SEO: osnove optimizacije koje svaki vlasnik sajta treba da zna

Marketing današnjice oslanja se pre svega na internet i na digitalne oblike oglašavanja, a jedan od ključnih faktora digitalnog marketinga jeste optimizacija sajta za pretraživače. Da bi ste svoj posao, svoju kreativnosti i svoje stavove mogli da predstavite online publici, morate da imate svoj web sajt. Međutim, to nije dovoljno, jer da bi taj sajt zauzeo visoku poziciju u rezultatima pretrage neophodno je da bude optimizovan. Upravo odatle proističe značaj koji SEO ima u digitalnom svetu i u internet marketingu danas.

SEO je dugoročna, kompleksna strategija koja se sastoji od niza tehnika, praksi, i koja zahteva puno znanja i iskustva. Zato se optimizacija sajta najčešće poverava profesionalcima, naročito ako je u pitanju komercijalni sajt. Međutim, čak i kada za povećanje organskog saobraćaja na sajtu angažujete eksperta ili agenciju, poželjno da naučite makar SEO osnove. Ovaj vodič pomoći će vam u tome.

Kako možemo definisati SEO:  šta je to optimizacija sajta?

Kada želite da pronađete nešto na internetu, neku informaciju, vodič, proizvod ili uslugu koju želite da kupite, kako do radite? Naravno, moć društvenih mreža je danas neupitna, ali prvo online mesto gde korisnici postavljaju svoje upite su pretraživači – Yahoo, Yandex, Bing, Baidu, i mnogi, mnogi drugi. I pre svega Google!

Statistike pokazuju da Gugl opslužuje više od 80% ukupnog broja korisnika u svetu, dok svi ostali pretraživači zajedno imaju manje od 20% korisnika.  

Ako ukucate bilo koju ključnu reč ili frazu u Google pretraživaču, pojaviće vam se stotine rezultata. Međutim, prosečan korisnik interneta obično će pregledati svega nekoliko sajtova koji su na najvišim pozicijama na prvoj stranici Google-a, i pronaći će to što je tražio. U par klikova, bez mnogo muke. Sasvim je jasno da prva strana Google-a predstavlja imperativ za svakog vlasnika koji želi da njegov sajt dobija besplatan, organski saobraćaj. Bilo da je u pitanju lični blog, news portal ili web shop.

Dakle, prvo i najvažnije pitanje koje se nameće vlasnicima sajtova jeste kako dospeti na prvu stranu Google-a, i u krajnjem slučaju na prvu, drugu ili treću poziciju koje vuku najviše organskog saobraćaja? Odgovor je jednostavan: potrebna vam je optimizacija! Dobar SEO, tj pravilna upotreba najefikasnijih SEO tehnika i praksi, predstavlja ključ uspeha vašeg sajta i njegove vidljivosti na Google-u.

Šta je u stvari SEO? Najjednostavnije rečeno, to je strategija koja omogućava da kada neko ko gugla u potrazi za određenim proizvodom, uslugom ili informacijom, u prvim rezultatima pretrage vidi vaš sajt i poseti ga.  Osnovni cilj optimizacije sajta je povećanje organske posete.

Postoji puno definicija za SEO, ali ja ću ovde citirati Milana Todorovića i preneti SEO definiciju sa sajta https://www.seoexpert.rs/seo.php:

„U praksi, tradicionalni SEO postaje Search Experience Optimization, tj.skup metodologija, strategija, tehnika i taktika sinergisanih oko indukovanja link đusa i povećanja „vrednosti sadržaja“ u očima korisnika (optimizacija pre svega za ljude), čime se dolazi do višeg rangiranja na rezultatima neplaćene pretrage (pre svega Gugl pretraživača)“.

SEO se sprovodi na tri vertikalna nivoa optimizacije: tehnički SEO, on page SEO i off page SEO, i sva tri su jako važna.

Koje su to tehnike, taktike i strategije koje treba primeniti da bi sajt bio optimizovan za pretraživače (a samim tim i za korisnike)? Njih je zaista puno, ali nekoliko je ključnih, i u ovom tekstu upravo ćemo se fokusirati na one najvažnije faktore koji utiču na rangiranje vašeg sajta na Google-u.

Sadržaj i ključne reči

Ako ste bar malo zaronili u vode digitalnog marketinga sigurno ste čuli za izraz Content is king. I zaista je tako. U SEO kraljevstvu nosilac zlatne krune je sadržaj, tačnije kvalitetan i relevantan sadržaj. Iako bi vam se, zbog stalnog razvoja tehnologije i širenja resursa na internetu, moglo učiniti da značaj koji sadržaj ima u optimizaciji nije toliko važan, za takvo mišljenje ipak ne postoji opravdan razlog.

Ono što je ključno shvatiti jeste činjenica da se pojam „kvalitetnog sadržaja“ neprestano menja, pa je tako sadržaj danas dostupan u različitim formatima. Kvaliteta sadržaj ne podrazumeva samo tekstove i blogove, već i kvalitetne unikatne fotografije visoke rezolucije koje verodostojno ilustruju temu o kojoj se piše, video zapise, tutorijale i druge video sadržaje, audio sadržaje, zatim infografiku, preporuke proizvoda, e-knjige, intervjue, uputstva, istraživanja…

Drugim rečima, kvalitetan sadržaj je sve ono šta korisnici žele da nađu kada pretražuju internet i što će im obezbediti najkorisnije informacije. Što više kvalitetnog sadržaja imate na sajtu, veće su šanse za njegovu dobru vidljivost u pretraživaču. Pored toga, pretraživači koriste upravo sadržaj da bi odredili kako će rangirati stranicu. Uz pomoć algoritma, pretraživač određuje relevantnost između stranice i upita koje zadaju korisnici. Analizom elemenata kao što su dužina stranice, njena struktura, ključne reči… algoritam procenjuje njen kvalitet i relevantnost.

Kada je u pitanju pisani sadržaj, kristalno je jasno da on treba da bude studiozan. Jednostavnim istraživanjem na internetu lako se može doći do dokaza da tekstualni sadržaji koji imaju više od 2 000 reči bolje rangiraju. Zato izbegavajte kratke tekstove, ako već morate (ili želite) nešto ukratko da napišete, potrudite se da članak ima bar 500 reči. Nemojte pisati kratke sadržaje na posebnim stranicama samo zbog toga da bi ste iz njih linkovali druge stranice na sajtu.

Ono što takođe morate izbeći je duplirani sadržaj, jer deluje zbunjujuće. Čak i kada je u pitanju vrhunski napisan tekst, ako ste ga postavili na dve ili više različitih stranica (url adresa), on verovatno neće biti dobro rangiran na Google-u, jer algoritam neće moći da prepozna izvorni tekst na koji treba da upućuje korisnike pretraživača, tj da šalje saobraćaj.

Ono na šta treba da se oslanja optimizacija sadržaja pre svega jeste istraživanje (analiza ključnih reči).

Ključne reči i njihov značaj u optimizaciji

Kod kreiranja sadržaja, važno je istražiti i koristiti one ključne reči, odnosno fraze kojima se služe korisnici kada šalju upite na Google-u. Ako ne koristite prave ključne reči, šanse da neko dođe na vaš sajt su gotovo ravne nuli.

Postoji mnoštvo alata za istraživanje i analizu ključnih reči, kao što je Google keyword planner, Neil Patel, Semrush, Serpstat i mnogi, mnogi drugi. Ti alati će vam biti od koristi, ali je najpre važno da prepoznate osnovne pojmove vezane za vaše poslovanje, za nišu koju ste odabrali i za temu vašeg sajta. Istraživanje treba da bude opsežno, kako biste otkrili što veći broj ključnih reči i fraza koje vaša potencijalna publika koristi kada pretražuje na Guglu.

On page SEO

Svaka strategija, tehnika ili alat koji upotrebljavate na sajtu, čija svrha je optimizacija vaših veb stranica i sadržaja, tj prilagođavanje zahtevima pretraživača i njegovog algoritma, spada u On page SEO. Postoje neke ustaljene On page tehnike koje garantovano daju rezultate, kao što su kvalitetan i relevantan sadržaj, pojedine oznake (tagovi), url struktura, interni linkovi. Pošto sam o sadržaju već pisao u prethodnom podnaslovu, ovde ću se fokusirati na ostale važne elemente On page optimizacije.

Oznaka Title (naslov) je jedan od najvažnijih On page SEO faktora. Jasno je istaknut u pretraživaču, tako da upućuje korisnike na temu vaše stranice, a istovremeno signalizira Guglu o čemu sadržaj na stranici govori.  Samim tim, potpuno je logično da treba da sadrži ključne reči. Osim toga, ključne reči treba postaviti na samom početku naslova, jer ih Gugl tako više vrednuje. Title treba da sadrži najviše 60 karaktera (uključujući i razmake), ali nije dobro ni da bude prekratak.

Iako oznaka Meta description (meta opis) nije faktor rangiranja, ona je itekako značajna iz drugog razloga. Naime, kada se vaša stranica prikazuje u rezultatima pretrage (u SERP-u), korisnicima su uvek vidljive tri stvari: Title, url stranice i Meta opis. Meta opisi služe da se u njima ukratno navede o čemu se govori na stranici i tako privuče publika, a nalaze se odmah ispod naslova i url rezultata u sažetom prikazu vaše stranice na pretraživaču. Dve stvari su ovde važne: prva je da u meta opis obavezno uključite i ključne reči. Druga je da zbog ograničenog broja karaktera koje Gugl prikazuje u SERP-u, Meta description ne treba da sadrži više od 160 znakova.

Oznaka Header (zaglavlje) – Nakon što smislite dobar Title, možete ga iskoristiti i za H1 tag. H1 predočava Guglu da je to početak sadržaja na stranici i kakav bi sadržaj na toj stranici trebao da bude. Svaka stranica treba da ima samo jednu H1 oznaku u svom sadržaju. Ako ih ima više, Gugl svaki tekst ispod svakog H1 naslova registruje kao zasebni sadržaj. Takođe, važno je koristiti i podnaslove – H2, H3, H4 itd, koji određuju hijerarhiju sadržaja i tako ga čine lakše čitljivim za posetioce sajta, ali i za Gugl. Podnaslovi takođe treba da sadrže ključne reči, sinonime i fraze.

Url struktura obično ima svoju generičku varijantu na platformama kao što je Word Press. Međutim, na nekim starijim platformama, taj generički url može da bude prilično neugledan i može, na primer, da izgleda ovako: https://nasinternetmagazin.com/?p=5524. Od tako formirane url adrese nemate gotovo nikakve koristi. Umesto toga, trebalo bi da izgleda ovako: https://nasinternetmagazin.com/seo-osnove-optimizacije-koje-svaki-vlasnik-sajta-treba-da-zna/. Na sreću, url struktura se na novijim CMS platformama jednostavno može podesiti. SEO friendly url treba da sadrži ključne reči koje objašnjavaju članak, i da bude lako čitljiv za korisnike pretraživača, a najbolje je da sadrži samo naslov (Title ili H1) stranice. Tako strukturisan url povećava šanse za višu poziciju stranice u pretraživaču.

Naziv Image fajla i Alt tekst su još dva važna faktora rangiranja. Šta mislite, kako Gugl algoritam vidi grafiku na nekoj web stranici? U stvari, on je ne prepoznaje i može registrovati samo ime datateke. Svaka stranica na web sajtu treba da sadrži minimum jednu, a poželjno je i više fotografija. Bar jedan fajl sa fotografijom treba da ima svoj naziv. U nazivu naslovne fotografije možete koristiti ključne fraze, dok se za naziv ostalih fotografija preporučuje upotreba sinonima i sličnih izraza. Kada je u pitanju alt tekst, njega formulišite tako da opisuje fotografiju, šta se na njoj tačno vidi. Taj opis je važan pre svega zbog korisnika koji nisu u mogućnosti da vide fotografiju. To je najčešće slučaj kada pregledač iz nekog razloga blokira ili ne prikazuje fotografiju, kao i kod osoba sa oštećenim vidom.

Semantičke ključne reči su takođe važne, jer pomažu Guglu ili drugom pretraživaču da bolje odredi relevantnost stranice. Reč je frazama (i rečima) koje predstavljaju sinonime i varijacije osnovne ključne reči (fraze). Ovo je važno zbog homonima, gde ista reč može imati različito značenje, pa je bez semantike moguće da se vaša stranica prikazuje u nebitnim (nerelevantnim) pretragama.

Off page SEO: moćni backlinkovi

Backlinkovi se jednostavno mogu opisati kao veze između dva web sajta, poveznice koje spajaju dve web stranice na različitim sajtovima. Na primer, kada određeni blog post na jednom sajtu obrađuje temu o najboljim automobilima i za svaki model navodi linkove ka sajtovima proizvođača: Audi, Mercedes, BMW, Toyota, Honda i tako dalje. Ili kada ja želim da vam preporučim agenciju za SEO, pa iz ovog teksta linkujem sajt agencije Dejana Petrovića Brisbane digital – teme se podudaraju i tako se stvara relevantnost.

Postoje dve verzije backlinkova – dofollow i nofollow linkovi. Ovi prvi su višestruko korisniji. Oznaka nofollow preporučuje pretraživačima da ignorišu takvu spojincu i da ne prenose vrednost sa jednog sajta na drugi. Samim tim ne doprinose boljoj vidljivosti u pretraživaču. Dofollow linkovi su jedan od najznačajnijih faktora rangiranja nekog sajta i najefikasnija Off page SEO praksa. Uzmite u obzir činjenicu da linkovi sa sajtova koji imaju visok Domain i Page authority imaju veću vrednost. Sa druge strane, postoje i dofollow linkovi koji su loši (toxic). To su linkovi koji dolaze sa sumnjivih web lokacija ili povredom pravila korišćenja usluga na pretraživaču.

Izgradnja linkova nije jednostavna i zahteva puno uloženog vremena, truda, upornost.  Možete iskoristiti svoje profile na društvenim mrežame i dodati link do vašeg sajta. Možete ponuditi relevantne sajtove da napišete guest post sa linkom ka vašem sajtu. Možete kupiti linkove. Napišite kvalitetan članak i kontaktirajte razne sajtove koji bi mogli da budu zaintresovani da ga objave, a za uzvrat im tražite da postave link ka vašem sajtu. Pišite kvalitetan sadržaj i on će sam sebe linkovati.

Da zaključimo, suština izgradnje linkova nije dobiti link po svaku cenu, sa bilo koje web lokacije, već kreirati tako kvalitetan sadržaj koji će drugi vlasnici sajtova svojevoljno linkovati i šerovati. Da bi backlink imao najveću vrednost treba da dolazi sa relevantnih web lokacija, sa sajtova slične tematike i iz tekstova koji obrađuju neku sličnu temu kao i vaš tekst koji je dobio inbound link.

Tehnički SEO

Ako ste pisac, bloger, novinar ili poslovan čovek, i ako ne poznajete kodove i programske jezike, preporučujem vam da tehnički SEO prepustite profesionalcima, programerima i stručnjacima. Inače, u ove faktore su ubrajaju: bezbednost sajta (SSL sertifikat, HTTPS), optimizacija Robots.txt, dizajn sajta i navigacija, brzina sajta, Gugl analitika i mapiranje sajta, optimizacija stranice 404, prilagođavanje sajta za mobilne uređaje (mobile friendly) i tako dalje. O tehnikalijama u SEO optimizaciji biće govora u posebnom tekstu.

Za sam kraj, naglasiću još jednom da su ovo samo najosnovnije stvari, a na internetu možete pronaći zaista puno vodiča, tutorijala i SEO kurseva, na društvenim mrežama postoje grupe koje se bave optimizacijom sajta, takođe postoje i forumi gde ljudi pišu o svojim SEO iskustvima. Na svim tim mestima možete naći gomilu korisnih informacija koje će vam pomoći da savladate osnovne SEO tehnike. Ja vam preporučujem da pročitate Kratak SEO kurs Istoka Pavlovića.

admin

Read Previous

Evo koje namirnice možete iskoristiti u ishrani i nezi svoje kože

Read Next

Jačanje imuniteta na prirodan način

Ostavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *