Kako izbeliti zube na 2 sigurna načina

Nasmejana devojka lepi zubi

Kako izbeliti zube – istine i zablude

Istraživanja su pokazala da su zubi u samom vrhu onoga što nam prvo privuče pažnju pri razgovoru sa nekim dok je dve trećine ispitanika tvrdilo da su osobe sa lepim zubima uvek bolje tretirane u društu za razliku od onih sa lošijim. Treba napomenuti i to da je ovaj procenat veći u urbanim sredinama. 

Zato nije ni čudo da je blistav osmeh postao i želja i potreba današnjeg društva i da je izbeljivanje zuba u Beogradu jedan od najtraženijih tretmana estetske prirode.

U tekstu ispod daćemo kraći osvrt na razne članke o beljenju zuba koji se mogu naći na internetu i predložiti dva proverena, pa tako i sigurna načina za izbeljivanje zuba.

Pretražujući ovu tematiku otkrili smo da su česti naslovi sledeće sadržine:

  • Kako se bele zubi?
  • Kako izbeliti zube na prirodan način?
  • Da li je beljenje zuba opasno?
  • Kako sigurno izbeliti zube?
  • 5 načina da izbelite zube
  • Kako beliti zube kod kuće?
  • i još mnoštvo sličnih…

Zato budite pažljivi jer u većini tih tekstova nude se navodno efikasna i brza rešenja za za beljenje zuba ali u stvarnosti nije baš tako, naprotiv, mogu imati i neželjene posledice.

Česte su i rekla kazala priče, gde je drugarica kumine drugarice efikasno izbelila zube pepelom, sodom bikarbonom, aktivnim ugljem, kokosovim uljem.. Čak smo i mi čuli slične ali realno,  kada smo pokušali da nađemo konkretnu osobu koja je na taj način „sredila“ svoje zube ipak nismo uspeli.. Zato dobro povedite računa čime tretirate svoje zube.

Pošto nismo hteli da se bavimo klinički neproverenim preparatima i supstancama rešili smo da se obratimo stručnom licu koje ima znanja i kompeticije da priča o tome.

Zdravi beli zubi osmeh

Dva sigurna načina izbeljivanja zuba

Stomatolog Dragana Lukić radi u Beogradu već 10 godina i nije želela da komentariše izbeljivanje zuba alternativnim metodama već nam je o ovom pitanju dala konkretne informacije iz stomatološke prakse.

Zubi tokom života menjaju boju a na to utiču naše životne navike, dentalna higijena, ishrana, bolesti.. Zbog toga zubi postaju prebojeni, tamniji, žući a izbeljivanjem im se može ukloniti ta prebojenost i povratiti belina.

Beljenje je stomatološki tretman i spada u estetsku stomatologiju. Radi ga zubar proverenim i profesionalnim proizvodima i u takvim okolnostima siguran je tretman i ne oštećuje zube.

Najbolji i najsigurniji efekat za vraćanje belina zuba dobija se u stomatološkoj ordinaciji a na raspolaganju su sledeći tretmani:

  • Ordinacijsko beljenje zuba
  • Kućno beljenje zuba

Zubar je taj koji ima znanje i obrazovanje da bezbedno i efikasno izvrši takvu intervenciju na zubima. Na osnovu stomatološkog pregleda koji je neophodno uraditi pre intervencije predložiće se tretman koji pacijentu najviše odgovara.

Ordinacijsko beljenje zuba

Ordincijsko beljenje zuba podrazumeva tretman koji se radi u stoamatološkoj ordinaciji i koji može dati trenutne rezultate. Zubi mogu postati belji i za nekoliko nijansi odmah nakon prve posete stomatologu.

Intervencija se radi gelovima visoke koncentracije koji mogu biti samoaktivirajući ili se u suprotnom aktiviraju laserom (lasersko beljenje zuba) ili lampom za beljenje. 

Kućno beljenje zuba

Kućno izbeljivanje zuba nosi naziv jer se odvija u vašem domu ali je prethodno neophodo posetiti zubara, uraditi pregled i pripremu zuba za beljenje.

U stomatološkoj ordinaciji se modeluju splintovi po meri vaših zuba. Splintovi ispunjeni gelom po uputstvu stomatologa nose se u kućnim uslovima, najčešće noću. Proces se ponavlja nekoliko dana do željene nijanse bele boje.

I ordinacijsko i kućno beljenje vrši se uz pomoć profesionalnih preparata koje imaju mogućnost da prolaze kroz strukturu zuba, ne oštećujući je, pri čemu razgrađuju obojene molekule što za rezultat ima posvetljenje zuba.

Kombinovano izbeljivanje zuba

Postoji i kombinovano izbeljivanje zuba koje podrazumeva kombinaciju prethodna dva. Trenutni rezultat dobija se posle jednog tretmana u ordinaciji dok se doterivanje nijanse i održavanje vrši uz pomoć splinta kod kuće.

Olovke, paste i trake za izbeljivanje 

Na tržištu postoje razne olovke, trake i paste za beljenje zuba, međutim, u dosadašnjem iskustvu ovi preparati nisu pokazali dugotrajnije rezultate. 

Princip njihovog delovanja je nanošenje i/ili utrljavanje na zube delimično uklanjajući samo površinski sloj prebojenosti zuba, bez mogućnosti ulaska u dublje slojeve gleđi pa je efekat znatno slabiji i kratkotrajniji za razliku od onog koji se može dobiti adekvatnim stomatološkim tretmanom.

mateo

Read Previous

Nekoliko trikova za čišćenje stana ili kuće

Read Next

Zavisnost od alkohola – bolest koju je moguće uspešno izlečiti

One Comment

  • Iskreno veoma sam skepticna po tom pitanju,ja sam veoma zadovoljna sa prirodnom pastom sa zeolitom 100% Zeozub pro100,zeolit omogućavaju osećaj svežine, uz istovremeno detaljno čišćenje zuba.

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *