Balans – mentalno i fizičko zdravlje kao izazov u modernom svetu

balans-devojka

Pexels.com

Brza dinamika obaveza, neredovan ritam obroka, malo spavanja, zatrpanost informacijama – svakodnevica savremenog čoveka obojena je neskladom i “haosom”. Da li je životna ravnoteža nedostižan san?

U modernom društvu se mnogo govori o održavanju balansa u životu. Međutim, “uravnotežiti se” može imati mnogo značenja danas. Čuvena ravnoteža između posla i privatnog života, balansiranje produktivnosti i opuštenosti, ali i pronalaženje idealne mere druženja i “vremena za sebe” samo su neki od “modela” balansa koje se trudimo da postignemo svakog dana.

Naravno, ne postoji univerzalan obrazac uravnoteženog života. Skladna svakodnevica izgleda drastično drugačije kada se uporede životi, primera radi, studentkinje, neudate poslovne devojke i majke troje dece. Šta je ono što možemo učiniti da pronađemo put do životnog balansa i tako sačuvamo svoje mentalno i fizičko zdravlje?

Postavite prioritete – zdravlje na prvom mestu

Računica je jasna – nedelja ima 168 sati. Pod pretpostavkom da spavamo osam sati noću, ostaje nam 112 sati koje provodimo budni. Dakle, prvi korak ka balansu je u razumevanju toga koliko nam je ovo vreme dragoceno i čemu ćemo dati prednost.

Najbolji način da odredimo svoje prioritete jeste da napravimo listu. Koje su najvažnije stvari na koje bi trebalo da trošimo svoje vreme? Na šta trošimo svoje sate, a zapravo nije bitno? Sa spiskom aktivnosti ispred sebe lako je proceniti gde se energetski “gušimo”, a čime unapređujemo svoj život. Ovi uvidi su važni, jer onda možemo izvršiti potrebna podešavanja da doprinesemo svom razvoju.

zdravlje-nega
Pexels.com

Briga o zdravlju uvek treba da bude jedan od naših glavnih prioriteta. Važno je izgraditi rutinu nege (pre svega jutarnju i večernju rutinu) i dosledno sprovoditi korake koje se tiču jačanja imuniteta i opšteg zdravlja. Nikada nije previše rano da povedemo računa o svojoj koži, a najbolje je kada se za negu koriste prirodna kozmetika i suplementi. Preparati sa alfa kolagenom su rešenje za sve koji brinu o elastičnosti i glatkoći kože ili pak imaju problema sa zglobovima. Kako je kolagen jedan od najzastupljenijih proteina u ljudskom telu, važan je deo kože, zglobova i kostiju. Održavanjem optimalnih vrednosti kolagena u organizmu sprečavamo pojavu bora, kostobolju i slabost u zglobovima.

Nega je samo jedan aspekt brige o fizičkom zdravlju. Bitno je biti fizički aktivan, hraniti se zdravo i pametno i praktikovati antistres tehnike poput meditacije i joge. U zdravom telu, zdrav duh – put do balansa u svakom danu.

Naučite da kažete ne

Jedna od najvažnijih veština za održavanje ravnoteže jeste postavljanje granica, odnosno umeti reći “ne”. Bitno je da naučimo da kažemo NE svim onim stvarima koje ne odgovaraju našim prioritetima. Sasvim je izvesno, ovo može biti pravi izazov, ali postoje načini da se na fin i asertivan način sporazumemo sa svojim okruženjem i ne pristanemo na stvari koje nas “izbacuju iz ravnoteže”.

Uzmimo kao primer da vaš šef traži od vas da preuzmete određeni projekat ove sedmice. Ukoliko pristanete, znate da ćete ostati u kancelariji dodatnih 5 do 10 sati na uštrb svog slobodnog vremena (evo narušenog balansa!). Međutim, ne želite da ostavite loš utisak i odbijete. Postoji način da ostanete profesionalni, a da ne izgubite ravnotežu. Umesto da kažete “da”, recite: “S obzirom na količinu posla koji već obavljam, ne verujem da mogu ovo da prihvatim a da ne odložim nešto drugo za sledeću nedelju. Koji su mi prioriteti u radu?” Sada je odgovornost na vašem šefu da organizuje radno vreme, a vi nećete ostati prekovremeno.

Prestanite da gubite vreme

Prilikom pravljenja liste prioriteta možemo lako da spoznamo koje su to aktivnosti na koje bespotrebno trošimo vreme. Gledanje televizije i surfovanje internetom mogu da nas opuste, ali samo ako ih umereno i pametno koristimo. Međutim, neretko se dešava da i nakon “tačke opuštanja” nastavimo da gledamo televiziju ili “skrolujemo” kroz društvene mreže, pa to postane (jedini) način da ispunimo slobodno vreme. 

društvene-mreže-telefon
Pexels.com

Savet: Ukoliko ste ušli na Fejsbuk ili Instagram na “par minuta” i uhvatili sebe kako više od pola sata pregledate Reels snimke, stanite. Zaustavite ove navike i umesto toga iskoristite svoje slobodno vreme da poradite na svom cilju životnog balansa. Radite nešto opuštajuće, pokušajte da naučite nešto novo, pa makar to trajalo samo nekoliko minuta. Vežbajte fraze stranog jezika na mobilnoj aplikaciji, uradite vežbe dubokog disanja, čitajte ili slušajte knjigu. Desetak minuta slobodnog vremena može biti dovoljno za intenzivan i brz kardio trening kod kuće

Planirajte unapred

Može delovati poprilično zahtevno uklopiti u svakom danu obaveze, rutinu nege i vežbanja, kuvanja i svih opuštajućih tehnika. Međutim, put do balansa lako se može trasirati pametnim planiranjem unapred. Organizacija vremena i postavljen raspored kog se dosledno držimo može da pomogne da ostvarimo sve što smo zacrtali i pritom izgubimo minimum vremena.

Uobičajeno je praviti planove za izvršavanje zadataka na poslu i kućnih obaveza. Takođe, može se ići korak dalje i planirati druge aspekte svog vremena. Ako želite da pročitate određeni broj knjiga mesečno, upišite u planer da ćete čitati sat vremena pre spavanja. Ovo vam može pomoći da se osećate motivisanim da zaista čitate. Isto važi i za sve druge aktivnosti i iskustva koja želite u svom životu i danu – trčanje, plivanje, druženje s prijateljima, meditacija. 

Ključ je u doslednosti

Iako može izgledati precenjeno ili nemoguće, održavanje ravnoteže tokom celog života je osnova opšteg blagostanja. Balans sprečava stres, a svi znamo da stres može imati štetne posledice po zdravlje. Nažalost, mnogi od nas biraju neuravnotežen način života pod izgovorom “prezauzetosti”. Premda zaista može delovati da vremena nikada nema dovoljno da se sve obaveze završe, istina je da na kraju to zavisi od nas samih. Reći „nemam vremena“ za nešto je isto što i reći: „To nije prioritet za mene“, i to je u redu. Važno je samo biti svestan svojih prioriteta.

Jednom kada osvestimo prioritete i spoznamo šta nas ometa na putu do njihovog ostvarenja, važno je da se držimo akivnosti koje “rade”. Održavanje ravnoteže podrazumeva doslednost u brizi za zdravlje, redovno sprovođenje rutina nege, kao i istinsko opuštanje tokom slobodnog vremena. Uprkos izazovima modernog društva, disciplinovanost nam može garantovati balans u životu.

 

Srbijanka Stanković

Read Previous

Muška majica –  savršen, urban i stilizovan autfit

Read Next

Kada i koliko često je potrebno raditi dubinsko pranje nameštaja

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *