Kako dekoracija sobe utiče na intelektualni i umetnički razvoj deteta?

dekorativna dečija soba sa plavim zidom

Odmah po rođenju organizam bebe doživljava promene. To se prvenstveno odnosi na vid, koji je kod novorođenčadi u proseku između 10% i 30% slabiji u odnosu na vid odraslog čoveka. Dečije oko se neprestano prilagođava na zbivanja u okolini, zbog čega boje kojima je beba okružena od prvog dana igraju veliku ulogu u njenom daljem razvoju.

Već u najranijem uzrastu deca uče da se koncentrišu, a okruženje im u tome pomaže. Boje utiču na razmišljanje deteta, njegovo ponašanje i kasnije stavove. Ljudsko oko ume da razlikuje samo tri osnovne boje: crvenu, plavu i žutu, dok su sve ostale samo mešavina ove tri. 

Pre nego što odlučite oslikati zid motivima koje odaberete, saznajte na koji način će odabrane boje i dekoracija uticati na intelektualni i umetnički razvoj vašeg deteta.

Plava boja – stimulator kreativnosti

Stručnjaci tvrde da plava boja umanjuje agresivnost i utiče na fizičko stanje. Ona umiruje, usporava puls i disanje, snižava krvni pritisak. 

Plava boja je idealan izbor za sobu vašeg deteta ukoliko je ono hiperaktivno i nemirno, jer osim što smanjuje agresivnost, ova boja podstiče kreativnost i dovodi do izražaja umetničku stranu.

Iako plava vizuelno povećava prostoriju, ona ponekad može delovati hladno, naročito ukoliko u prostoriji nema dovoljno prirodne svetlosti ili ako je plava pomešana sa drugom bojom. Stoga je pažljiva primena ove boje od ključnog značaja.

Crvena boja – izvor energije

Suprotna plavoj, crvena boja nikoga ne može da ostavi ravnodušnim. Najčešće se koristi kao sporedna boja, koja služi za isticanje detalja.

Atraktivna je, podstiče na akciju, a u slučaju umerenog korišćenja – doprinosi produktivnosti i kreativnosti kod dece. Nikako ne preporučuje za zidove dečije sobe, pogotovo ako je dete nemirno ili hiperaktivno. Kod beba crvena boja može izazvati čak i strah.

Ukoliko se sa bojom pretera, to može dovesti do nervoze i razdražljivosti. Sasvim je dovoljno da se ograničite na crvene detalje: tepih, zavese, ramovi za slike, sve to u kombinaciji sa umirujućom bojom zidova. Ovo će u detetu izazvati pozitivnu emociju prema crvenoj boji i neće produbljivati nemir. 

Žuta boja – simbol sreće

Ovo je po mnogo čemu specifična boja koja u posmatraču prvenstveno budi sreću i stvara osećaj razigranosti i energičnosti. Žuta poboljšava koncentraciju i podstiče motivaciju.

Ona se na različite načine može kombinovati. Međutim, baš kao i crvena, i žuta boja je idealna za isticanje pojedinih detalja, jer ukoliko se pretera sa njenom upotrebom to može u detetu stvoriti negativna osećanja. 

U slučaju umerenog korišćenja, ona će predstavljati savršen izbor za dečiju sobu jer će podstaći mirnu decu da postanu aktivnija i doprineti u razvoju intelektualnih veština. Žuta boja poboljšava pamćenje i podstiče lučenje hormona sreće.

Kako izvedene boje utiču na decu?

Pored tri osnovne boje, veliki uticaj na dečiju psihu i intelektualni razvoj imaju tzv. izvedene boje koje predstavljaju mešavinu osnovnih boja.

Ljubičasta – boja kraljeva

Često nazivana i “kraljevskom”, ova boja se vezuje za mudrost, kreativnost i ambicioznost. Ona može biti sjajan izbor za dečiju sobu, naročito ako vam je cilj podsticanje mašte i saosećajnosti kod deteta. Međutim, ukoliko vam je dete već po prirodi osetljivo, možda bi najbolje bilo da se ograničite samo na detalje u ovoj boji.

Roze – boja smirenosti

Iako se često smatra da je roze isključivo boja za devojčice, ovakav stav je utemeljen na predrasudama, stoga, slobodno dodajte malo i u sobu za dečake. Ona u detetu izaziva osećaj smirenosti, a u prostoriju unosi svežinu i vedrinu. 

Zelena – savršen izbor za dečiju sobu

Za zelenu boju bismo mogli reći da predstavlja najbolji izbor za dečiju sobu. Ona je jedina sa kojom nikako ne može da se pretera. Pošto je to boja u koju je najlakše gledati, ona najviše prija ljudskom oku. Osim toga, zelena boja ima umirujuće dejstvo i popravlja raspoloženje, a utiče i na brzinu učenja i čitanja

Ni sa jednom od ovih boja ne treba preterivati i najbolje ih je koristiti u kombinaciji sa belom ili nekom drugom neutralnom bojom kako bi se dečiji mozak podstakao na intelektualne i kreativne aktivnosti i u njemu izazvala što pozitivnija emocija. 

dečija igračke koje vise sa kanapa u sobi

mateo

Read Previous

Kako izgleda lečenje i oporavak bolesnika u kućnim uslovima

Read Next

Proteini u ishrani i njihov značaj za zdravlje kože

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *