Koje prednosti donosi dinarska štednja?

Dinarska štednja

Planirate da odete u banku i ostavite svoju štednju na čuvanje? Bravo, to je najbolja odluka! Dinarska štednja donosi brojne koristi i trebalo bi ozbiljno razmotriti razloge za štednju u domaćoj nacionalnoj valuti.

Mi vam otkrivamo neke od najvećih prednosti koje možete imati ako odaberete dinarsku štednju, pročitajte naše savete i tek onda donesite konačnu odluku. Sve je detaljnije objašnjeno u nastavku ovog teksta, nastavite sa čitanjem.

1# Visina kamate na dinarsku štednju

Kamata na štednju u dinarima je visoka, viša nego na devizne depozite pa je to svakako prvi razlog zašto treba razmisliti o ovoj varijanti.

Dinarska štednja je isplativija jer Narodna banka Srbije svojim merama podstiče poslovne banke da daju veće kamatne stope i tako navede ljude da više veruju u dinar.

Ako sredstva oročite na duži vremenski period štednja će doneti znato višu kamatu, a kada je to oročena dinarska štednja, zarada je znatna i isplati se čuvati novac u ovom obliku.

Pročitajte još: Saveti za trgovinu binarnim opcijama

2# Nema gubitka na kursnoj razlici

Kada se odabere dinarska štednja, nema konverzije u druge valute što uvek donosi gubitak sredstava. Čini se zanemarljivom razlika između kupovnog i prodajnog kursa, ali u stvarnosti je to mnogo drugačije.

Ako na štednju uplaćujete veću količinu novca i gubitak na kursnoj razlici je već pa treba računati i na ove troškove ako biste štedeli u devizama. I pri tome, ove iznose treba pomnožiti sa dva!

Naime, prvi trošak nastaje kada dinare menjate za devize pri prikupljanju sredstava za štednju. Isti troškovi će nastati kada se isplati devizna štednja pa vam treba novac za trošenje, čeka vas još jedna konverzija.

3# Dinarska štednja ne gubi na vrednosti

Dinar čuva svoju stabilnost i vredi isto čitavu deceniju. To znači da Narodna banka dobro radi svoj posao i da je ekonomija stabilna pa nema velikih fluktuacija i koje bi se osetile u stabilnosti kursa.

Zbog toga je štednja u dinarima jednako dobra kao i štednja u bilo kojoj stranoj valuti, a možda i čak i bolja.

Kada kažemo da je bolja dinarska štednja, mislimo ne samo na visoke kamate, već i na globalnu inflaciju zbog koje će sve valute strane postati nestabilne i gubiti na svojoj vrednosti, a svaka Narodna banka reguliše vrednost samo svoje valute i zato smo bezbedniji ako štedimo u dinarima.

4# Štednja koja je odmah dostupna

Po isteku perioda štednje odmah dobijate zvaničnu valutu Republike Srbije koja je priznata u legalnim tokovima plaćanja.

I ovo je nešto što će vam koristiti, naročito ako vam novac hitno zatreba ili odaberete fleksibilnu štednju kod koje možete da povlačite jedan deo uloženog novca tokom ugovorenog perioda. O svemu treba misliti i razmotriti pre ulaganja!

Građani štede sve više. Štednja u banci je zaista najbolji način da se novac sačuva i uposli tokom perioda štednje pa da kasnije uveća svoju vrednost.

Mudro birajte banku i uslove štednje jer od toga zavisi vaša zarada. Dinarska štednja donosi najveću zaradu i ne gubi svoje vrednosti. Razmislite da promenite navike štednje u devizama i štedite u domaćoj valuti. Šta ste odabrali?

Sale R

Read Previous

Kako da koža lica bude bez mane

Read Next

Bronhitis – kako ga prepoznati i kako se leči

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *