Šta nam tamni podočnjaci govore o našem zdravlju

Tamni krugovi oko očiju predstavljaju neželjenu , ali ipak neminovnu pojavu sa kojom ćemo se pre ili kasnije suočiti. Ovaj čest estetski problem čini da izgledamo umornije i starije nego što zapravo jesmo, a posledica je određenog načina života, uticaja genetike, kao i nekih procesa koje ne možemo izbeći. Iako podočnjaci u nekim slučajevima predstavljaju prolazno stanje, ako se adekvatno ne tretiraju, mogu postati stalna pojava i vremenom se povećavati.

Sa druge strane, mogu nam ukazati na određene zdravstvene probleme koje možda imamo, ali još uvek nismo svesni njihove prisutnosti i ozbiljnosti.

Hroničan umor

Ubrzan tempo života kome je sve veći broj ljudi sklon utiče na naše celokupno funkcionisanje, a ostavlja vidljiv trag i na našem licu. Nedostatak sna je postala uobičajena pojava današnjice, a ona jeste jedan od glavnih krivca za pojavu neželjenih tamnih krugova. Usled manjka odmora, koža postaje bleđa, a krvni sudovi više uočljivi, što formira tamne krugove oko očiju gde je koža najtanja.

Sedam do osam sati spavanja je optimalna brojka kako bi organizam funkcionisao normalno, i kako bismo narednog dana izgledali odmornije i svežije. Znamo da je ovo nekada teško izvodljivo, ali izbegavajte prekomernu upotrebu računara ili telefona kada to nije neophodno. Svetlost koja dopire sa ekrana dodatno umara vaše oči, a samim tim i lice.

Nedostatak gvožđa

Prisutnost podočnjaka može u nekim slučajevima ukazivati na nedostatak gvožđa u organizmu. Gvožđe je mineral koji jezadužen za prenošenje kiseonika kroz telo, a ukoliko dođe do njegovog minimuma, može se javiti anemija.

Veoma čest pratilac ove pojave jesu tamni podočnjaci, budući da se oni mogu javiti kao posledica slabijeg protoka kiseonika. S vremena na vremena proveravajte krvnu sliku kako biste se uverili da anemija ipak nije prisutna, a u ishranu obavezno uvedite namirnice bogate gvožđem, kao što su cvekla, govedina, zeleno povrće i riba.

Dehidratacija i suva koža

Nedovoljan unos tečnosti za posledicu ima mnoštvo neželjenih pojava, a jedna od čestih jesu podočnjaci. Suva koža generalno ima izraženije bore, a budući da je koža oko očiju najtanja, tamni kolutovi se veoma lako pojave.

Hidratacija iznutra mora biti podjednako važna kao i spolja, što znači da svakodnevno morate unositi oko 2l vode i obavezno korisiti odgovarajuću hidratantnu kremu. Zaštita od sunca predstavlja značajan deo svakodnevne rutine i sprečava pojavu neželjenih estetkih problema kao što su bore i podočnjaci.

U slučajevima kada su crni krugovi uporni, obratite se stručnim licima i odaberi neki od proverenih tretmana za uklanjanje podočnjaka.  Fileri su se pokazali kao veoma efikasno sredstvo u borbi protiv ove naporne i neželjene pojave na licu.

Podočnjaci

Uticaj genetike

Iako postoje najrazličitiji faktori nastanka podočnjaka, ne smemo da zaboravimo na genetiku, koja nesumnjivo igra veliku ulogu u formiranje ove pojave. Istraživanja pokazuju da kada se podočnjaci jave u ranim dvadesetima ili tridesetima, velika je šansa da je upravo familijarna crta zaslužna za njihov nastanak.

Ona može da utiče na količinu kolagena, a kada je njegova proizvodnja oslabljena, javljaju se razne nepravilnosti na koži. Na genetske  predispozicije ne možemo da utičemo, ali zato možemo da se fokusiramo na pravilnu negu i učinimo sve da umanjimo vidljivost podočnjaka i drugih neželjenih pojava na licu.

Pročitajte još: Pojačano znojenje

Štetne navike

Način života i navike kojima smo skloni nesumnjivo ostavljaju traga na naše telo i lice. Ukoliko imate problem sa ovom neprijatnom estetskom pojavom, možda je vreme da preispitate vaše navike i oslobodite se njenih štetnih uticaja.

Pušenje je veoma česta pojava i predstavlja okidač za nastanak  mnogobrojnih ozbiljnih bolesti, a negativno utiče i na našu kožu, jer usporava protok kiseonika i krvi u našem organizmu. Na taj način naša koža ostaje uskraćena za mnoge proteine i minerale koji su joj potrebni.

Konzumiranje alkohola je još jedan vid poroka, a uzrokuje širenje krvnih sudova ispod očiju, što na kraju rezultira pojavom podočnjaka. Loše navike zamenite redovnim vežbanjem i pravilnom ishranom, a rezultati će biti brzo vidljivi i na vašem licu.

Bilo da je uzrok prisutnosti podočnjaka genetska predispozicija ili stil života, činjenica je da ova neprijatna pojava može ukazati na različite zdravstvene probleme i predstavljati znak za uzbunu. Svaka promena je vredna ispitivanja i ne smemo je zanemariti , pa čak i kada je reč o naizgled bezazlenim tamnim kolutovima oko očiju.

 

Sale R

Read Previous

Sedam svetskih čuda novog sveta

Read Next

Koji su sve razlozi za bebino plakanje?

One Comment

  • Kod moje žene je nasledno, njena majaka ih ima, a vidim da i kod ćerke počinju da se javljaju. NIsu tolko ružne, koliko lice stvarno deluje umorno i starije nego što jeste. Ali mooja supruga ih nosi da tako kažem sa šarmom, i en razmišlja o mogućim estetskim zahvatima, filerima ili šta se već radi po razno raznim nano kinikama. Nadam se da će tako i ćerka

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *