Kako da opremite mali stan tako da bude funkcionalan?

mali-stan-kuhinja-polica-sto

Foto: Unsplash.com

Kada želite da pronađete odgovarajući dizajn enterijera za mali stan, to može biti zahtevniji zadatak od uređenja velikog stana. Da biste izbegli osećaj skučenosti i da bi stambeni prostor postao praktičan za život važno je da ne pogrešite prilikom kupovine kućnih aparata i komada nameštaja i da pametno birate rešenja za odlaganje stvari.

Bez obzira da li već imate ili tek planirate da kupite stan, dobro je znati da postoje kreativni načini da se iz svakog prostora izvuče maksimum. Kada je prodaja stanova u pitanju, na tržištu je dostupan veliki izbor nekretnina manje kvadrature koje i te kako mogu postati idealan životni prostor. Potrebno je samo malo kreativnosti i smelosti da isprobate inovativne ideje iz sveta dizajna. Pročitajte kako da opremite mali stan tako da bude funkcionalan i u isto vreme komforan i ušuškan dom.

Multifunkcionalni nameštaj – idealno za mali stan

Ključ funkcionalnosti u malom stanu nalazi se u pravilnom izboru i rasporedu nameštaja. Možda vas oduševljava glomazan trosed koji dolazi u paru sa prelepom foteljom, ali ako ga postavite u svom dnevnom boravku i nemate gde da se okrenete – onda definitivno nije rešenje za vas.

polica-prozor-stolica
Foto: Unsplash.com

Stanovi manje kvadrature zahtevaju više pametnog planiranja. Dizajn enterijera treba da bude u službi praktičnog i estetskog – dve osobine koje možete pronaći u multifunkcionalnom nameštaju. Okrugli trpezarijski sto koji može da posluži kao radni sto, i ujedno se sklapa u policu? Ugaona garnitura i tabure sa velikim prostorom za skladištenje? Ogledalo za hodnik sa policom i kukom za kapute? Ovo su samo neke od ideja kako da optimizujete mali stan.

Ugradni kućni aparati – solucija za kuhinju

Ugradni aparati su dobra opcija za opremanje kuhinje u malom stanu. Umesto teškog i velikog frižidera i šporeta, koji doprinose opštem osećaju skučenosti u kuhinji, izaberite uređaje koji štede prostor. Savremena tehnologija donosi neka sjajna rešenja – bela tehnika danas podrazumeva elegantan dizajn aparata i modele manjih dimenzija.

U maloj kuhinji frižider i sudomašinu možete sakriti vratima u boji kuhinjskih ormarića, umesto šporeta postavite indukcionu ploču za kuvanje i ugradnu rernu. Na ovaj način ne morate da se odreknete nekog korisnog uređaja, dovoljno je da izaberete model adekvatnih dimenzija koji se savršeno uklapa u enterijer i ne narušava funkcionalnost koju želite da postignete.

Inovativne metode skladištenja – iskoristite vertikalu

Kritična tačka malih stanova je nedovoljno mesta za odlaganje stvari. Međutim, ako iskoristite vertikalu i poslužite se dizajnerskim trikovima za skladištenje, možete zaboraviti na ove probleme. Police na zidu, kuhinjski ormarići i plakari u spavaćoj sobi koji idu do plafona, polica za knjige sa otvorenim policama na vrhu i zatvorenim ormarićima na dnu, pa čak i prilagođene police za neki nepristupačan kutak u stanu – sve su ovo primeri kako možete od malog stana napraviti funkcionalniji prostor.

Iskorisitite svaku priliku da „praznom“ prostoru date neku namenu. Možda u ormaru iznad vešalice postoji 30-40 cm do vrha koji može da posluži za ekstra fioke? Viseće otvorene police u kuhinji mogu da posluže da „izložite“ svoje tiganje, pribor i začine. U trpezariju takođe možete umesto stolica postaviti klupu za sedenje – i eto dodatnog prostora za odlaganje!

police-knjige-vertikala
Foto: Unsplash.com

U dnevnom boravku možete iskoristiti policu kao pregradni zid. Ovo nije samo unikatno rešenje za skladištenje, već i za stvaranje utiska većeg prostora. U garsonjeri čak možete  kreirati „dve“ prostorije u u jednoj na ovaj način. Vizuelna pregrada učiniće stambeni prostor prikladnijim za život, a umesto „zidanja“ šanka ili postavljanja paravana u ove svrhe, polica će biti dobar način da dekorišete sobu, odložite sve knjige i sitnice i „ukrotite nered“.

Redovno čišćenje i „raščišćavanje” – siguran put do funkcionalnog stana

Premda se ne može svrstati u kategoriju dizajnerskih saveta, redovno čišćenje i „raščišćavanje“ stvari u malom stanu predstavlja jednu od najkorisnijih sugestija kada želite da ostvarite funkcionalnost. Ne samo da ćete dobiti zdravo mesto za stanovanje, već i kutak u kome se lako i jednostavno krećete bez stresa i teskobe.

Dakle, da li vam je zaista neophodan stočić za kafu, visoka podna lampa i fotelja koja zauzima pola dnevne sobe? Koliko odeće u vašem ormaru redovno nosite, a šta niste obukli godinama? Figurice, skulpture i ramovi za slike na policama – da li su dekoracija ili stvaraju efekat „dodatnog haosa i prenatrpanosti“? Koliko dragocenog prostora za skladištenje možete potrošiti na stvari koje ne koristite?

Redovna reorganizacija svih predmeta u stanu je zapravo siguran put do maksimalno iskorišćenog prostora i funkcionalnosti kojoj težite.

Iako na prvi pogled deluje kao izazov u koji ne vredi upuštati se, uređenje malog stana ipak može da bude uspešan projekat. Pametnim planiranjem uređenja doma, kreativnom organizacijom prostora i uz pomoć ovih nekoliko korisnih ideja, mali stan postaje praktično i udobno mesto za život.

Srbijanka Stanković

Read Previous

Pergole i sistemi zastakljivanja – šta su i čemu služe?

Read Next

Da li promena vremena utiče na ljubimce?

2 Comments

  • Sto prakticnije to funkcionalnije i zaista se treba oslobadjti glomaznih i nebitnih stvari i naci samo malo mesta za fotokataliticki preciscivac vazduha koji nam je veomaneophodan posebno u ovo vreme korona virusa jer neutralise sve mikrobe,viruse i bakterije….

  • Zna se šta mora da ima svaki stan – lako je kada ste sami u malom stanu. Kada je porodica u pitanju onda je sve drugačije.

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *