Kako izgleda lečenje i oporavak bolesnika u kućnim uslovima

fotografija starije osobe sa ćebetom

Često je slučaj da bolesnika treba negovati i lečiti u kućnim uslovima, a to se obično dešava kada su u pitanju neke lakše bolesti ili povrede, oporavak, kućna nega posle bolničkog lečenja ili posle neke hirurške operacije. Osim toga, kućna nega je kod težih pacijenata, naročito onih polupokretnih ili nepokretnih, osnovni preduslov njihovog oporavka ili kvalitetnog života u postojećim uslovima.

Nega bolesnika u kućnim uslovima je oblik nege koju moraju da obave stručna lica i profesionalci, pa je zato važno da se pronađe patronažna sluba u kojoj rade pouzdane patronažne sestre, kako bi bolesnik dobio najbolju moguću negu. Sama nega u kućnim uslovima je povoljnija od lečenja i oporavka u bolnici, pa ne čudi što se mnogi opredeljuju za kućnu negu ako je dozvoljena od strane lekara.

Na ovaj način se mnoge postelje u bolnicama oslobađaju za pacijente kojima je bolnička nega neophodna. Kako bi oporavak bolesnika u kućnim uslovima bio na najvišem nivou i kako bi se pacijentu olakšalo, potrebna je dobra priprema i praćenje uputstava, kao i određena medincinska oprema, u zavisnosti od same bolesti i potreba bolesnika.

Osnovna pravila za negu bolesnika kod kuće

Da bi se bolesnik što bolje oporavio, neophodno je da mu se tokom lečenja u kućnim uslovima obezbedi duševni i telesni mir, redovna lična higijena i pravilna ishrana. Osoba ili osobe koje pomažu bolesniku i neguju ga treba da budu zdrave i da redovno održavaju ličnu higijenu kako se bolesniku ne bi pogoršalo stanje dodatnom infekcijom.

Veoma je bitno da se bolesniku obezbedi čista posteljina, kao i čisto rublje i odeća, pa je zbog toga savet da odeću i posteljinu treba redovno prati.

Negovanu osobu je potrebno hraniti odgovarajućom hranom, koja je prilagođena njegovom specifičnom zdravstvenom stanju, a jelo i posuđe treba da budu čisti. Bolesniku treba davati hranu u količinama koje je odredio lekar. 

Hrana treba da bude lako varljiva, sa dosta tečnosti (voda i čajevi) i puna vitamina i minerala. Naravno, sa hranom ne bi trebalo preterivati jer previše hrane može izazvati muku ili povraćanje ili doprineti gojenju i pogoršanju zdravstvenog stanja.

Takođe, vrlo je važno davati redovno terapiju koju je propisao lekar – davanje lekova u propisanim količinama i u propisano vreme, eventualno previjanje i obrada rane na vreme i po propisanoj proceduri, obloge po potrebi i slično.

Starij ljudi šetaju sa stapom

Pomagala koja bolesnicima mogu učiniti dane lakšim

Naravno, osim ovoga bolesnicima je potrebno omogućiti i određena pomagala, koja će stvoriti udobnost kao u bolnicama, odnosno koliko je kod to moguće učiniti im da bolesnički dani prođu što lakše i jednostavnije za njih.

Bolnički kreveti i antidekubitni dušeci znatno olakšavaju negu u kućnim uslovima

Kako bi teško obolelim osobama bio omogućen što bolji i kvalitetniji san, neophodni su dobri bolnički kreveti. Zbog toga je važno da ovaj tip kreveta bude dostupan i svim onim pacijentima koji se u svom domu oporavljaju, kao i svim starijim osobama kojima je potreban udobniji krevet. 

Bolnički kreveti su dostupni u različitim veličinama, tako da svaki pacijent može da pronađe krevet po svojoj meri. Ono što je posebna prednost bolničkih kreveta jeste taj što je električan, pa samim tim lako prilagodljiv i pogodan za upotrebu. To je jedna od osnovnih prednosti, s obzirom na to da jednostavno rukovanje pacijentima znatno olakšava vreme koje provode u krevetu. 

Pored toga, ako je bolesnik vezan za krevet i mnogo vremena provodi u njemu, onda su tu antidekubitni dušeci i jastuci, koji mu umnogome mogu olakšati i ležanje i sedenje. Takođe, odlična su preventiva da pacijent ne dobije dekubitis, odnosno rane na koži od prekomernog ležanja.

Inavalidska kolica za potrebe teško pokretnih pacijenata

Osobama sa invaliditetom ili onima koji se teško kreću neophodna su invalidska kolica tokom oporavka u kućnim uslovima, kako bi se omogućilo njihovo lakše kretanje. Iako su velikih dimenzija, nužna su kako bi pacijent mogao da se kreće po domu ili van njega, kada je to potrebno.

Manuelna invalidska kolica su jednostavna za upotrebu, kako za samog pacijenta tako i za osobe koje mu pomažu u lečenju. Pored ovih, postoje i električna invalidska kolica, ali upotreba istih se ne savetuje u zatvorenom prostoru, jer nisu praktična.

Tokom kućne nege bolesnika važna je maksimalna posvećenost i briga o članu porodice koji je lošijeg zdravstvenog stanja. Naravno, za sve nedoumice ili probleme bilo bi dobro da se posavetujete i konsultujete sa profesionalcima, jer nema sumnje da će oni najbolje znati šta je tačno potrebno određenom tipu bolesnika.

mateo

Read Previous

Kako je noćni život postao simbol Beograda

Read Next

Kako dekoracija sobe utiče na intelektualni i umetnički razvoj deteta?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *