Huawei pronašao alternativu Google mapama: u igru je TomTom

Tragajući za alternativama Gugl servisa i podrške za svoje Android telefone, Huawei je otkrio aplikaciju TomTom maps, kao, sada se već čini, definitivno rešenje za zamenu Google maps.

Zbog banovanja Huawei proizvoda od strane američke vlade, kineska kompanija je pretrpela mnoge promene u poslednjih godinu dana. Huawei sada mora da se nosi ne samo sa zabranama SAD administracije, već i sa prekidom saradnje sa vodećim američkim tehnološkim gigantima.

Istovremeno, glavni saveznici američke vlade uporno odbijaju da koriste Huawei opremu u svojoj 5G infrastrukturi, zbog navodnog straha od kineske špijunaže, a Huawei koristi svaku priliku da u javnosti negira ove optužbe.

Međutim, glavni udarac vodećem kineskom proizvođaču pametnih telefona zadao je nesmumnjivo Google, koji je najavio da Huawei više neće imati dozvolu da koristi Google servise na svojim Android uređajima. Ovo između ostalog uključuje servise poput Google Play Store, Google Play Services ili Google Maps. Ddrugim rečima sve one aplikacije i softvere koje čine osnovu onoga što korisnici očekuju da danas treba da poseduje jedan pameti telefon sa Andriod operativnim sistemom.

Kako Huawei prkosi Amerima i Donaldu Trampu?

Neprekidna drama na relaciji Huawei – američka administracija samo je ubrzala ionako veliku želju kineske kompanije da se potpuno oslobodi zavisnosti od američke tehnologije. Kao rezultat toga, Huawei već uveliko radi na izradi sopstvenog operativnog sistema HarmoyOS koji se već koristi u nedavno predstavljenim Huawei Smart televizorima, dok je u telefonima još uvek u upotrebi Android operativni sistem, ali bez Google aplikacija i servisa.

U isto vreme, Huawei razvija i svoju prodavnicu aplikacija koja će najverovatnije nositi ime App Store i kojom će biti zamenjen Google Play Store, dok će Google Play Services zameniti domaći servis pod nazivom Huawei Media Services.

Kineski tehnološki gigant je sada izgleda konačno našao rešenje i za alternavitu Google Maps aplikacije.

TomTom Maps umesto Google Maps – šta to menja?

U medijima je ovih dana jedna od udarnih vesti to da je Huawei postigao dogovor sa holandskom kompanijom TomTom. Ovaj dogovor podrazumeva dozvolu Holanđana za korišćenje TomTom mapa i servisa za razvoj novih aplikacija koje će nositi Huawei oznaku. Huawei aplikacije za mapiranje će koristiti TomTom bazu kao izvor podataka.

Umesto da koristi OpenStreetMaps bazu podataka, kao najčešću alternativu Google mapama, Huawei je izgleda pribegao boljem i dugoročnom rešenju – dogovoru sa kompanijom TomTom koji podrazumeva pristup mapama, informacijama o saobraćaju i navigacionom softveru. S obzirom da se sedište kompanije TomTom nalazi u Holandiji, „rat“ između SAD sa jedne, i Huawei i Kine sa druge strane, neće imati uticaja na ovo novonastalo partnerstvo.

Finansijski detalji nepoznati

Portparol kompanije TomTom Reemco Meerstra izašao je u javnost sa izjavom da je „pre izvesnog vremena“ postignut dogovor i zaključen ugovor, ali nije naveo razlog zbog kog još nije objavljen. Finansijski detalji ugovora takođe ostaju nepoznanica, bar za sada.

A korisnicima i fanovima Huawei pametnih uređaja svakako će biti interesantno da vide kako Huawei napreduje sa modelima telefona koji će se pojaviti u prodaji ove godine, a koji neće imati pristup Google softveru.

Dragi čitaoci, pratite Naš internet magazin vesti iz tehnologije i saznaćete sve novosti iz Huawei-ja.

admin

Read Previous

Kako je digitalni marketing promenio svet poslovanja?

Read Next

Kada i koliko često bi trebalo raditi servis na automobilima?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *