Tumačenje rezultata krvne slike: najvažniji parametri i normalne vrednosti

Laboratorijska analiza krvi predstavlja nezamenljivu proceduru u medicinskoj dijagnostici koja se radi u početnoj fazi kliničkih ispitivanja. Kompletna krvna slika (KKS) obuhvata niz parametara koji pružaju detaljan uvid u sastav krvi i funkcije različitih krvnih komponenti.

KKS omogućava lekarima da identifikuju moguće zdravstvene probleme, prate tok bolesti, procene odgovor na terapiju, kao i da preventivno deluju na očuvanje zdravlja ljudi. Zahvaljujući napretku tehnologije i medicinske nauke, danas je moguće precizno i brzo odrediti i analizirati najrazličitije krvne parametre, što omogućuju lakšu dijagnostiku i personalizovani pristup lečenju. 

U ovom tekstu objasnićemo ključne parametre kompletne krvne slike i predstaviti njihove referentne vrednosti.

Eritrociti – crvena krvna zrnca (RBC)

Referentne vrednosti:

  • Muškarci: 4.50 – 5.80 x 10^12/L
  • Žene: 3.80 – 5.10 x 10^12/L

Crvene krvne ćelije ili eritrociti imaju ključnu ulogu u transportu kiseonika iz pluća do tkiva širom organizma. Normalan nivo eritorocita u krvi je od suštinskog značaja za održavanje adekvatne oksigenacije tkiva i funkcionisanje organizma. Promene u količini crvenih krvnih zrnaca mogu biti znak različitih oboljenja. Ako pacijent ima smanjen broj eritrocita to može ukazivati na anemiju ili gubitak krvi usled krvarenja. Sa druge strane, policitemija se javlja ako je suviše velik broj crvenih krvnih zrnaca. Generalno, žene imaju nešto manje crvenih krvnih zrnaca u krvi od muškaraca.

Leukociti – bela krvna zrnca (WBC)

Referentne vrednosti:

  • Odrasli: 4.0 – 10.0 x 10^09/L
  • Deca: (2-7 god.) 5.0 – 13.0 x 10^09/L

Bela krvna zrnca  igraju veoma važnu ulogu u imunom sistemu našeg organizma. Leukociti su “čuvari” našeg tela, odgovorni za borbu protiv virusa, upala i stranih tela koja mogu ugroziti zdravlje ljudi. Normalni nivo leukocita varira u zavisnosti od individualnih faktora kao što je starosna dob. Promene u nivou belih krvnih zrnaca su znak lekarima da se u telu čoveka odvijaju procesi koji mogu biti opasni po opšte zdravlje čoveka. 

Ako broj leukocita padne ispod referentne vrednosti to može biti znak da pacijent ima problema sa koštanom srži ili nekim autoimunim poremećajem ili nekim infekcijama. Takođe, smanjen broj leukocita može biti i posledica uzimanja određenih lekova, pre svega antibiotika. Sa druge strane, povišen broj belih krvnih zrnaca obično ukazuje na infekciju i poremećaj rada imunog sistema.

Postoji nekoliko vrsta leukocita kao što su limfociti, neutrofili, bazofili, eozinofili i monociti. Svaka od vrsta belih krvnih zrnaca ima određenu funkciju i njihovom analizom (brojnošću) lekari dobijaju bitne informacije za brobu protiv bolesti. 

Trombociti (PLT)

Referentne vrednosti: 140.0- 450.0 x 10^09/L

Krvne pločice ili trombociti su sitne krvne ćelije koje imaju ključnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi. Njihova osnovna funkcija je zaustavljanje krvarenja tako što se agregiraju na mestu oštećenog krvnog suda i formiraju tromb.

Promene u nivou trombocita ukazuju na različite zdravstvene probleme, kao što je trombocitopenija (povećan rizik od krvarenja ako je nivo krvnih pločica prenizak) ili trombocitoza (povećan rizik od stvaranja krvnih ugrušaka ako je nivo trombocita previsok). Određivanje nivoa trombocita u krvi spada u rutinske analize i od suštinskog značaja je za dijagnostikovanje i upravljanje različitim bolestima, uključujući poremećaj koagulacije, autoimune bolesti, infekcije i maligna oboljenja.   

Hemoglobin (Hgb)

Referentna vrednost:

  • Muškarci: 130.0 – 180.0 g/L
  • Žene: 119.0 – 157.0 g/L

Hemoglobin je protein koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima i igra ključnu ulogu u prenošenju kiseonika po celom telu čoveka. Nivo HGB-a varira i zavisi od pola i starosti. Nivo hemoglobina ispod normalnog može ukazivati na anemiju, dok visoke vrednosti mogu biti povezane sa dehidratacijom organizma ili policitemijom. 

Sedimentacija eritrocita (SE)

  • Muškarci: 0.0 – 10.0 mm/h
  • Žene: 0.0 – 20.0 mm/h

Sedimentacija eritrocita je u stvari mera brzine kojom se crvena krvna zrnca talože u epruveti. Vrednost SE se koristi kao indikator prisustva inflamacije ili drugih patoloških aktivnosti u organizmu. Tokom određivanja sedimentacije eritrociti se polako, pod dejstvom gravitacije, talože na dno epruvete a brzina zavisi od različitih faktora, uključujući nivo proteina u krvi i prisustvo inflamacije. 

Povećane vrednosti SE-a najčešće ukazuju na prisustvo zapaljenskih procesa i nekih patoloških aktivnosti u organizmu, ali i na autoimune bolesti. Nasuprot tome, niska vrednosti sedimentacije eritrocita obično nije specifični pokazatelj određenog oboljenja. 

Glukoza (GUK)

Normalne vrednosti: 3,9-6,1 mmol/l

Glukoza predstavlja jednostavni šećer u krvi, monosaharid, koji je osnovni izvor energije organizma. Nivo glukoze u krvi može varirati u zavisnosti od vremena uzimanja uzorka. Ukolko ste gladni i merenje vršite pre obroka, onda bi referentne vrednosti trebale biti između 3,9 i 6,1 mmol/L, a ako kontrolišete 2 sata nakon jela, onda bi granica trebalo da bude ispod 10 mmol/L. Visoke vrednosti glukoze se definišu kao hiperglikemija i mogu biti znak dijabetesa, dok se nizak nivo šećera u krvi naziva hipoglikemija i može biti posledica nepravilne ishrane ili gladi.

LDL holesterol

Referentne vrednosti: do 3,30 mmol/l.

LDL poznati još i kao loš holesterol je lipoprotein niske gustine koji se formira u jetri i prenosi kroz krvotok do tkiva u organizmu. Ima važnu ulogu u izgradnji ćelijskih membrana i proizvodnji steroidnih hormona kao što su estrogen, progesteron i vitamin D. Međutim, visoka koncentracija LDL holesterola je povezana sa povećanim rizikom od srčanih i drugih kardiovaskularnih problema. Najčešći uzroci povećanog lošeg holesterola su genetska predispozicija, zatim nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, pušenje i preterana telesna težina.  

HDL holesterol

Referentne vrednosti HDL-a: veće od 1.55 mmol/l

Nasuprot LDL-u, HDL holesterol možemo nazvati “dobrim” i on predstavlja lipoprotein visoke gustine. Štiti srce i čisti krvne sudove u našem telu a aktiviraju ga zdrava ishrana i pravilne životne navike. Kada govorimo o ukupnoj referentnoj vrednosti holesterola, ona ne bi trebalo da prelaze granicu od 5,18 mmol/l

Trigliceridi

Referentna vrednost: do 1,70 mmol/l

Trigliceridi su tip masnih kiselina koje se nalaze u krvi a skladište se u masnim tkivima. Važan su izvor energije za organizam, ali ukoliko su vrednosti visoke, veći je i rizik od srčanih oboljenja. Pored loše, nezdrave i nepravilne ishrane, važni faktori rizika od visokih vrednosti triglicerida su i genetika, nedovoljna fizička aktivnost, pušenje i prekomerna težina. 

Kompletna krvna slika je jedan od najvažnijih i osnovnih testova provere ljudskog zdravlja i polazna tačka za postavljanje dijagnoze. Kada se analiziraju rezultati krvne slike, važno je uzeti u obzir referentne vrednosti navedenih parametara, koje mogu varirati u zavisnosti od laboratorije i standarda. Danas svaki veći grad ima na desetine laboratorija, a neke od njih poseduju najsavremeniju opremu koja pacijentima obezbeđuje brze i precizne rezultate. Na primer, ako vam je potrebna laboratorija Beograd, jednostavnom pretragom na internetu pronaći ćete puno opcija. Jedna od laboratorija je i Introlab, u kojoj možete uraditi preko 900 različitih analiza i testova. Za više informacija posetite njihov sajt  www.introlab.net.

admin

Read Previous

Aktivni sastojci u službi zdravije i otpornije kože

Read Next

Nekoliko saveta za savršenu baštu

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *