Koji su sve razlozi za bebino plakanje?

Grčevi kod beba

Shvatite jedno, najpre, bebin posao je da spava, jede i plače. To je suština njenih prvih meseci života, a plač je njen način komuniciranja od prvog momenta rađanja. I dok je on radost za lekare i medicinu, jer ukazuje na zdravlje i otpornost bebe, za roditelje je po dolasku kod kuće plač najtraumatičniji deo odgajanja novorođenčeta sve do momenta kada plač počinje polako da se smanjuje i kada beba može da da i neke druge znakove da joj nešto fali.

Razlozi plača su brojni, dok same vrste plača možemo klasifikovati u tri posebne grupe, a to su kenkanje, plakanje i neutešno plakanje. Neminovno je da ćete se kao roditelj susresti sa svim oblicima plača, ali je bitno da znate da se od rođenja do trećeg meseca intenzitet plača pojačava, a onda se smanjuje, jer beba može samostalno sebe malo da umiri gledajući okolinu, sisajući prst ili cuclu i tako dalje. Ali, na šta plač ukazuje i zašto se javlja.

Grčevi kod beba i plač koji ih otkriva

Krenimo od najtežeg oblika plača u prvim nedeljama bebinog života, koji se najčešće naziva neutešnim plakanjem. U odnosu na redovni plač, ovaj ćete prepoznati po glasnoći, intezitetu trajanja, biće drugačiji od onoga na koji ste navikli i praćen stiskanjem pesnica, odbijanjem dojenja, slabijim spavanjem. U najvećem broju slučajeva neutešno plakanje izazivaju grčevi kod beba.

Izuzimajući situacije kada je beba bolesna ili trpi neki bol zbog toga, grčevi kod beba su uzrok plača koji je najtraumatičniji za roditelje, iako je u stvari sasvim očekivan i normalan kod mnogih beba. Grčevi kod beba se javljaju iz mnogo razloga, od toga da uvlače mnogo vazduha tokom podoja, pa sve do toga da na njih utiče hrana koju je majka konzumirala, većina ih beba mora osetiti.

Bitno je samo da pronađete načine koji će ih umiriti i učiniti da što brže prođu i da tako pomognete bebi da lepše spava, jede i da ne plače.

Plakanje zbog namirivanja potreba

Kada govorimo o bebinim potrebama to su hranjenje, uspavljivanje i menjanje pelena. Kada je nešto od toga potrebno, beba će uglavnom kenjkati, te vas na taj način obavestiti da nešto nije u najboljem redu. Ovakav plač će se, za razliku od onog koji izazivaju kolici kod beba, smiriti čim se bebine potrebe namire, bilo da je to dojenje ili menjanje pelene i oblačenje suve garderobe.

Nekada se kenkanje može pretvoriti u glasan plač, ali se to dešava kada je beba veoma gladna, što su već dosta retke situacije.

Glasno plakanje

Osim velike gladi, glasno plakanje može da se pojavi kod blažih grčeva, ali i kada bebi nešto smeta ili kada je bolesna, pa kada ima povišenu telesnu temperaturu, bol u grlu, uhu… Ako primetite takve simptome, potrebno je da se javite pedijatru radi pregleda i dobijanja adekvatne terapije.

Sam plač je način bebine komunikacije. Na taj način će vas obavestiti ako joj je nešto potrebno ili ako joj nešto smeta. Nekada plač može biti izazvan i samom dosadom i potrebom da se mazi, pa to ne gubite nikada iz vida.

Sale R

Read Previous

Šta nam tamni podočnjaci govore o našem zdravlju

Read Next

Najlepše dečije torte iz radionice Tatina slatka kuća

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *