planinski reljef sa umerenom nadmorskom visinom od 800-1500 m, pogodni tereni za zimske sportove, bogat i raznovrstan biljni i životinjski svet, blagotvorna klima. Klima je izrazito planinska, leta sveža,a zime hladne sa dosta snega. Kiše su najčešće u maju. Najsuvlji meseci su jul i avgust, jesen je sunčana i toplija od proleća.

PRIRODNE LEPOTE I ZNAMENITOSTI

Tara je poznata kao planina sa najlepšim vidikovcima, ukoliko dođete na Taru i ne posetite bar jedan od vidikovca kao da niste ni bili na Tari. Vidikovci sa najlepšim pogledima su: Banjska stena, Bilješka stena, Sjenić, Crnjeskovo, Osluša.

Drina sa veštačkim jezerima Zaovine i Perućac, daju ovoj planini veliku turističku vrednost. Na Drini se svake godine organizuje najveći rafting supust, a na jezerima svake godine sve je više kupača tokom letnjih dana. Treba spomenuti i reku Vrelo, koja je jedna od najkraćih reka sa svega 365m, a njen tok završava se prelepim vodopadom.

U okviru Nacionalnog parka Tara, na visoravni Mitrovac, smešten je prirodni rezervat Crveni potok.  Ime ovog rezervata potiče od potoka koji protiče kroz rezervat i u svom gornjem toku prelazi preko crvene ilovače i dobija crvenu boju. Na ovom mestu u rezervatu stvorilo se tresetište koje je dobilo naziv Tepih livade zbog osećaja ugiba pod nogama prilikom hodanja.

Mokra Gora je živopisno planinsko selo. Popularna atrakcija je stara pruga uskog koloseka, Šarganska osmica, koja ide 300 metara uzbrdo i formira savršenu osmicu. Na obližnjem brdu Mećavnik se nalazi etno selo našeg proslavljenog filmskog režisera Emira Kustirice koje je sagrađeno u lokalnom etno stilu. Istočno od Mokre Gore nalazi se selo Kremna, nadaleko poznato po prorocima Milanu Tarabiću i njegovom rođaku Mitru Tarabiću.

Pročitajte još: Turistički biseri Srbije

BOGATA OKOLINA

Tara se nalazi u delu Srbije koji je bogat turističkim i kulturno-istorijskim znamenitostima, pa ukoliko dolazite automobilom možete sami kreirati jednodnevne izlete.

Na oko 40km nalazi se Zlatibor, jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Srbiji. Zlatibor takođe nudi veliku ponudu turističkih i kulturno-istorijskih lokaliteta koje možete posetiti, kao što su: Etno selo Sirogojno, vodopa Gostilje, pećine Stopića i Prerast i nekoliko manastira.

U neposrednoj blizini nalazi se i planina Zlatar i naširoko poznati prirodni rezervat Uvac, sa kog se pruža jedan od najposećenijih vidikovca.

S obzirom da se Tara nalazi na samoj gradnici sa Bosnom i Hercegovinom, možete organizovati izlet do Višegrada. Između ostalog, tamo možete posetiti Andrićgrad. Andrićgrad ili Kamengrad je deo grada, kulturni centar i vrsta etno sela. Nalazi se na ušću reke Drine u reku Rzav, a idejni tvorac je Emir Kusturica.

ZIMSKE I LETNJE AKTIVNOSTI

Tokom vrelih letnjih dana na Tari je idealno za kupanje na nekoliko jezera. Voda u ovim jezerima je hladnija, ali kada temperature leti prelaze preko 30 stepeni idealna je za rashlađivanje. Najuređenije mesto za kupanje je na jezeru Perućac. Poseduje pontonsku plažu na kojoj se nalaze manji bazeni za decu, tuševi, kabine za presvlačenje. Takođe, jedna od najatraktivnijih aktivnosti turista na Tari je rafting koji se može organizovati na nekoliko reka.

Rafting Tara

Planina Tara je jedna od najlepših planina u Srbiji, na kojoj postoji više pešačkih staza i organizovanih pešačkih tura koje mogu biti jednodnevne ali i višednevne. Šetnjom tim stazama pruža Vam se mogućnost da vidite mnoge prirodne lepote ove planine, prelepe poglede na reke i jezera. Posebno interesantno najmlađima, na Tari postoji ergela konja i konjički klub „Dora“ koji je osnovan u septembru 2006.godine.

Ukoliko volite adrenalinske sportove možete ići na organizovan spust niz stenu (abzajl). Organizuje se spuštanje niz stene visoke 20m, 40m i 75m. Postoje i organizovane „off road“ ture džipovima koji se kreću alternativnim šumskim putevima kroz Nacionalni Park Tara. Tokom vožnje obilaze se najlepši vidikovci na planini. I naravno, najlepši zimski sport skijanje, na stazama koje su za decu i početnike.

VELIKA PONUDA SMEŠTAJNIH OBJEKATA

Na Tari je razvijeno sedam turističkih područja, neka više neka manje razvijena: Kaluđerske bare, Mitrovac, Zaovine, Račanska Šljivovica, Sokolina, Osluša i Mokra Gora. U ovim mestima možete pronaći smeštajne objekte različitog tipa od hotela, luksuznih vila i apartmana, etno sela, planinskih kućica, itd.

U zavisnosti od vaših želja i potreba, Tara vam nudi ponudu koja će zadovoljiti svakoga. Pre nego što odlučite da rezervišete smeštaj, napravite plan i odredite koje lokalitete želite da obiđete, na osnovu toga možete birati deo i područje gde ćete biti smešteni.

Ukoliko želite smeštaj na Tari možete posetiti naš najveći sajt za bukiranje u Srbiji apartmanivikendice.com i izabrati smeštaj po vašoj meri. Veliki izbor vikendica sa bazenima, apartmana i drugih smeštajnih kapaciteta.

Sale R

Read Previous

Nepopularni a turistički vrlo primamljivi gradovi Srbije

Read Next

Zrnasti proizvodi – Blistava šansa za izvoz Srbije

One Comment

  • Tara je kraljica medju planinama Srbije. Uvek ću se vraćati na nju.
    Preporuke onima koji nisu bili na njoj. Sve je čarobno i nestvarno.

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *