Pet stvari koje je poželjno da deca nauče pre polaska u školu

Polazak u prvi razred velika je prekretnica i promena u životu kako dece, tako i roditelja.

Sa početkom školske godine dolaze nove navike, prilagođavanje drugačijim situacijama, poštovanje školskog reda i discipline. Roditelji takođe prolaze kroz veliku promenu, bez obzira na to koliko dece imaju, jer svako dete je priča za sebe i na drugačiji način prihvata početak i pripremu za školsko razdoblje.

Upravo je priprema za polazak u školu često presudna i najvažnija kada je u pitanju đačko doba. Od toga kako će dete ući u školske klupe i sa kakvim stavom u velikoj meri zavisi i kako će se ponašati u toku prvih godina školovanja.

Najčešća pitanja i roditeljske dilemee su u vezi sa predznanjem koje dete treba da ima pre nego što krene u školu. Da li postoji nešto što je poželjno i korisno da đak prvak zna pre prvog školskog dana ili je najbolje da sve nauči u školi? U ovom tekstu odgovorićemo upravo na ova pitanja i navesti šta bi trebalo da znaju mališani pre nego što sednu u školske klupe.

Razlikovanje igre od obaveze

Školsko doba donosi drugačije navike i odnose kojih ranije nije bilo. Pre polaska u školu, dete bi trebalo da shvati kada prestaje igra i kada počinju obaveze, odnosno kada je vreme da se ponaša disciplinovanije. Psiholozi tvrde da dete najviše uči u predškolskom uzrastu i tada stiče veštine koje su mu potrebne za životne situacije. Da li će pre polaska u školu znati da čita ili piše, koliko su mu poznati arapski ili rimski brojevi i računanje – nije ono što je najbitnije. Važno je da je psihički i emotivno zrelo za odvajanje od roditelja, za pažljivo slušanje i poštovanje učitelja i za brzo i lako uklapanje u društvo.

Pored toga, roditelji treba da mu na vreme objasne da škola nije igra, kako treba da se ponaša na časovima, ali i da pronađu pravu meru u objašnjavanju, kako dete ne bi osetilo strah i pritisak na početku školske godine.

Aktivno slušanje

Za razliku od običnog slušanja, koje nekada ne mora da podrazumeva punu pažnju, aktivno slušanje je veština koja se stiče i uči. Ono podrazumeva potpunu koncentraciju i usredsređenost na ono što se čuje. Na ovaj način dete jača koncentraciju i pamćenje. Najbolje ćete mu objasniti kako da aktivno sluša ako to i sami činite dok vam ono nešto govori i objašnjava.

Početno čitanje

Česta dilema roditelja je da li je dobro ili ne da dete pre polaska u školu nauči da čita i kako da u njemu probude interesovanje za čitanjem. Jednostavan odgovor je da mu čitaju što češće i što više. Čitanje će detetu omogućiti sticanje novih znanja, razvijanje radoznalosti, kreativnosti i mašte. Ovo se ne odnosi samo na njegovo samostalno čitanje. Naprotiv, roditelj treba da čita detetu i onda kada ono samo zna da čita. Dok sluša pesme i priče, dete jača pamćenje i koncentraciju, stvara prisniji odnos prema književnosti i knjigama. Rezultati stručnih istraživanja pokazuju da deca koja su u predškolskom uzrastu bila u čestom susretu sa knjigama i čitanjem, u školi postižu bolje rezultate.

Motoričke sposobnosti

Generalni problem današnjice je fizička aktivnost i spretnost, a to se sve više odnosi na decu. Mališani nisu dovoljno aktivni, a razlog ovog problema je zastupljenost nove tehnologije u njihovim ranim godinama i nedovoljno vremena provodenog napolju. Trčanje, skakanje, penjanje i razne druge aktivnosti nisu samo igra, već veoma važan deo učenja. Fizička aktivnost u uskoj je vezi sa intelektom, a u direktnoj sa zdravljem i motoričkim sposobnostima. Zato psiholozi i pedagozi poručuju roditeljima da je od učenja slova pre polaska u školu važnije da deca razvijaju spretnost i vežbaju pravilne pokrete. Možete detetu kupiti neki komplet flomastera i bojica kako bi ono kroz slobodne aktivnosti razvijalo pokrete koje će mu kasnije kroz školovanje biti od velike koristi.

Kulturno-higijenske navike

Dete pre polaska u školu treba da zna da se samo obuče, obuje, zakopča jaknu, stavi ranac na leđa. Podrazumeva se da može samo da ode u toalet, opere i obriše ruke i da odgovorno brine o svojim stvarima. Poštovanje drugih, strpljenje, prihvatanje neuspeha i razumevanje veštine su koje se uče kod kuće. Pored ovoga, možete objasniti detetu kako da se snađe u određenim situacijama, da nauči svoju adresu, vaš broj telefona, jer će na taj način osećati neku vrstu sigurnosti.

Najvažnije od svega je da roditelji predškolske dece shvate da postoje mnoge stvari koje dete uči kroz svakodnevne situacije i u odnosu sa njima, a učenje brojeva, slova i stranog jezika može da sačeka. Sve je lakše kada su roditelji postavili prave životne vrednosti na prvo mesto i to objasnili detetu.

admin

Read Previous

Saveti za porodično druženje – Okupite članove porodice i uživajte u prazničnoj atmosferi

Read Next

Koje su omiljene prodavnice i brendovi mladima u Novom Sadu?

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *