Nepopularni a turistički vrlo primamljivi gradovi Srbije

Subotica grad u Srbiji

Veliki broj divnih destinacija u Srbiji nažalost je žrtva nedovoljnog ili čak nepostojećeg marketinga. U centru pažnje uvek se pronađu največi gradovi poput Beograda i Novog Sada, dok drugi gradovi ostaju pomalo zapostavljeni.

Mnogo je gradova čija je turistička ponuda zaista primamljiva i ispunjena, ali široj javnosti skoro i potpuno nepoznata. Velika prednost ovakvih destinacija je i to što su uspele da izbegnu mnoge zamke masovnog turizma, poput prevelikih gužvi i visokih cena smeštaja.

Zato smo izdvojili nekoliko manje posećenih i traženih gradova u Srbiji koji, uprkos manjku popularnosti, mogu biti sjajan izbor destinacije za prijatan kraći odmor.

Subotica

Sa svojom živopisnom arhitekturom i bogatom istorijom, Subotica bez sumnje zaslužuje da se nađe na listi najlepših gradova u Srbiji. Ovaj grad na krajnjem severu Srbije po mnogo čemu je jedinstven i u sebi skriva prizore koje ne možete naći nigde drugde na teritoriji države.

Sam grad neretko ostaje u senci obližnjog jezera Palić, koje sadrži mnoge zanimljive atrakcije poput zoološkog vrta i lepog, prostranog parka. Palićko jezero, ipak, ni približno nije sve što Subotica nudi, iako se tragovi magije koja Suboticu čini posebnom mogu videti na obalama jezera, uobličeni u građevinama poput Vile Lujze i Velike terase.

Ono po čemu se Subotica izdvaja jeste arhitektura secesije. Tragove ove upečatljive, živopisne škole možete u tragovima naći u mnogim drugim gradovima Srbije, ali jedino je Subotica stvarana planski i u tolikoj meri. Zahvaljujući secesiji, Subotica je pridobila svoj specifični kolorit i nezaboravne zgrade. Palata Rajhl Ferenc, Sinagoga, Zgrada Narodnog muzeja neke u od mnogobrojnih velelpnih izdanja sagrađenih u ovom stilu.

Kruna svih građevina u Subotici bez sumnje je Gradska kuća, najveća, a po mišljenju mnogih i najlepša građevina Subotice. Njenu fasadu krasi bezbroj šara u obliku stilizovanog sveta lale i motivima inspirisanim tradicionalnim elementima narodne mađarske umetnosti. Ova građevina, već sama, prizor je vredan putovanja do grada na severu.

Sem arhitekture, Subotica je takođe poznata po svojoj opuštenoj atmosferi, dobroj hrani i kvalitetnim vinima. U izvrsnim specijalitetima i autentičnom vojvođanskom duhu najbolje možete uživati na nekom od subotičkih salaša. Čitav grad poseduje svoj originalan i neponovljiv šarm koji lako pridobije posetioce. Ukoliko želite duže da boravite u ovom neobičnom gradu, Subotica smeštaj nije teško naći.

Pročitaj još: Kako je noćni život postao simbol Beograda

Kruševac

Po duhu i bojama, Kruševac je potpuno drugačiji grad od Subotice. Ono što oba grada povezuje je to što su i jedan i drugi uspeli da sačuvaju svoju specifičnu i jedinstvenu kulturu i srž. Ono što su za Suboticu raznobojne fasade secesije, to je za Kruševac njegovo srednjovekovno nasleđe, do danas duboko ukorenjeno u život grada.

Turistički vrlo primamljivi gradovi Srbije

Nema grada koji je toliko opevan u narodnim pesmama kao Kruševac! U periodu pre Kosovskog boja i pada pod tursku vlast, Kruševac je nosio ulogu prestonice kneza Lazara. Sećanje na slavnog kneza koji je gradu podario život, izgradivši svoje utvrđenje i zadužbinu Lazaricu, živo je i do današnjih dana.

Kruševac je posebno impresivan i živopisan polovinom juna, kada se širom njegovih ulica organizuje festival u slavu osnivača grada, slavne prošlosti i srednjovekovnog nasleđa Srbije. Središnji događaji odvijaju se kraj najveličanstvenije građevine Kruševca, prelepe crkve Lazarice. Tada Kruševcom opet defiluju vitezovi, održavaju se megdani i tradicionalna venčanja, maskenbali za najmlađe posetioce i mnogo šta drugog.

Kruševac je grad lepih trgova i parkova koji mu daju poseban šarm. Najmlađi, ali posebno zanimljiv park ,,Srbija”, interesantan je zbog toga što je napravljen u obliku naše zemlje. Ispunjen je maketama najpoznatijih manastira i gradova u Srbiji. Ukoliko ste maštali da obiđete čitavu zemlju, ovde imate šansu da prošetate kroz ovu Srbiju u malom.

U okolini grada kriju se još neke destinacije o kojima se nedovoljno govori. Planini Jastrebac priroda je podarila mnogo lepota, ali je, u poređenju s drugim planinama Srbije, ona i dalje skrivena, nedovoljno razvijena atrakcija. U blizini je i Ribarska banja, omiljeno odmaralište dinastije Karađorđević, koje se danas polako razvija u sjajnu destinaciju.

Seoski turizam je takođe sve popularniji u ovim krajevima, razvijan sa idejom da sačuva staru tradiciju Pomoravlja. O Kruševcu kao turističkom centru vrlo se malo govori, ali svi potencijali su tu. Ostaje nada da će ovo mesto od izuzetnog istorijskog značaja pre ili kasnije dobiti mesto koje zaslužuje. Do tada, ukoliko želite da otkrijete šta se sve još krije u ovom gradu, na raspolaganju stoje dva hotela i privatni Kruševac smeštaj.

Kladovo

Selimo se na daleki istok naše zemlje, kroz Gvozdenu kapiju Đerdapa, u jedan mali, ali drevni grad koji krije nebrojane zanimljivosti. Izniklo na obali moćnog Dunava, Kladovo je mesto gde su davno prohujala epohe duboko urezale svoj trag. Neverovatno je da se o gradu tako bogate istorije, a uz to i predivne okolne prirode, tako malo govori.

Istorija na ovim prostorima ostavljala bogate tragove još od doba daleke praistorije. Priča počinje od misteriozne civilizacije Lepenski vir koja je nekada naseljavala ove predelo. Ipak, samo Kladovo čitavo je u znaku čuvenog rimskog imperatora Kladova. Pored grada, uz strme litice pokraj Dunava, sagrađena su remek-dela graditeljstva, premostivši terene koji su tada smatrani nesavladivim. I danas se mogu zateći svedočanstva ovog drevnog projekta, Trajanova tabla i ostaci Trajanovog mosta.

Uz bogato antičko i srednjovekovno nasleđe, nalazišta i tvrđavu Fetislam, najpoznatiji simbol grada je Hidroelektrana Đerdap I. Ukoliko vas interesuje kako jedan ovakav sistem funkcioniše iza kulisa, postoje organizovani obilasci hidroelektrane. Potrebno je, međutim, najaviti se unapred.

Ono što je u poslednje vreme uticalo na to da popularnost Kladova odjednom poraste jesu ture krstarenja Dunavom. One će vas povesti na dug, istorijom do srži ispunjen put od Beograda do Kladova. Uz opuštanje na lepom, plavom Dunavu, na ovoj ruti možete s reke videti brojne atrakcije, poput čak četiri sjajno očuvane tvrđave. O tome da turizam Kladova čekaju mnogo bolji dani, kakve i zaslužuju, svedoči nagla potražnja za smeštajem.

U gradu sada postoje dva velik hotela, luksuzni Aquastar Danube, sa četiri zvezdice, i Hotel Đerdap, sa tri zvezdice. Za nešto jeftiniju varijantu tu je privatni Kladovo smeštaj, koji raste jer se sve veći broj kladovačkih domaćinstava uključuje u turističku priču.

Još je mnogo gradova i destinacija koji su, nepravedno, pali u senku turističkih žarišta. Nemojte se plašiti da zaronite među skrivene destinacije i istražite šta se sve u njima skriva, a da ni ne znamo. Vrlo je verovatno da će vas prijatno iznenaditi. Često se, uz vrlo malo novca, u njima može organizovati nezaboravan i do kraja ispunjen odmor.

Sale R

Read Previous

Šta je hidrogenizovana voda i koji su njeni pozitivni efekti na zdravlje?

Read Next

5 Razloga zašto posetiti planinu Taru

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *