Karijere koje obećavaju – perspektivni poslovi u 2023. godini

Na dinamičnom tržištu rada koje se neprestano menja, traženje perspektivnog zanimanja može biti prilično izazovan zadatak. Ukoliko se tek sada opredeljujete za vaš budući poziv dobro bi bilo da pre svega uradite istraživanje koji su to poslovi deficitarni na tržištu i gde se može dobro zaraditi.  

Za početak, važno je da imate na umu da vaša stručnost ne mora da bude vezana za neka krajnje specifična zanimanja da biste dobro zarađivali. Određeni poslovi su perspektivniji, nude stabilnost, veća primanja, i ono što je možda još važnije, priliku za napredovanje. Ako ste u potrazi za poslom koji vam pruža mogućnost da ostvarite uspešnu karijeru i dobro zarađujete, razmotrite neke od predloga koji se nalaze na našoj listi. 

#1 Specijalista za veštačku inteligenciju i mašinsko učenje

Jedno od zanimanja koje je u ogromnom usponu jesu stručnjaci za veštačku inteligenciju. Oni razvijaju Artificial Intelligence i Machine Learning tehnologije koje simuliraju rad ljudskog mozga. AI inžinjeri rade na projektima poput razvoja autonomnih vozila, humanizovanih robota, softvera i aplikacija koje “razgovaraju” sa ljudima. Jednom rečju, bave se najnovijim tehnologijama.

Iako je AI stručnjak relativno novo zanimanje, jedno nedavno istraživanje kompanije 365 Data Science je pokazalo da će potražnja za specijalistima za veštačku inteligenciju i mašinsko učenje u periodu od 2023. do 2027. godine porasti za oko 40%. Takođe, LinkedIn-ov izveštaj o poslovima budućnosti koji je objavljen u avgustu 2023. godine kaže da je broj oglasa na engleskom jeziku koji pominju ChatGPT porastao 21 put od novembra 2022. godine. 

#2 Stručne prevodilačke usluge

Prevodilačke usluge igraju ključnu ulogu u globalizovanom svetu gde je komunikacija na različitim jezicima od suštinskog značaja za poslovni uspeh. Usluge prevođenja podrazumevaju prevod teksta sa jednog na drugi jezik uz poseban akcenat na tačnost, razumevanje specifičnih termina ili konteksta. 

Stručni prevodioci su specijalizovani za određene oblasti kao što su medicina, pravo, inženjerstvo ili informacione tehnologije, što omogućava tačnije i preciznije prevode u ovim sektorima poslovanja. Iako su sve oblasti važne, kao specifičan primer možemo uzeti sve veću potrebu za angažovanjem stručnih prevodilaca i tumača iz oblasti prava, posebno za jezike koji ne pripadaju grupi najrasprostranjeniji na svetu, poput engleskog. Tako, na primer, često se angažuje sudski prevodilac za ruski jezik ili neki azijski, gde je poslovna komunikacija u velikoj ekspanziji. Angažovanje stručnog prevodioca je od ogromne važnosti kako bi se ugovori pravilno protumačili i preveli. U protivnom, kompanije mogu imati ozbiljnih finansijskih i pravnih problema.  

#3 Web dizajneri i programeri

Ovi IT stručnjaci igraju ključnu ulogu u kreiranju i održavanju aplikacija, softvera i web sajtova. Web dizajneri su odgovorni za estetski izgled internet stranica i aplikacija uključujući odabir boja, fontova, slika i drugih grafičkih elemenata. Oni osmišljavaju korisnički interfejs (UI – User Intefrace) i vode računa o prilagodljivosti sajta kao bi se stranice pravilno prikazivale na različitim uređajima.

Programeri su odgovorni za tehnički aspekt web stranica i aplikacija. Oni poznaju neki od programskih jezika kao što su HTML, CSS, JavaScript, C++, Payton, PHP a često i više njih kako bi mogli da obave zadatak i stvore lako upotrebljivu aplikaciju. 

U svakom slučaju, ovo su poslovi koji zahtevaju dosta znanja a koji su srazmerno tome i dobro plaćeni. S obzirom na sve veći broj sajtova (zaključno sa 31. decembrom 2022. godine na internetu je postojalo 1,97 milijardi web lokacija) sigurno je da ove profesije imaju lepu perspektivu. 

#4 E-trgovci i specijalisti za digitalni marketing

E-trgovina i digitalni marketing su dva usko povezana aspekta modernog poslovanja koja su doživela značajan rast sa pojavom interneta. To su perspektivni sektori sa brojnim mogućnostima za razvoj karijere. Predviđanja su da će online maloprodaja u svetu sa sadašnjih 5, porasti na 8 biliona dolara do 2026. godine.

Kao što njen naziv i kaže, E-trgovina podrazumeva prodaju proizvoda i usluga putem interneta. Ovo uključuje online prodavnice kao što su Amazon ili eBay. Poslovi koje omogućava ova grana industrije a koji su traženi i prilično plaćeni su menadžer E-trgovine i menadžer logistike (koordinira procesom isporuke i upravlja zalihama, vrši izbor transportnih partnera).

Kada je reč o digitalnom marketingu, i on raste srazmerno e-trgovini. Prema trenutnim pokazateljima, očekuje se da će potrošnja za oglašavanje na društvenim mrežama dostići 192 milijarde dolara do kraja 2023. godine. To je dovoljni pokazatelj da će i u narednom periodu eksperti za digitalni marketing biti dobro kotirani kada je plata u pitanju.

#5 Vozači teretnih vozila

Prema navodima konsultantske kuće Transport Intelligence, Evropi nedostaje 400.000 vozača kamiona. Velika potražnja za vozačima je i u našoj zemlji. Prema procenama direktora Srbija-transporta srpskim firmama je potrebno oko 20.000 profesionalnih vozača, od čega oko 6.000 kamiondžija. Plata vozača kamiona i šlepera u Srbiji se prosečno kreće između 1.000 i 1.300 evra ali ima i kompanija koje plaćaju znatno više.

Posao možda nije toliko fizički težak, ali je psihički naporan. Vozači kamiona, posebno ako rade u inostranstvu, često imaju višednevna putovanja pa je i viđanje sa porodicom ređe. Takođe, nepredvidivost rasporeda vožnje je jedan od nedostataka, ali i rad vikendom i praznicima nije retkost. 

Ovo su samo neki od poslova koje smo mi izabrali a koji su traženi i deficitarni u 2023. godini. Bilo da odaberete da vaše buduće zanimanje bude sudski tumač za ruski jezik, specijalista za mašinsko učenje, vozač kamiona ili neko drugo od gore pobrojanih, možete da očekujete dobru platu. 

Za svaku od branši koje smo naveli trenutno vlada ogromna potražnja, ali i sve projekcije govore da će u narednom periodu za njih biti posla na pretek i da će imati daleko veća primanja nego što je to slučaj sa ostalim zanimanjima. Zato, ukoliko ste završili škole za neki od ovih poslova možete se oprobati i marljivim radom dosta zaraditi, a ako ipak nemate potrebno znanje, možete se prekvalifikovati i steći ga.

admin

Read Previous

Najbolji restorani za doček Nove godine – Ponuda za svačiji džep

Read Next

Deca i digitalna era: Uticaj pametnih uređaja na razvoj govora

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *