Pojačano znojenje

Prekomerno znojenje, Botoks protiv znojenja

Prekomerno znojenje, poznato i kao hiperhidroza jeste uobičajeni poremećaj koji izaziva dosta nelagodnosti. 

Niko ne voli da mu se znoj primećuje na licu ili bilo gde na telu u svakoj situaciji. Ipak, postoje osobe koje imaju problem sa pojačanim znojenjem iz nekog zdravstvenog razloga. 

Procenjuje se da 2 do 3 procenata stanovništva na svetu pati od nekog oblika hiperhidroze. 

Šta je prekomerno znojenje i zbog čega nastaje?

Znojenje je normalna funkcija organizma uz pomoć koga se iz tela izbacuje voda i toksini. 

Sasvim je normalno pojačano znojenje recimo tokom fizičke aktivnosti, visokim temperaturama i slično. 

Znoj se stvara i luči putem znojnih žlezda raspoređenih po našem telu kako bi imale funkciju hlađenja u određenim uslovima. 

Pojačano znojenje može da se desi i usled izloženosti stresu, nervozi zbog nekog važnog događaja ili usled traume bilo koje vrste. 

Međutim, ako se vama dešava da se pojačano znojite i u situacijama kada to nije baš normalno, recimo dok mirno sedite u rashlađenoj prostoriji, znak je da imate problem sa hiperhidrozom.

Pojačano znojenje nije nimalo prijatno i osim što vam može uništiti majicu ili pokvariti romansu, nekima može čak onemogućiti obavljanje svakodnevnih funkcija poput vožnje automobila, pisanja, ili čak rukovanja. 

Hiperhidroze se obično dele na primarne i sekundarne

  • Primarne nastaju najčešće u doba adolescencije i detinjstva i nastavlja da se manifestuje tokom celog života. Najčešće se javlja na dlanovima, tabanima i ispod pazuha, a sam uzrok je u većini slučajeva nepoznat. 
  • Sekundarna hiperhidroza javlja se uglavnom usled povišene telesne temperature, ubrzanog rada štitne žlezde, puberteta, menopauze, alkoholizma, dijabetesa, gojaznosti i sličnih poremećaja u organizmu. 

Kako da prepoznate hiperhidrozu?

Prekomerno znojenje je zapravo veoma lako prepoznati. 

Naime, ukoliko se znojite više nego drugi, primećujete velike mrlje od znoja na odeći ili su vam dlanovi i tabani skoro uvek vlažni bez sumnje imate hiperhidrozu. 

Što se uzroka tiče, tu će vam ipak trebati malo više. 

Ukoliko neko u vašoj porodici već ima problema sa hiperhidrozom, onda je verovatno vaš problem genetski. 

Međutim, u većini slučajeva uzrok je nepoznat. 

Hiperhidroza

Naravno, ako je stanje baš nepodnošljivo trebalo bi da se obratite lekaru kako bi se otklonila mogućnost nekog ozbiljnijeg medicinskog stanja koje može uzrokovati i prekomerno znojenje. 

Još jedna loša stvar kod pojačanog znojenja jeste svakako i neprijatni miris koji se javlja, naročito ako je hiperhidroza izražena na stopalima. 

Vlažna i topla sredina koja se stvara usled prekomernog znojenja dovodi i do sredine pogodne za razvoj gljivica i bakterija. 

Upravo su gljivice i bakterije zaslužne za neprijatan miris koji prati pojačano znojenje, ali često može doći i do nekih infekcija i upalnih procesa na delovima kože gde je znojenje izraženije. 

Obično je to potpazušna regija, stopala i dlanovi, a ređe su to leđa, lice, nos ili vrat. 

Pročitaj još : Kamen u bubregu i čajevi za ublažavanje tegoba

Pojačano znojenje lečenje

Ono što je dobro u svemu ovome jeste da je danas 21. vek i da postoje efikasne metode za lečenje pojačanog znojenja, odnosno za sprečavanje ponovne pojave. 

Osim standardnih pravila redovne higijene i odabira odeće i obuće isključivo od prirodnih materijala, korišćenja specijalnih dezodoransa, moguće je i na duži period sprečiti pojačano znojenje. 

Najbezopasniji i najbezbolniji tretman protiv pojačanog znojenja jeste ubrizgavanje botoksa. 

Da, dobro ste čuli, botoks možete iskoristiti i za otklanjanje noćne more zvane pojačano znojenje. 

FDA je odobrila botoks za lečenje prekomernog znojenja. 

Efekat terapije botoksom traje otprilike oko 10 meseci, nakon čega se može raditi ponovo. U zavisnosti od dela tela gde je vama izraženo pojačano znojenje zavisi i cena, ali i način primene botoksa. 

Recimo, Atlas Estetika radi tretmane ubrizgavanja botoksa u tabane, dlanove ili potpazušnu regiju po ceni od 250 do 500 eur. 

Osim botoksa, u slučaju blagih i umerenih stanja hiperhidroze u svrhu lečenja može se koristiti i terapija niskovoltažnim strujama u posebnim kadama sa elektrodama. 

Postoji i hirurška intervencija kojom se može zaustaviti pojačano znojenje.

 Iako spada u invazivne metode oporavak nije dug, a prestanak znojenja očekuje se odmah nakon procedure. 

Procedura se radi u opštoj anesteziji za čije vreme hirurg uvodi instrument i kameru koji imaju za cilj da pronađu simpatički nerv odgovoran za prekomerno znojenje. Kada se pronađe nerv se preseca na tačno predviđenom mestu. 

Ožiljci od ove intervencije su minimalni, obzirom da se sa obe bočne strane grudnog koša prave dva minimalna reca od pola centimetra, dovoljna da kroz njih uđe kamera i instrument. 

Naravno postoji veliki broj hirurških i nehirurških rešenja za otklanjanje problema sa prekomernim znojenjem. Jedno, koje verovatno svi već i koriste jesu antiperspiranti koji u većini slučajeva sadrže aluminijum hlorid koji može dovesti do iritacije kože i očiju. 

Pojačano znojenje jeste deprimirajuće i i te kako utiče na gubitak samopouzdanja, ali odlična vest je da za vas postoji veliki broj varijanti za lečenje koje mogu imati efekta zauvek ili neki vremenski period u zavisnosti od toga da li ste više za invazivne ili neinvazivne metode. 

Sale R

Read Previous

Kako izabrati odgovarajuću srednju školu?

Read Next

Kako zaštititi kožu od UV zračenja?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *