Kako ostvariti pravo na naknadu štete usled saobraćajne nesreće?

osiguranje saobracajna nezgoda

Pixabay.com

Saobraćajne nesreće su nažalost svakodnevna pojava na putevima širom zemlje. U današnjem članku objasnićemo vam šta treba da učinite ako ste oštećeni u takvom slučaju, kao i kako da ostvarite prava koja vam zakonom pripadaju nakon pretrpljene materijalne ili nematerijalne štete.

Saobraćajne nesreće su često izazvane nepažnjom učesnika u saobraćaju, vožnjom u alkoholisanom stanju, upravljanjem neispravnim vozilima ili pak usled nedostatka zimske opreme. Nesreća u saobraćaju je izuzetno stresna okolnost, prilikom koje možete doživeti povrede, bol, strah ili oštećenje materijalnih dobara (automobila). 

Ukoliko ste žrtva ovog nemilog događaja bitno je da imate na umu da možete ostvariti pravo na naknadu štete.

Zakon o obligacionim odnosima štetu definiše na sledeći način: 

Šteta je umanjenje nečije imovine (obična šteta) i sprečavanje njenog povećanja (izmakla korist), kao i nanošenje drugome fizičkog ili psihičkog bola ili straha (nematerijalna šteta).”

Dakle, na ime pričinjene štete, materijalne ili nematerijalne, imate pravo na nadoknadu koja će vam kompenzovati pretrpljeno ili izgubljeno. Kako biste ostvarili svoja prava i dobili maksimalni iznos naknade štete, advokatska kancelarija sa iskustvom u postupcima ovog tipa biće vam dragocena pomoć. Angažovanje advokata koji dobro poznaje saobraćajne propise, nezgode i prateće procedure, će doprineti da ne budete oštećeni od strane osiguravajućih kuća. 

Šta učiniti u slučaju saobraćajne nesreće?

Ako ste učesnik saobraćajne nesreće (bilo da je reč o situaciji gde su uključena dva ili više motornih vozila ili motorno vozilo i pešak) odmah pozovite policiju. Policija će utvrditi sve okolnosti saobraćajne nesreće i evidentirati tragove na licu mesta. Takođe će sprovesti alkotest, za slučaj da je neko od učesnika nesreće u alkoholisanom stanju. Policija zatim pravi zapisnik, koji će biti osnov vašeg potraživanja naknade štete.

Ukoliko ste zadobili bilo kakvu povredu, ma koliko vam minorno delovala, obratite se službi medicinske pomoći u što skorijem roku – maksimalno do 48h nakon nastupanja povrede. Medicinsko osoblje će takođe sastaviti izveštaj o zadobijenim povredama, koji će biti predat prilikom potraživanja naknade štete od osiguranika.

Korisno bi bilo, ako ste u svesnom stanju i ne trpite bolove, da napravite fotografije mesta saobraćajne nesreće. Na fotografijama zabeležite štetu na vozilu, mesto gde se nesreća odigrala, saobraćajne znake. Zamolite svedoke koji su videli događaj da vam ostave podatke.

Savetuje se da od lica koje je uzrokovalo saobraćajnu nesreću uzmete podatke, naziv osiguravajuće kuće i broj polise. Možete zajedno popuniti tzv. “Evropski obrazac”. Ukoliko je šteta veća od 200.000 rsd ili lice ne priznaje krivicu, treba pozvati policiju. 

Mi vam savetujemo da policiju svakako pozovete odmah. Vi u saobraćajnoj nesreći možete biti povređeni ili u nemogućnosti da rasuđujete usled šoka, stoga će policija obaviti posao odgovorno i profesionalno.

Naknada štete za pretrpljeni strah u saobraćajnoj nesreći

Pretrpljeni strah i bol spadaju u nematerijalnu štetu. Kako biste dobili odgovarajuću naknadu vaš advokat treba da podnese zahtev za odštetu, skupa sa pripadajućom dokumentacijom, osiguravajućem društvu odgovorne osobe. Rok u kojem osiguravajuće društvo treba da reaguje je 90 dana od dana nastanka štete.

Ako naknada za pretrpljeni strah u saobracajnoj nesreci ne bude adekvatna (iznos bude umanjen) ili u potpunosti izostane, svoja prava možete potraživati na Sudu. Dakle, sledeći korak je podnošenje tužbe u nadležnoj pravnoj instituciji. 

Tokom sudskog postupka biće angažovani veštaci (za pretrpljeni strah se angažuju neuropsihijatri) koji će dati objektivnu procenu. Oni ocenjuju da li je osiguravajuće društvo oštećenom licu isplatilo adekvatan novčani iznos u odnosu na pretrpljeni strah, traumu, nelagodu. Postupak traje kratko, a od oštećenog lica se očekuje da se pojavi na jednom ročištu, kako bi dalo izjavu.

Naknada štete na vozilu usled saobraćajne nesreće

Pitanje naknade štete na vozilu reguliše Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima Republike Srbije. Kao što smo u uvodu napomenuli, ukoliko je šteta veća pozivanje policije je obavezno. Ako je šteta manja učesnici mogu i sami popuniti Evropski obrazac, iako je poziv policiji i sačinjavanje zapisnika korisno i u takvim slučajevima.

Na osnovu Evropskog obrasca, odnosno policijskog zapisnika, šalje se zahtev za odštetu osiguravajućoj kući lica koje je uzrokovalo štetu. Osiguravajuća kuća je u obavezi da isplati iznos koji kompenzuje štetu pričinjenu vozilu. Međutim, u praksi stvari stoje nešto drugačije. Osiguravajuće kuće uglavnom isplaćuju umanjene iznose, u očekivanju da oštećeno lice neće podići tužbu i potraživati dalje svoja prava.

Upravo iz navedenog razloga, kada se potražuje naknada štete na vozilu, pametno je angažovati iskusnog advokata koji će izdejstvovati isplatu koja vam zaista pripada. Tužba se podnosi nadležnom sudu. U sudskom postupku angažuje se veštak mašinske struke koji daje objektivno mišljenje koliko novca treba isplatiti oštećenom licu na ime materijalne štete.

Koliko košta zastupanje advokata u postupcima naknade štete?

Cene usluga advokata regulisane su advokatskom tarifom. Konkretno u slučajevima naknade štete Tarifa o nagradama i naknadama troškova za rad advokata omogućava fleksibilnost. Advokat vas može zastupati bez da ga unapred platite. Na kraju sudskog postupka on naplaćuje svoje troškove u vidu unapred dogovorenog procenta od sume koju oštećenom licu dodeli sud. Na taj način su interesi klijenta maksimalno zaštićeni.

Biti oštećeno lice u saobraćajnoj nesreći je stresno iskustvo. Nakon parališućeg događaja sigurno će vas kontaktirati brojne agencije i nuditi vam zastupanje. Kako biste ostvarili svoja prava i dobili naknadu koja će kompenzovati neprijatnost koju ste proživeli, poštedite sebe daljih neprijatnosti i angažujte iskusnog advokata. Advokat će vam pomoći da ostvarite mogućnosti koje vam zakonski pripadaju. Vozite bezbedno i oprezno, a u nepredviđenim okolnostima obratite se licima koja mogu deo vaše brige preuzeti na sebe.

Srbijanka Stanković

Read Previous

Zavisnost od alkohola – bolest koju je moguće uspešno izlečiti

Read Next

Saveti za opremanje gejming sobe u kojoj ćete zaista uživati

One Comment

  • Apsolutno je neophophodna profesionalna pomoc jer je procedura jako duga i mukotrpna, cak i da sa druge strane imate korektnu osobu

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *