Upravljači ženskog organizma: hormoni

Za unutrašnje funcionisanje našeg organizma odgovorni su hormoni, zato je veoma bitno da se prati njihov rad i ukoliko uočimo neki problem, potrebno je da se obratimo  stručnom licu.

Endokrini sistem upravlja našim apetitom, raspoloženjem, energijom, čak i imunosistemom i to putem onih žlezda koje luče hormone koji, pak, upravljaju pojedinim organima našeg organizma.

Važno je upoznati princip funkcionisanja i zadatak 7 hormona koji opskrbljuju najvažnije funkcije u organizmu,  da bi razumeli procese u našem organizmu.

#1 Hormon štitaste žlezde

Upravljač je više važnih procesa u organizmu, kao što je apetit, nivo energije ili intenzitet i trajanje menstruacije. Pre svega, zato je važno posvetiti pažnju na ovaj hormon, jer je kod žena on najčešći  uzročnik endokrine nepravilnosti.

U slučaju nepravilnog rada štitaste žlezde, razlikujemo njenu hipo i hiper funkciju. Hipofunkcija (smanjena) nastaje kada štitasta žlezda ne luči dovoljnu količinu hormona. U tom slučaju bolesnik počinje da se goji, postaje previše osetljiv na hladnoću, ima karakterističan dublji i promukli glas, uspavan je, a menstruacija je dugotrajna i intenzivna.

Osobi se pogoršava koncentracija, razmišljanje, a usporava se i puls. U slučaju hipertireoze (pojačan rad štitaste žlezde) sve se ubrzava u organizmu. Bolesnik se znoji, ubrzava se puls,  gubi telesnu težinu, hiperaktivan je i nervozniji je od uobičajenog ponašanja. U oba slučaja, za tačno uspostavljanje dijagnoze, vrši se analiza hormona (TSH) iz krvi. 

#2 Estrogeni

Reč je o ženskim hormonima koji regulišu menstrualni ciklus, odnosno za vreme trudnoće imaju važan zadatak. Prvenstveno nastaju iz proizvodnje jajnika, ali u toku trudnoće u proces se priključuje  i posteljica, odnosno kod oba pola estrogeni nastaju i iz masnih tkiva i nadbubrežnih žlezda, zatim u slučaju muškaraca, u određenoj količini, i iz testisa. Preko toga što estrogeni, kao što je estron, estradiol i estriol podstiču sazrevanje jajne ćelije, regeneraciju sluza grlića materice, a utiču i na rast tkiva dojki.

U prvoj fazi ciklusa raste nivo estrogena, uoči sazrevanja jajne ćelije, naglo opada, dok u drugoj fazi malo poraste njegov nivo, a potom iznova pokazuje tendenciju opadanja.

Kada je nivo estrogena previše visok, simptomi PMS-a se pojačavaju zatim izaziva utučenost, promenu raspoloženja, a u ozbiljnijem slučaju prouzrokuje depresiju, visok krvni pritisak, razvoj cisti na jajnicima, a lakše može nastati i tumor materice ili endometroza.

Ne smatra se srećnom situacijom, ako je nivo estogena nizak, jer može da se desi da ovulacija skroz izostane.

#3 Progesteron

Progesteron je jedan od najvažnijih trudničkih hormona koji pomaže da materica prihvati spermatozoid. Nazivaju ga i „Valijum hormon”, naime, tokom ciklusa menstruacije njegov nivo  prilično poraste i opada, i kada je visok nivo progesterona, tada žene više  spavaju, jedu i raspoložene su. Ovo se dešava oko 19. dana ciklusa, a viši nivo hormona 10-14. dana ciklusa aktivira se razmišljanje.

Poremećena funkcija progesteron hormona, izaziva rast telesne težine, komplikacije tokom trudnoće, neredovan ciklus kao i malaksalost. Analizom krvi može se ukazati na eventualni poremećaj.

Referentna vrednost progesterona pre trudnoće je od 1 do 28 ng/ml, u prvom trimestru od 9 do 47 ng/ml , a od 28. nedelje trudnoće do porođaja od 55 do 200 ng/ml. 

#4 Melatonin

Ovaj hormon pomaže miran noćni san, ali je odgovoran i za apetit i nivo energije.

Melatonin se okrivljuje i tada, kada se zameni noć za dan, odnosno kada nam se danju spava , a noću smo aktivni.

Ovome se pridružuje i labilna funkcija apetita i nivoa energije. U cilju zadovoljavajuće proizvodnje hormona, potrebno je posebno posvetiti pažnja na izgradnju pravilnog sistema ishrane, spavanja i odmora.

Manjak melatonina utvđuje se analizom krvi i mokraće.

#5 Paratiroida

Ona vrši razlaganje D vitamina, potom pomaže u raspoređivanju kalcijuma u kostima, krvi i organima.

Ukoliko je evidentan poremećaj u njegovom funkcionisanju, tada se radi o smanjenom ili povećanom radu paratiroida. Kada se radi o povećanom radu, razvija se kamen u bubrezima, osteroporoza, isušivanje, a kada je rad smanjen javlja se nepravilan puls, grč u rukama i nogama. Da bi se bolest utvrdila vrši se analiza krvi.

#6 Kortizol

Znatno utiče na razvoj memorije, na ravnotežu vode i soli u organizmu, održava nivo šećera u krvi i ima veoma bitnu krakteristiku da u stresnoj situaciji raste njegov nivo.

Znak za opomenu, jeste, neredovna menstruacija, osteroporoza, crvenilo lica, opadanje kose ili pojava blage maljavosti na licu. Kod prvih simptoma valja uraditi analizu nivoa kortizola.

#7 Inzulin

Ovaj hormon omogućuje da se glukoza iz hrane absorbuje u ćelije jetre i mišića iz krvotoka.

Niti previše, niti premalo inzulina u organizmu, ne čini dobro, naime, tada se gubi sposobnost regulisanja nivoa šećera u krvi. U početku javlja se jaka žeđ, često mokrenje, što može biti znak za šećernu bolest tipa 1 ili 2.

Previsok ili prenizak nivo šećera u krvi može da prouzrokuje stanje opasno po život, zato je preko potrebno, obratiti pažnju na simptome. 

admin

Read Previous

Zašto su važni saveti stručnjaka pri kupovini ili prodaji nekretnine?

Read Next

Najnoviji trendovi u uredjenju poslovnog prostora

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *