Mlečni proizvodi kao neizostavan deo ishrane profesionalnih sportista

Mleko u tegli i naslonjen čep na teglu

https://unsplash.com/photos/S1HuosAnX-Y

Zdrava ishrana je glavni preduslov za odličan imunitet, ali i za celokupno zdravlje čoveka. Poznato je da zdravlje “ulazi na usta” i da je pažljivo odabran jelovnik i te kako značajan za svakog čoveka. Ovo je naročito važno kada su sportisti u pitanju, s obzirom da oni zahtevaju poseban režim ishrane.

Kako bi se jedan sportista adekvatno hranio i imao i više nego dovoljno energije za bavljenje sportom, potrebno je da zna šta je ono što mora da unosi u svoj organizam, i s druge strane, koje namirnice bi trebalo da izbegava u širokom luku. 

Međutim, da li ste se ikada pitali zbog čega sportisti konzumiraju mnogo mlečnih proizvoda? Zašto su oni toliko značajni za organizam jednog sportiste? 

#1 Kalcijum kao najvažniji mineral za mišiće i kosti čoveka

Nije tajna da su sportisti veoma zavisni od mlečnih proizvoda, mlečni proizvodi su zdravi i u sebi sadrže kalcijum, koji ima važnu ulogu u regulaciji i funkciji mišića. On je izuzetno značajan mineral koji utiče i na pravilan rad srca, krvotoka, neurotransmisije, organa za varenje.

Takođe, poznato je da je veoma blagotvoran za jačanje svih kostiju, zuba i kompletnog imuniteta kod čoveka. Ukoliko u organizmu nema dovoljno kalcijuma, može uticati na nastanak raznih oboljenja i na slabljenje kostiju. 

Uz pomoć pravilne ishrane koja obiluje kalcijumom, može se smanjiti rizik od nastanka osteoporoze, koja je usolovljena manjkom kalcijuma u organizmu. Takođe, može doći i do slabljenja noktiju, osetljivijoj koži koja je podložna iritacijama, kao i kosi čiji rast može biti znatno usporen. 

Vid može biti oštećeniji, a srčani mišić može raditi abnormalno. Kako bi se to izbeglo, važno je unositi dovoljno kalcijuma, koji je veoma zastupljen u mlečnim proizvodima. Sportistima je sve ovo od ključnog značaja jer im je potrebna snaga u mišićima koju, bez dovoljne količine kalcijuma, ne bi imali. 

#2 Vrste mleka koje su pogodne za svakog sportistu

Kako bi jedan sportista mogao da unese biološki punovredne proteine koji su mu takođe neophodni za visoku funkcionalnost tokom bavljenja sportom, jako je važno da konzumira mleko, ali i da zna koja vrsta i količina je idealna za njegov organizam.

Postoje razne vrste mleka koji su idealni za ishranu sportiste. Postoji tkz. vitamizirano mleko koje sadrži visok stepen vitamina. Takođe,  mleko je odličan izbor nakon bavljenja sportom, zato što ima sposobnost da rehidrira organizam na najefikasniji način. 

Prikaz mleka u tegli i činije voća na stolu
https://unsplash.com/photos/YlwOMESLPQo

Ono ima znatno manje kalorija od punomasnog mleka, koje je s druge strane, odlično za nadoknadu količine energije. Sportistima su ovakve vrste mleka idealne s obzirom da im obezbeđuju dovoljnu količinu energije bez koje ne bi mogli da funkcionišu kako treba. 

#3 Mlečni proizvodi i voće nadoknađuju sve neophodno 

Važno je imati na umu da mlečni i voćni proizvodi imaju sposobnost da nadoknađuju biološki vredne mineralne soli, vodu i belančevine. Takođe, povećavaju alkalnu reakciju u organizmu što je od izuzetno velikog značaja za zdravlje organizma.

Citrusno voće, odnosno voćni sokovi od pomorandže i limuna i te kako imaju odličan uticaj na fizičku kondiciju kod ljudi. Ovo je jako važno znati, jer može da bude od velike pomoći naročito tokom sportskih takmičenja kada fizička spremnost i kondicija moraju da budu na vrhunskom nivou. 

Svaki sportista mora da vodi računa o svojoj ishrani 

Bez obzira kojim se sportom bavili, ukoliko želite da postignete zavidne rezultate, jako je važno da vodite računa o svojoj ishrani.  Bez toga je svaki veći uspeh u sportu gotovo nemoguća misija.

Kada je planiranje ishrane sportiste u pitanju, mora se uzeti u obzir njegov uzrast i količina fizičke aktivnosti. Odlična izbalansiranost u ishrani i pravilna kombinacija namirnica su od ključnog značaja za optimalnu količinu svih neophodnih vitamina i proteina u organizmu!

mateo

Read Previous

Automobili za žene – evo koji su najbolji i najpraktičniji

Read Next

Najpopularniji hobiji u 21. veku

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *