Najbolje zemlje za studiranje u inostranstvu u našoj blizini

Iako su naši državni univerziteti visoko rangirani na listama najboljih u Evropi, mnogi studenti žele da odu u inostranstvo i nastave školovanje. Iskustvo studiranja u inostranstvu donosi mnogo prednosti, ne samo na tržištu rada, već i u razvijanju ličnosti.

Upoznavanje druge kulture, drugih internacionalnih studenata i učenje potpuno novog jezika mogu samo pozitivno uticati na naš život. Pored toga, osamostaljujemo se, razvijamo nove veštine i, što je jako važno, izlazimo iz naše komfor zone iz sveta poznatog u nešto novo i drugačije.

U daljem tekstu vam govorimo o tri evropske zemlje koje treba uzeti u obzir ako se odlučite za studije van zemlje i koje su blizu nas.

Slovenija

Na prvom mestu nalazi se Slovenija, jedna od zemalja sa najboljim obrazovnim sistemom, a  koja nam je ujedno i najbliža. Pa, ako vam u nekim trenucima nedostaje kuća, možete za kratko vreme biti u vašem rodnom gradu. Ono što je primamljivo kod biranja ove zemlje za vaše studije jeste i činjenica da nema prijemnog ispita (sem za umetničke i sportske akademije). Uz to, školovanje je besplatno zahvaljujući ugovoru između Slovenije i Srbije.

Najpoznatiji je Univerzitet u Ljubljani sa 23 fakulteta, zatim u Mariboru, a ako volite Jadransko more, možete se odlučiti i za Univeritet Primorska u Kopru. Svojim geografskim položajem Slovenija vam daje mogućnosti brzog tranzita kroz zemlju, pa za samo 2h vožnje možete biti ili na skijanju na Julijanskim Alpima ili na moru.

Ono što je za studente najvažnije – dobijate određene benefite! Slovenska vlada besplatno udeljuje bonove za hranu koji se mogu koristiti u preko 80% restorana, mesečna kartica za prevoz je snižena za 50%. Život nije skup, imate mogućnost zapošljavanja i radno vreme u skladu sa obavezama na fakultetu. Za upis je presudno poznavanje jezika.

Prilikom apliciranja je neophodno da sudski tumač za slovenački jezik prevede i overi sve dokumente, a prijava se može vršiti online ili slanjem poštom svih dokumenata.

Italija

Italija je zemlja sa najviše univerziteta po gradu i zemlja u kojoj je nastao prvi univerzitet u svetu koji i dalje postoji – u Bolonji. Osnovan je 1088. godine. Ova zemlja je zahvaljujući svojoj prelepoj arhitekturi, mediteranskoj klimi i načinu života privukla mnogo internacionalnih studenata. Mnogi od njih dolaze iz Srbije i kažu da se osećaju kao kod kuće zbog sličnog druželjubivog i glasnog mentaliteta.

Školarine se kreću od 1200 evra pa na gore i odlučuje se na osnovu primanja porodice. Većina naših studenata dobija prestižne stipendije za studiranje. Najpopularniji fakulteti za studente sa ovih prostora su na Univerzitetu u Milanu. Upisivanje na fakultet u Italiji ide preko njihove ambasade i Italijanskog kulturnog centra. Sva dokumentacija mora biti overena.

Nakon što dobijete vesti da ste primljeni, morate polagati test jezika. Međutim, zbog sve veće navale internacionalnih studenata, veliki broj programa je sada na engleskom jeziku. Italijani su poznati po tome da ne govore najbolje engleski jezik, pa ćete možda morati da se sporazumevate preko google prevodioca na početku. Studentsku vizu dobijate bez problema, ali kada dođete, morate da aplicirate za permesso di soggiorno, odnosno boravišnu vizu.

Proces započinje sredinom aprila i traje do sredine maja kada studenti šalju prijavu ambasadi. Tokom avgusta dobijaju obaveštenje o tome da li su primljeni na fakultete, a u septembru se radi test jezika.

Što se tiče studentskog života – cene su uglavnom prilagođene studentskim primanjima. Doručak u menzi  košta 1 evro, ručak 2. Ostali troškovi zavise od grada u kome se nalazite – Milano i Rim su najskuplji. Međutim, studenti se mogu sami finansirati. Preko studentske vize je moguće raditi 20 sati nedeljno.

U svakom slučaju, život i studiranje u Italiji, nude mnogo mogućnosti i dobro kotiranje na tržištu rada kasnije.

Austrija

Još jedna nama, geografski bliska zemlja, jeste Austrija. Tamo možete stići očas posla zahvaljujući redovnim autobuskim i avionskim linijama iz Niša i Beograda do Beča. Pored prestonice, popularni izbori su Grac, Linc i Insbruk. Čak 25% studenata na austrijskim fakultetima su stranci. Veliki broj naših najvećih naučnika i akademika završio je, upravo, neki austrijski fakultet tokom 19. I 20. veka.

Stogodišnji ugovor potpisan između zemalja bivše Jugoslavije i Austrije za besplatno studiranje je, nažalost, istekao. Studije nisu besplatne, plaćaju se po semestru u vidu taksi, i koštaju oko 1500 evra. Što i nije velika razlika u odnosu na studije u Beogradu gde se godina kreće do 1200 evra na nekim fakultetima. U svakom slučaju, postoji dosta opcija za stipendiranje.

Unija studenata obezbeđuje određene povlastice za ishranu u menzama. Skoro svaki fakultet ima svoje menze u koje se može otići u pauzama između predavanja, što je  veoma praktično. Što se tiče smeštaja, najpovoljniji je, kao i svuda, u studentskim domovima kojih samo u Beču, ima skoro 15. Dodatni trošak je zdravstveno osiguranje koje se mora uplaćivati svakog meseca i iznosi 50 eura. Od 2017. godine studenti svih nivoa studija imaju pravo na rad od 20h nedeljno.

Potrebno je prvo položiti prijemni ispit u svojoj zemlji, a zatim tražiti premeštaj na neki austrijski fakultet iz iste oblasti. Prijava za upis na fakultete u Austriji je najkasnije do septembra za zimski semestar, a za letnji do februara. Morate poznavati nemački jezik na B1 nivou. Ipak, poslednjih godina otvoreni su neki smerovi samo na engleskom (uglavnom na master studijama) i kombinovani engleski i nemački smerovi.

I ovde morate poslati overene kopije originala koje je preveo sudski tumač.

admin

Read Previous

Gugl prevodilac: koliko je zapravo koristan i pouzdan najpoznatiji alat za prevođenje?

Read Next

Ovo su najpouzdanije kese i džakovi za pakovanje osetljivih proizvoda

One Comment

  • Ako se gleda kvalitet studiranja, onda je najbolja Austrija. Dosta mladih i ide tamo, imam informacije iz kancelarija Jasne Filipović Bojić gde rade prevode potrebne dokumentacije da je interes veliki. Ali ako se gleda malo šire koja je zemlja nama najbolja za život, onda glasam za Sloveniju, blizak ejzik, sličan mentalitet adaptacija je bolja.

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *