Svako od nas može doprineti zaštiti životne sredine uz ovih 5 jednostavnih aktivnosti

Sijalica na zemlji

Svesni smo činjenice da su klimatske promene jedan od najvećih izazova čovečanstva i da ćemo u budućnosti morati da upotrebimo sve raspoložive resurse kako bismo umanjili njene negativne posledice. Zagađenje vazduha, nagli porast temperature, smanjenje količine vodnih zaliha samo su neke od posledica delovanja čoveka.

Sami smo svedoci naglih promena i u našoj okolini, ali postavlja se pitanje  da li ostajemo samo nemi posmatrači ili možemo nešto da učinimo povodom zaštite životne sredine. Iako je problem globalnih razmera, pojedinačne akcije ili delovanja manjih zajednica mogu da donesu pozitivne promene i budu primer drugima. 

U narednim pasusima saznajte na koji način možete doprineti zaštiti vaše okoline i sitnim koracima čuvati zdravlje planete, a i vas samih. 

Bicikl kao osnovno prevozno sredstvo

Automobili predstavljaju vodeće zagađivače životne sredine, a neke od štetnih supstanci koje ispuštaju su ugljen-monoksid, ugljovodonici, azot-oksid i čađ. Iz tog razloga, države na različite načine pokušavaju da smanje upotrebu automobila, pa veoma često motivišu svoje građane na korišćenje drugih vidova prevoza.

Bicikl predstavlja idealno rešenje i jedno od popularnijih prevoznih sredstava u svetu, a polako dobija na značaju i u našoj zemlji. Srbija je protekle godine subvencionisala svoje građane za kupovinu biikla i na taj način doprinela trendu vožnje dvotočkaša. Osim što ne zagađujete svoju okolinu, istovremeno se i rekreirate, a veoma često i izbegavate saobraćajnu gužvu. Ukoliko još uvek niste, probajte da se umesto u automobilu, do posla dovezete biciklom. 

Plastična flaša kraj reke

Recite NE jednokratnoj plastici

Najnovija istraživanja holandskih naučnika pokazuju da je mikroplastika pronađena u mleku i mesu domaćih životinja, odnosno krava koje se uzgajaju na farmama. Navedeni podatak govori da je prisustvo plastičnog otpada široko rasprostranjeno i da završava u hrani koju svakodnevno konzumiramo.

Ovo je i više nego dovoljan razlog koji pokazuje zašto je zaštita životne sredine važna i kako utiče na zdravlje svih stanovnika planete. Ono što možete da učinite za početak jeste da ne korisite jednokratne plastične kese kada idete u nabavku, već ih zamenite platnenim cegerima. Kada kupujete hranu u restoranu ili namirnice na pijaci, pitajte da li mogu da vam spakuju u vašu višekratnu plastičnu posudu. Flašice sa vodom možete, takođe, zameniti višekratnim flašicama koje ćete uvek nositi sa vama u torbi. 

Pročitaj više:Kako se rešiti bola u bubregu

Birajte prirodna rešenja

Sredstva za čišćenje domaćinstva koja svakodnevno koristimo pokazala su se kao izuzetno nepovoljna po životnu sredinu. Kozmetika za negu čoveka takođe spada u grupu zagađivača, jer sam proces pravljenja ovih preparata može ugroziti različite žive organizme i na taj način narušiti određene ekosisteme. Iz tog razloga, mnogi su se okrenuli alternativnim rešenjima i pronašli preparate koji su prozvedeni na drugačiji način, odnosno upotrebom prirodnih sastojaka. Sam proces proizvodnje je ispravniji i zdraviji kada je reč o životnoj sredini. 

Potrošnja električne energije

Živimo u dobu interneta, mobilnih telefona i drugih blagodeti moderne tehnologije, ali se veoma retko zapitamo kako i na koji način, korišćenjem tih uređaja, zagađujemo okolinu. Proizvodnja električne energije sa sobom podrazumeva i visok stepen zagađenja vazduha, koji je je posebno izražen na Zapadnom Balkanu.

Termoelektrane na ugalj izbacuju 300 puta više sumpor-dioksida u odnosu na zemlje Evropske unije, a sumpor-dioksid izuzetno nepovoljno utiče na zdravlje čoveka. Ono što možemo kao pojedinci da učinimo je da smanjimo upotrebu električne energije i da ugasimo svetla ukoliko ne boravimo u nekoj od prostorija. Obične sijalice možemo zameniti štedljivim, a televizore i računare možemo isključiti kada ih aktivno ne koristimo. 

Održiva moda

Modna industrija i industrija tekstila je danas veći zagađivač od avio industrije i nalazi se u vrhu liste najvećih zagađivača. Ova zabrinjavajuća činjenica posledica je konzumerizma i trendova koji se menjaju brzinom svetlosti, a otuda i potiče izraz „fast fashion“, odnosno „brza moda“. Kako bismo doprineli manjem zagađenju, ne moramo slepo da pratimo trendove i podržavamo rasprostranjene lance.

Pre nego što odlučimo da kupimo određenu stvar, zapitajmo se da li nam je zaista potrebna i da li možemo da je pronađemo na drugom mestu – kod lokalnih proizvođača ili u prodavnicama polovne garderobe. Odeću koja nam više nije potrebna vek možemo da doniramo određenim udruženjima i poklonimo nekome kome je neophodna. 

Nadamo se da će navedene informacije biti dovoljan pokretač da razmislite o vašim trenutnim navikama, i unesete potrebne pozitivne promene. Uz malo truda, možete doprineti očuvanju vaše okoline i učiniti dobro za vas i vašu zajednicu . 

Sale R

Read Previous

Kako da odaberete idealan suncobran za ugostiteljstvo?

Read Next

Propolis – proizvod pčela koji je odličan za imunitet, kožu i infekcije

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *