Da li promena vremena utiče na ljubimce?

pas-leži-na-tepihu

Foto: Pixabay.com

Da li ste ikada primetili da se raspoloženje vašeg ljubimca menja kada se promeni vreme? Oluje, vrućina, hladnoća, oscilacije temperature, promene barometarskog pritiska i promena godišnjih doba utiču na naše ljubimce, baš kao što utiču i na nas. 

Verovatno ste življi u sunčanim letnjim i prolećnim danima, dok ćete se po hladnom, sivom, kišnom danu možda više zainteresovati za filmski maraton na kauču. Ili ste primetili promene u svom telu sa naglim promenama vremena kao što je povišen krvni pritisak kad naglo zahladi? Ljubimci ništa nisu drugačiji po tom pitanju. 

Većina životinja čak može osetiti kada će se vreme promeniti. Razumevanje uticaja vremenskih promena na vašeg ljubimca može vam pomoći da pripremite svog saputnika za predstojeću prognozu. U nastavku teksta saznajte više o ovoj temi.

Ponašanje ljubimca po toplom vremenu

Životinje koje nisu predodređene da dobro podnesu visoke temeperature, kao što su psi i mačke, često su po toplom vremenu usporene. Posebno kada su se tokom zime navikli na hladnije vremenske uslove. 

U prvim toplim danima nakon duge zime, čak i psi koji nemaju izražene promene ponašanja prilikom menjanja vremena mogu pokazati malaksalost, usporenost u šetnjama…

Prikaz psa žute moje sa felom flekom oko njuške

Kako toplo vreme odmiče, možda ćete primetiti da se vašem psu češće zagreje deo vrata ispod ogrlice kada su dani sparni. 

Istraživanja u Njujorku i Pekingu otkrila su da agresivnost pasa raste zajedno sa vrućinom. Odnoso, dešava se da psi mogu doći u iskušenje da ujedu usled nervoze koju im stvara velika vrućina. 

Ako vaš pas postane ćudljiv po vrućini, posebno obratite pažnju na susrete sa strancima, decom i drugim psima. Kao odgovoran vlasnik morate da izbegnete neprijatnu situaciju pre nego što se ona dogodi.

Ponašanje ljubimca po hladnom vremenu

Ponašanje ljubimca po hladnom vremenu u određenoj meri zavisi od vrste i rase životinje.

Mačke, recimo, uopšte ne vole zimu. One će se pre prilagoditi toploti, nego snegu i mrazu. Kod pasa, opet, zavisi koja je pasmina u pitanju. 

Na primer, pasmine sa dvostrukim krznom, poput njufaundlenda, sent bernarda, samojeda i sibirskog haskija, mogu dobro podnositi zimske usove jer su dobro prilagođeni hladnoći. 

Psi sa kratkodlakim krznom i vitkim telima mogu se tokom cele zime smrzavati. Ovi psi će najradije prezimiti sklupčani u svojim toplim krevetima. A ukoliko poželite da ih prošetate po snežnom danu, nemojte se iznenaditi ako se budu snažno opirali odlasku napolje. 

Tople jakne i kaputi za pse čine zimske trenutke prijatnijima za ove pse koji se ne osećaju prijatno po hladnoći.

Stariji psi mogu biti usporeni tokom zime. Hladno vreme utiče na artritis kod pasa isto kao i kod ljudi. Postoji mnogo načina da svom starom prijatelju obezbedite uslove da što je bolje moguće pregura dugu zimu. 

Uvek ga zagrejte, držite ga u pokretu (u razumnim granicama) i obezbedite mu ortopedski krevet za pse kako bi bolove u zglobovima lakše podneo.

Da li životinje pate od sezonske depresije?

Sezonski poremećaj, koji se ponekad popularno naziva i „sezonski afektivni poremećaj zimskog bluza“ (SAD) je oblik depresije koji se obično javlja u zimskim mesecima kada je sunce oskudno, a dnevna svetlost niska. 

Kod ljudi, simptomi SAD uključuju bezvoljnost, depresiju, nedostatak interesa za društvene aktivnosti i umor. Ali, da li psi pate od sezonskog afektivnog poremećaja?

Prema istraživanju Narodnog dispanzera za bolesne životinje iz 2012. godine, veterinarske dobrotvorne organizacije u Velikoj Britaniji, oko 40 odsto vlasnika primetilo je značajan pad raspoloženja njihovih ljubimaca tokom mračnih zimskih meseci. 

Takođe je primećeno da su psi spavali duže i da im je opšta aktivnost bila niža nego tokom sunčanih meseci. Istraživači veruju da uzrok ovih promena leži u uticaju svetlosti na melatonin. To je hormon koji pomaže u regulisanju ciklusa spavanja. 

Melatonin ima brojne efekte na organizam živih bića, a glavni su oni koji izazivaju opuštanje, pospanost i letargiju. 

Epifiza proizvodi i izlučuje melatonin u mraku i prestaje kada svetlost pogodi mrežnjaču. Dakle, tokom zime se proizvodi više melatonina koji verovatno uzrokuje klasične simptome SAD i kod ljudi i kod pasa.

Na ponašanje ljubimaca u zimskim danima definitivno utiče i to kako se vi osećate. Ako ste skloni sezonskoj depresiji i mrzi vas da po hladnom danu imate bilo kakve aktivnosti vaš ljubimac će imati manje vežbi i mentalne stimulacije, što može kod njega prouzrokovati dosadu i dovesti do destruktivnog ponašanja.

Ostati aktivan zimi dobro je i za vas i za vašeg psa. Omogućite svom ljubimcu dovoljno aktivnosti i boravak na zdravom svežem vazduhu. Takođe, vrlo je važno da se izlažete dnevnom svetlu, kako vi tako i vaš mezimac. To će svakako pozitivno uticati na raspoloženje i smanjiti depresivno ponašanje. 

Mogu li životinje predosetiti loše vreme?

Da, definitivno većina životinja može da oseti kada se sprema promena vremena. Pas pogotovo.  Ljubimci mogu „osetiti“ loše vreme zbog promena barometarskog pritiska i statičkog elektriciteta. Ovo se dešava kada se sprema letnja oluja praćena grmljavinom ili veliki obilni pljuskovi. 

Možda ćete primetiti da vaš pas njuši vazduh ili da se malo uznemiri. Moćan osećaj sluha vašeg psa takođe može uhvatiti zvuk grmljavine mnogo pre nego što ga vi čujete u daljini. 

Ako vaš pas ima strah od grmljavine, potražiće svoje uobičajeno skrovište u kući onog trenutka kada oseti da se sprema oluja. Znaci fobije, takođe, uključuju dahtanje, cviljenje ili lajanje.

Prema studiji koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Penn State, neki psi doživljavaju brzo povećanje kortizola (hormona stresa)  tokom grmljavine. Naime, istraživači su testirali pljuvačku pasa koji imaju fobiju i otkrili su da je njihova proizvodnja kortizola 200 odsto veća od one kod pasa koji se ne plaše groma. Prema istim istraživačima, 15 do 30 odsto pasa izuzetno se plaši groma.

Koje još promene možete primetiti?

Pored promena u ponašanju, možete primetiti i niz drugih promena kod svoje životinje kao što su:

Promene u apetitu

Baš kao i druge životinje u divljini, tako i naši domaći kućni ljubimci vođeni prirodnim instinktom mogu imati smanjen ili pojačan apetitit usled vremenskih promena. 

Tokom jeseni i zime možete primetiti da vaši kućni ljubimci žele više hrane nego obično. To je normalno. Žele da uskladište što više telesne masti za predstojeće hladnije mesece. 

Ne uskraćujte im hranu tokom ovog perioda. Ako se plašite prekomerne težine, radije im povećajte šetnje ili aktivnosti u kući. Pojačana aktivnost će takođe pomoći u regulisanju njihove temperature jer energija nastala hodanjem može da poveća njihovu telesnu toplotu i tako će im biti manje hladno.

Promene na krznu i koži

Nema sumnje, primetićete da će, kako se hladniji meseci približavaju, kod vaših ljubimaca rasti nova deblja dlaka. Ovaj proces prodarila im je majka priroda kako bi što bezbednije podneli zimu. 

Međutim, kako se krzno progušćuje često dolazi do pojave suve kože, perutanja i svraba. To možete rešiti dodavanjem malo maslinovog ulja (ili nekog drugog ulja koje vam je preporučio veterinar) u obroke svog ljubimca kako bi koža zadržala vlažnost. 

pas-sneg
Foto: Pexels.com

Promene na koži i krznu se mogu desiti i u letnjim mesecima i tokom proleća. Naime, opšte je poznato da je ovo period koji može prouzrokovati razne alergije kako ljudima, tako i njihovim kućnim ljubimcima. Razlog je naravno cvetanje i polen. Psi mogu dobiti alergije i putem ujeda insekata kojih je u toplom delu godine pregršt. 

Telo i bolovi u telu

U hladnijim i vlažnijim mesecima, i mi ljudska bića možemo doživeti neprijatnosti kao što su bolovi usled artritisa, ili problema sa zglobovima. Isto se može dogoditi i sa vašim kućnim ljubimcima. 

Najbolje rješenje za ovaj problem je osigurati svom ljubimcu svakodnevno upražnjavanje vežbi koje su mu potrebne. Prošetajte svoje ljubimce na kratko po kraju. Pustite ih da malo trče, recimo jednom do dva puta dnevno, to će pomoći protoku krvi, kao i kod bilo kakvih mišićnih poremećaja. Nemojte ih zaključavati unutar stanova i kuća samo zato što se vama ostaje u toplom domu! 

Kako pomoći ljubimcu da se prilagodi vremenskim promenama?

Ne brinite ako vaš ljubimac postane mrzovoljan po vrućini. Postoje stvari koje možete učiniti kako biste mu pomogli da se oseća udobnije u sopstvenoj koži i kako biste smanjili rizik od toplotnog udara.

Evo nekoliko korisnih saveta:

  • Izbegavajte izvođenje ljubimaca u šetnju tokom najtoplijih delova dana.
  • Uverite se da u svakom trenutku ljubimac ima dovoljno sveže vode i hlada.
  • Možete uložiti u rashladne prostirke ili kupiti dečiji bazen za psa koji nikako ne podnosi toplotu.
  • Ako nemate klima uređaj, podesite ventilator tako da vaš pas ima pristup lepom, hladnom povetarcu.
  • Nikada ne ostavljajte psa bez nadzora u zatvorenom vozilu ili u toplom okruženju koje nema dobru cirkulaciju vazduha.
  • Pazite da ne šetate svog psa po vrućim trotoarima, ulicama, pesku ili drugim vrućim površinama.
  • Iako je plivanje odličan način za vežbanje po vrućem danu, a većina pasa ume da pliva, nikada ne ostavljajte svog psa bez nadzora u blizini bazena ili u bilo kojoj vodenoj površini.

Takođe možete pomoći svom psu da se privikne na hladnoću, evo kako: 

  • Ograničite vreme na otvorenom i obavezno očistite nakupljenu so i kuglice leda sa šapa vašeg psa kada uđete unutra. 
  • U zavisnosti od tipa dlake vašeg psa, možda biste ga želeli obući  u nešto toplo. Na kraju krajeva, zar kuce nisu preslatke u džemperu? Danas je izbor zaista širok. Uz toliko džempera za pse, jakni, kabanica i čizmi koje možete izabrati, utopljavanje ljubimaca lakše je nego ikad. Međutim, važno je napomenuti da psa u odeći nikada ne smete ostavljati bez nadzora. I sve što stavite na svog saputnika trebalo bi da mu savršeno pristaje (ne preusko ili previše široko).

Srbijanka Stanković

Read Previous

Kako da opremite mali stan tako da bude funkcionalan?

Read Next

Venecijaneri se vraćaju na velika vrata – savršena estetika i idealna zaštita

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *